home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Samy Dream Style
Szakáll Laura
2023.04.23.
LXXVIII. évf. 16. szám
Samy Dream Style

A nők számára a táska nem csupán egy praktikus használati tárgy, hiszen kiegészíti a megjelenést, öltöztet. Ha pedig egyedi darabról van szó, akkor az egyéniséget, a stílust vagy az érdeklődési kört is megmutatja. Aki a cicás vagy a kutyás motívumokat kedveli, ilyen díszítésű válltáskát vagy hátizsákot is vásárolhat. Az állatok mellett a virágos, leveles, mandalás darabok is népszerűek.

A huszonkilenc éves, zentai Dimović Samanta néhány éve táskák varrásába kezdett. Eleinte munka mellett, a szabadidejében alkotott, de ma már olyan sokan keresik fel, hogy csak ezzel foglalkozik. Igényes darabokat készít, a legjobb minőségű anyagokkal dolgozik, gondosan megtervezi a táskáit, melyeket változatos motívumokkal díszít. A megrendelők igényeinek megfelelően a forma és a színkombináció személyre szabottan választható. Különböző modelleket tervez, a női oldaltáska, hátitáska és hasitasi mellett túrázáshoz alkalmas hátizsákot is varr, neszesszereket, egyéb kiegészítőket úgyszintén. Alkalmanként férfiak számára is készít táskát. Emellett az ünnepi időszakokban lakástextíliákat és más dekorációs elemeket, például manókat is varr. A fő profilja azonban a táska.

* Hogyan kezdtél bele a táskák tervezésébe, varrásába?

— Szabadkán végeztem el a varróiskolát, majd varrónőként dolgoztam. Megtetszettek a kézművestáskák, és felmerült az ötlet, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Egyre csak ezen járt az eszem, majd rábukkantam szép anyagokra. A főnököm megengedte, hogy az ő varrógépén készítsek el néhány hátizsákot, melyekkel két évvel ezelőtt kimentem Zentán a Tiszavirág Fesztiválra. Ez volt az első rendezvényem, tizenkét hátizsákkal kezdtem. A rendezvény első napját elmosta az eső, de másnap az embereknek nagyon tetszettek az alkotásaim, több mint fél standot el is adtam. Így kezdődött, belevágtam, és egyre több rendezvényen vettem részt. Most már annyi a rendelés, hogy csak ezzel foglalkozom egész nap.

* Változatos, különleges mintájú táskákat varrsz. Hallhatnánk valamit a formákról, anyagokról?

— A bélésekhez pamutot, kívülre első osztályú textilbőrt használok, és szintén első osztályú, minőségi gyöngyvásznat is alkalmazok, ebből készülnek a táskák mintás részei, valamint bútorszövetből, bútorvászonból. A textilbőrök és a gyöngyvásznak vízálló anyagok. A táskák mosógépben 30 Celsius-fokig moshatóak, de alkohollal vagy nedves törlőkendővel is eltávolítható a szennyeződés. Ha tinta kerül a táskára, egy kis parfümmel fújjuk be a felületet, majd töröljük le. Eltávolítja a golyóstoll okozta foltot, de nem károsítja az anyagot. Ami a típust illeti, legtöbbet a Donna modellből varrok. Ezek hátitáskák, és két méretben kaphatóak. Az M méret 35 centiméter magas, 30 centiméter széles és 8 centiméter mély, 3 centiméteres hevederrel, kívülről és belülről zsebekkel. Az S méret 30 x 25 x 8 cm. A Panni modellek felül cipzárasak félkörben, szintén zsebekkel. A hátizsákok 43 centiméter magasak, 33 centiméter szélesek. Ezenkívül hasitasikkal is foglalkozom. A női oldaltáskák is két méretben kaphatóak. Az M 30 x 25 x 5 cm, az S méret 25 x 20 x 5 cm. Más típusú táskáim is vannak, nagyobb méretben, és túrázásra alkalmas darabok, melyekbe több ásványvizes palack is elfér, de varrtam már bevásárláshoz használható szatyrokat is. A Donna modellből sok fogy, főleg az M méretből, de az oldaltáskákból is inkább a nagyobb méretet veszik a hölgyek. A hasitasik és a hátizsákok szezonja inkább a nyár lesz. Kezdetben én rendeltem meg, választottam ki a mintás anyagokat, elkészítettem néhány táskát, azokat mutattam meg az érdeklődőknek. Most már a vásárlókkal egyeztetek, megmutatom, milyen anyagokból választhatnak, megkérdezem, milyen színekkel szeretnék kombinálni, és az alapján varrom meg a táskát. A minták terén arra törekszem, hogy ne legyenek mindennapiak. Most nagyon viszik a mandalás táskákat, valamint az állatosak is keresettek, de a virágosakat, rózsásakat is szeretik. Az alapszínek közül a fekete mellett a szürkéskék és a babarózsaszín, a menta, a türkizkék és a türkizzöld is nagyon menő, emellett a mályva, a kék, a narancs, a szürke, a zöld is kedvenc színek, sőt, már a piros alapot is igénylik.

* Tervezel újabb modelleket?

— Igen, egy új hátitáskát szeretnék készíteni, melybe dosszié, szélesebb mappa is elfér. Ez nagyobb belső terű lesz, és nem összehúzható. A női oldaltáskákat illetően is készülök új fazonokkal, melyek alacsonyabbak és szélesebbek lesznek, bőrpánttal.

* Mely korosztály vásárol tőled táskákat?

— Harmincöt és negyven év közötti vásárlóim vannak, de a húszasok is rendelnek tőlem a neten. A vásárokon is változatos korosztály érdeklődik nálam, kicsik és nagyok egyaránt. Főleg nők vásárolnak, de férfiak is rendeltek már. Szeretik, hogy a táskáim jó minőségűek, moshatóak, tartósak és puhábbak, könnyedén össze lehet őket csomagolni. Azt tapasztalom, hogy a vásárlóimnak tetszik, ha maguk dönthetik el, milyen díszítést kapjon a táskájuk, mely így már a személyiségüket tükrözi.

Dimović Samanta munkáit az internetes közösségi platformokon a Samy Dream Style oldalon tekinthetik meg az érdeklődők, de a nagyobb rendezvényeken, kézművesvásárokban személyesen is találkozhatnak vele. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..