home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sajtótájékoztató több témáról
Tóth Lívia
2021.05.07.
LXXVI. évf. 18. szám
Sajtótájékoztató több témáról

Három témáról tájékozódhattak az újságírók a Zenta Község Önkormányzatában megtartott sajtótájékoztatón. Az összejövetelen jelen volt Czegledi Rudolf polgármester, Juhász Attila és Homolya Ákos, a községi tanács művelődéssel és oktatással, illetve városrendezéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja.

A polgármester arról számolt be, hogy az önkormányzat az idei évben is kiírta a községből származó egyetemista hallgatóknak szóló ösztöndíjpályázatát, melyre nyolc fiatal jelentkezett. Az elbírálásnál nagy hangsúlyt helyeztek a hiányszakmákra, mint például a jogász, a mérnök vagy az orvos. Figyelembe vették a munkaközvetítő és a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a gazdasági szereplők véleményét is, és így alakult ki a végleges döntés.

A mostani pályázókkal együtt összesen huszonnyolc ösztöndíjasa lesz az önkormányzatnak, mivel ebben a tanévben tízen kikerültek ebből a rendszerből, mert befejezték a tanulmányaikat.

Juhász Attila arról informálta a jelenlévőket, hogy május 6-án megkezdődött az óvodai beiratkozás, és egészen május 21-éig tart. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat az óvoda honlapján (https://www.zabaviste-senta.edu.rs/) érhetik el a szülők a Dokumentumok menüpont alatt, az intézmény munkatársai azonban személyesen is segítenek az érdeklődőknek.


Fotó: Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete

A 2020/2021-es tanévben 179 gyermek fejezi be az óvodát. 24-en szerb nyelven, a többiek pedig magyarul kezdik majd meg az iskolát. Hozzátette, az idei tanévben 198 végzős diákja van Zenta községben az általános iskoláknak, 15 szerb és 183 magyar anyanyelvű. Egyúttal azt is bejelentette, hogy a négy zentai középiskolába (Zentai Gimnázium, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Egészségügyi Középiskola) összesen 330 hely lesz, ebből 90-et a szerb ajkú diákoknak tartanak fenn. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (volt Szent István Egyetem) zentai konzultációs központjának levelező szakára az idei évben alapképzésben 50 kertészmérnököt és 50 agrármérnököt vesznek fel, mesterképzésre pedig 15 vidékfejlesztési agrármérnök és 15 kertészmérnök jelentkezhet.

Homolya Ákos arról a polgári kezdeményezésről beszélt, amely a kóbor kutyák gondjának megoldását kérelmezi. A zentai polgárok ugyanis — 875 aláírással — petíciót adtak át az illetékeseknek, mert az utóbbi időben megnőtt a kutyatámadások száma. Még március elején egy zentai ház udvarán a család saját kutyái támadtak rá egy négyéves kisfiúra, aki később belehalt a sérülésekbe. Ezután egy idősebb hölgyet is lelöktek a kerékpárjáról az utcán kóborló kutyák. Ekkor fogtak össze a zentaiak, és a közösségi média segítségével elindították az aláírásgyűjtést.

Homolya Ákos elmondta, a kóbor kutyák begyűjtése a község területén folyamatosan végzett feladat, mivel a zentai Kommunális és Lakásgazdálkodási Közvállalat állandó kapcsolatban áll a nagykikindai Zoohigienija Közvállalattal, melynek ez (is) a feladata. A kérvényben az a tétel is szerepel, hogy az önkormányzat hozzon rendeletet a megfelelő kutya- és macskatartással kapcsolatban. Rávilágított, hogy ez a szabályozás, amely az állattartók jogait és kötelezettségeit is tartalmazza, már 2014 óta létezik a községben. Aki elolvasná, megtalálhatja Zenta község honlapján a 2014/14-es hivatalos lapban. A rendeletek betartását a kommunális osztály ellenőre végzi.

Egyébként az önkormányzat anyagilag támogatja a kutyák és a macskák ivartalanítását, valamint csip elhelyezését a kutyákba.

Czegledi Rudolf polgármester a járványhelyzettel kapcsolatban elmondta, a vártnál sokkal lassabban csökken a községben az aktív fertőzöttek száma. A tegnapi adatok alapján 156 aktív fertőzött van a község területén, a Zentai Közkórházban pedig 30 beteget ápolnak. A rendkívüli állapotot akkor szüntethetik meg, ha a betegek száma 50-re vagy 50 alá csökken.

A polgármester arra kérte a lakosokat, hogy továbbra is tartsák be a járványügyi előírásokat, és minél többen vegyék fel a védőoltást, ami meggátolná a vírus terjedését.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..