home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Sándoregyházai képeslapok
Martinek Imre
2020.07.15.
LXXV. évf. 28. szám
Sándoregyházai képeslapok

Az alábbi cikk teljes terjedelme a pancsovai Pančevac hetilap június 26-ai számában volt olvasható, az újság időközönként magyar nyelven is „megszólaló” mellékletében. A helyszínelést Lőcsei Ilona készítette.

Sándoregyháza többnemzetiségű, dél-bánáti település az Al-Duna mentében, 18 km-re van Pancsovától. Az elmúlt évek során a falu arculata rengeteget változott. Pozitív irányban. Földrajzi fekvésének köszönhetően egyre többen keresnek itt menedéket a városi környezetből. Ideigleneset és véglegeset — egyaránt.

Az elmúlt néhány hónapban, a tavaszelőn bevezetett rendkívüli országos helyzet ellenére, megannyi munkálat valósult meg ezen a tájon a sándoregyházai helyi közösség vezetőségének koordinálásával. Maga a faluközpont egy zöldövezet, játszótérrel és gondosan tatarozott középületekkel. A helyi intézmények és szervezetek közötti jó együttműködés meghozta a gyümölcsét. Március idusától datálva a művelődési otthon és a napközi, azaz a hajdani Önkéntes Tűzoltó Testület előtt létesültek új parkolóhelyek és épültek gyalogjárdák. Ez utóbbi objektum rendezésének első szakaszát 2017-ben végezték el, a másodikat pedig 2019-ben. Tartományi és városi támogatásokból.

Ámbár valóban kicsiny a település, értesüléseink szerint a falu patinás iskolaépületében — melynek homlokzatán az 1888-as évszám olvasható — ez év


Iskola Sándoregyházán (Martinek Imre felvétele)

szeptemberében a jelenleginél valamivel több diák kezdi meg a tanévet. Megkülönböztetett figyelmet kapnak továbbá az óvodások és a napközisek is, akiknek az egykori Önkéntes Tűzoltó Testület átalakított épülete bocsájtatott rendelkezésre. A Tartományi Oktatási Titkárság hathatós segítségével.

A koronavírus miatt ugyancsak kényszerpihenőre küldött helyi művelődési otthon vezetősége a várakozási időszakot építkezési tartalommal töltötte ki. Megújult az épület előtti tér, lecserélték továbbá a főbb nyílászárókat, illetve elvégezték a külső homlokzat festését. A folytatásban a könyvtárhelyiség rendezése esedékes. A vészhelyzet előtt az objektumra új villámhárítót szereltek, az elmúlt esztendőben pedig a mozitermet korszerűsítették. Ez utóbbit egy, a bolgár külügyminisztérium által támogatott projektum részeként.

A sándoregyházai Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület, mely az ott élő bukovinai székelyek hagyományait, szokásait hivatott ápolni és továbbvinni, a múlt év folyamán a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által egy házat vásárolt a falu központjában, ahol a rendszeres összejöveteleken kívül tájszoba kialakítását tervezik. Az egyesület megalakulása óta húsz év telt el, így e jeles évforduló megünneplése és a ház hivatalos megnyitása is az idei munkatervben szerepel. A szervezet tevékenységének anyagi hátterét hazai és anyaországi támogatásokból fedezik. A máris élő és lüktető székház rendezgetését, csinosítgatását közös erővel és akarattal végzik. Ezáltal is erősítve a közösségi együvé tartozást. A nagyobb lélegzetvételű munkálatoknál a helyi közösség is biztos együttműködő partner.

Végezetül hadd álljon itt néhány apróság, közérdekű információ. Az egész dél-bánsági régió magyarságára vonatkoztatva. Szóval, ha az Úrnak is így lészen akaratja, és élünk, ezen esztendőben Sándoregyháza két jelentős rendezvénynek is befogadó hajlékot ad. Szeptember elején a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek XXXI. Szemléjének, decemberben pedig a Dél-bánáti Betlehemes és Karácsonyi Népszokások XXIV. Találkozójának.


A sándoregyházai templom (Kerekes Rudolf felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..