home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Sátoraljaújhelyen tanácskozik a Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közössége
2024.05.23.
LXXIX. évf. 21. szám
Sátoraljaújhelyen tanácskozik a Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közössége

Május 22-24. között Sátoraljaújhelyen zajlik a külhoni magyar újságíró egyesületek képviselőinek találkozója. Szerda és péntek között a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont ad otthont a Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közössége rendezvényének.

A 2021-es tengelici tanácskozás után a Ma7 médiacsalád szervezésében kerül sor ismételten a külhoni magyar írott és elektronikus sajtó képviselőinek összejövetelére, mintegy félszáz résztvevővel.

Május 22-én médiacsaládunk főszerkesztője, Molnár Judit és a Rákóczi Szövetség sajtófelelőse, Dán-Katona Flóra köszöntője után Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára összegezte a sajtó és a nemzetpolitika előtt álló kihívásokat az EP-választások tükrében.

Kiemelte, a külhoni magyar nyelvű média élő szövet, egységes hálózat Lendvától Kézdivásárhelyig, Dunaszerdahelytől Újvidékig. Aláhúzta a külhoni magyar közösségek egységes fellépésének fontosságát a júniusi európai parlamenti választásokon. Ezáltal válhat elérhetővé az összmagyarság eredményes képviselete az európai politikában - hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár. 

Emlékeztetett, a választás legfőbb tétje az ukrajnai háború mielőbbi megállítása, a konfliktus kiszélesedésének megakadályozása. A kárpátaljai magyarság fizikai léte, megmaradása függ ettől - húzta alá a nemzetpolitikai államtitkár.

Ezt követően Klemm József délvidéki televíziós újságíró, a szervezet tiszteletbeli elnöke foglalta össze a KMÚEK tevékenységét az elmúlt két évben.

Az összegyűlt újságírók nevében Csermák Zoltán emlékezett meg a közelmúltban elhunyt kollégáról, a külhoni magyar újságírás intézményesítését szívügyének tartó Havasi Jánosról.

A KMÚEK tanácskozása május 23-án Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó előadásával folytatódik. Az újságíró egyesületek képviselői beszámolnak az elmúlt időszakról, illetve napirendre kerül a KMÚEK jogi kereteinek megteremtése, az intézményesítés lehetősége is.

Forrás: ma7

Fotók: ma7

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..