home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Schengen omlik össze
Talpai Lóránt
2023.10.25.
LXXVIII. évf. 43. szám
Schengen omlik össze

A határellenőrzés visszaállítása — Nem sikerült megbuktatni a kormányt — Megérkezett a második segélyszállítmány Gázába

A határellenőrzés visszaállítása

Ha csak ideiglenesen is, de visszaáll az ellenőrzés a szlovén, az olasz, a magyar és a horvát határon. A lépést Szlovénia a terrorfenyegetettség növekedésével indokolta, mely a palesztin—izraeli konfliktushoz köthető. A határellenőrzés visszaállításáról Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is posztolt a közösségi oldalán. Jelenleg a szlovák és az osztrák határon is van ellenőrzés, ehhez csatlakozott most Szlovénia is. Emellett a cseh és a szlovák, tovább az olasz—szlovén határon is visszaállt az ellenőrzés. Az olasz miniszterelnöki tájékoztató szerint ez október végéig tart. Róma azonban fenntartja magának a jogot, hogy az intézkedést a határidő lejárta után meghosszabbítsa. A közlemény szerint az intézkedésre azért van szükség, mert az érintett térségben az olasz—szlovén hatóságoktól jelenleg biztosított ellenőrzés „nem garantálja a szükséges biztonságot”.

 

Nem sikerült megbuktatni a kormányt

Nem sikerült megbuktatnia a cseh ellenzéknek a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép, ötpárti koalíciós kormányt. Az ellenzéki Igen — Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalomnak a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban megtartott szavazáson a jelen lévő 181 képviselőből csak 85 támogatta, míg 96-an ellene szavaztak. Az ANO indítványát a mozgalom képviselőin kívül csak a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom képviselői szavazták meg. A hatályos szabályok szerint a 200 tagú képviselőházban a kormány megbuktatásához az ellenzéknek 101 támogató szavazatra lett volna szüksége. A Fiala-kormány ellen ez volt a harmadik sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány. Az ANO első bizalmatlansági indítványa tavaly szeptemberben, a második ez év januárjában végződött eredménytelenül.

 

Megérkezett a második segélyszállítmány Gázába

A Fehér Ház azt ígérte, hogy „folyamatos lesz a segélyek érkezése”, miután arról megegyezett Joe Biden és Benjamin Netanjahu telefonon, írja a Guardian. A második konvojban 14, segélyekkel teli kamion kelt át a rafahi átkelőn. Az ENSZ viszont arra figyelmeztet, hogy a háború kitörése óta érkező szállítmányok csupán a 4 százalékát teszik ki a háború előtti segélyeknek, és ennél több élelemre, vízre, gyógyszerre és üzemanyagra van szükség. Izrael azonban üzemanyagot továbbra sem enged be Gázába. Egy vasárnapi nyilatkozatban, melyet az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy-Britannia vezetői közösen adtak ki, sürgették Izraelt, hogy tartsa be a nemzetközi humanitárius jogot és védje meg a civileket, egyúttal hangsúlyozták Izrael melletti támogatásukat és önvédelemhez való jogát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..