home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sakkozni akarok!
(T. T.)
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám
Sakkozni akarok!

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola szervezésében immár harmadik alkalommal rendezték meg a Sakkozni akarok! elnevezésű sakkversenyt. A sakkművészeti szemle sajnos előbb a kedvezőtlen időjárás, majd az országban történt szomorú események miatt egyelőre elmaradt, de várhatóan hamarosan sor kerül rá.

Kétszázötven általános iskolás sakkozott a versenyen

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola szervezésében immár harmadik alkalommal rendezték meg a Sakkozni akarok! elnevezésű sakkversenyt. A sakkművészeti szemle sajnos előbb a kedvezőtlen időjárás, majd az országban történt szomorú események miatt egyelőre elmaradt, de várhatóan hamarosan sor kerül rá. A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolába 250 tanuló érkezett Vajdaság egész területéről, hogy a hétfordulós verseny végén kiderüljön, ki a legjobb az 1—4., illetve az 5—8. osztályosok között. A rendezvényt a Szerbiai Oktatási Minisztérium akkreditálta, így a csantavéri az egyetlen olyan sakkverseny, amelyet a minisztérium elismer. A megnyitóünnepségen elsőként De Negri Ibolya, a VATT elnöke köszöntötte a részvevőket.

— A Szerbiai Oktatási Minisztérium 2007-ben vezette be az iskolákba választott tantárgynak a sakkot, ezt a kétezer éves múltú játékot. A döntés kiválónak bizonyult, mivel ez a játék a sikeres iskolai teljesítményt segíti, a kreativitást, az intelligenciát, valamint a képességeket fejleszti. A sakk megtanít arra, hogy a szabályokat be kell tartani. Az ellenfelet, sokszor akár kilátástalan helyzetből is felállva, jó taktikával, lépésről lépésre le lehet győzni. A VATT fontosnak tartja a tehetségek kibontakozásában a sakkjáték elsajátítását és népszerűsítését. Törekvésünkben partnerre találtunk a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában — mondta De Negri Ibolya.

A színvonalas ünnepi műsor után — melyben fellépett az iskola kórusa, Borbély Jácint, Janković Maja és Barna Liliána szólóéneket, a világbajnok Kozmix Dance Club pedig pazar táncprodukciót adott elő — a versenyt egy támadó kezdőlépéssel Maglai Jenő, Szabadka polgármestere tette meg.

— Fontosnak tartom, hogy a sakkal fejlesszük a fiatalok szellemi képességeit. Elsősorban a szisztematikus gondolkodás, a logikai képesség javulhat nagymértékben e sport által. Remélem, hogy még több iskoláskorú gyermek foglalkozik majd sakkal, elsajátítja az alapjait, esetleg magasabb szintre is emeli játéktudását. A sakkban elsajátított gondolkodásmód az életben is hasznosítható, segít a fejlődésben, az előrehaladásban. Ezeket a szempontokat figyelembe véve tartom fontosnak, hogy a sakkjáték minél nagyobb népszerűségre tegyen szert a fiatalok körében — emelte ki a polgármester.

Az alsós (1—4. osztályosok) lányok versenyét a sziváci Október 20. Általános Iskola tanulója, Dejana Kaldaras nyerte, az ugyancsak sziváci Miljana Obrenić, valamint a zentai Stevan Sremac Á. I. tanulója, Surányi Zsóka előtt. A fiúk mezőnyében Boros Tamás (zentai Stevan Sremac Á. I.) szerezte meg az első helyet, Marko Kupusović (verbászi Svetozar Miletić Á. I.) és a szintén zentai Boros Áron előtt. Az alsósok csapatversenyét a zentai Stevan Sremac Á. I. nyerte, a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić és a szabadkai Jovan Mikić Á. I. csapatai előtt. A felsős (5—8. osztályosok) lányok versengéséből a verbászi Matilda Navratil került ki győztesen, két babapusztai sakkozó, Olja Kosanović és Nevena Dragičević előtt. A fiúknál Kecskeméti Árpád (zentai Stevan Sremac Á. I.) diadalmaskodott, Nagy Aleksz (tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić Á. I.) és a nemesmiliticsi Testvériség-Egység Á. I. diákja, Mojzes Aleksandar előtt. Csapatban a zentai Stevan Sremac Á. I. szerezte meg az első helyet, a verbászi Svetozar Miletić és a sziváci Október 20. Á. I. előtt.

S amíg a sakkozók a lépéseken törték a fejüket, addig László Renáta sminkmester sakkfigurákat rajzolt a vállalkozó kedvűek arcára, majd az eredményhirdetés előtt a versenyzők sakk-kvízben tesztelték tudásukat.

Rózsa Zsombor, a rendezvény fő szervezője az eseményről nyilatkozva elégedettségének adott hangot. Amellett ugyanis, hogy a játszmák is színvonalasak voltak, a részvevők száma is növekedett az elmúlt évekhez viszonyítva.

— Úgy érzem, nagyon jó úton haladunk, célunkat, a sakk iskolai népszerűsítését, valójában elértük. A mezőnyben több, különböző rangú sakkozó is szerepelt. A zentaiak voltak a legjobbak, de én a sajátjaim, azaz a csantavériek eredményeivel is meg vagyok elégedve — emelte ki.

Hamarosan sor kerül az eseményhez tartozó sakkművészeti szemlére.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..