home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
SMR-henger
Bíró Tímea
2019.09.12.
LXXIV. évf. 36. szám
SMR-henger

Ki ne szeretné, ha valaki mindennap megmasszírozná, ellazítaná az izmait? Különösen a sportolók élvezik a masszázst, mert jólesik ilyen formában megpihentetni a testet.

Van erre egy megoldás, mely csak egyszeri befektetésbe kerül, és nem kell senkinek sem hízelegnünk, hogy átgyúrja a testünket.

Az SMR-t eleinte élsportolók és edzők alkalmazták. Lassan beszivárgott a CrossFittel, funkcionális edzéssel foglalkozók körébe, ma pedig már minden jobb edzőteremben ott van. Nálam most már otthon is… Sajnos azonban még mindig elég kevesen ismerték fel a jelentőségét, keveset használják, pedig nagyon is hasznos eszköze a regenerációnak és annak, hogy gond nélkül mozogjunk a mindennapokban. Stresszlevezetésre, nyugtatásra és a stressz által okozott izomfeszülések oldására is kiváló.

A triggerpontok feszültségpontok, melyek túlerőltetés, erős igénybevétel, de akár stressz vagy érzelmi feszültség hatására is kialakulhatnak. Ezek lazítására és az izomcsomók oldására kiváló eszköz az SMR-henger. Ki is tudjuk tapintani őket, és a masszőr is ezeket „szedi szét”. A triggerpontok lehet, hogy eleinte nem zavarnak bennünket, de idővel gátolják a normális izomműködést, akár fájdalmat is okozhatnak. Nyomásra pedig mindig fájdalmasak. Ezeken a részeken az izom állandóan összehúzott állapotban van, nem tud ellazulni. Ráadásul a fájdalom kisugározhat a környező területekre is. Akár fejfájást is okozhat. Gyakran a triggerpontok okozzák a nyaki vagy a háti fájdalmat. Ha mindezektől megszabadulunk, könnyedén visszaállíthatjuk a normál izomfunkciót, és javíthatjuk a teljesítményünket, közérzetünket.

Az SMR-eszközök hatása azon a végtelenül egyszerű elven alapul, hogy a feszes izmokra megfelelő erejű nyomást gyakorolva idegrendszerünk a fájdalom elkerülése érdekében reflexesen, tehát akaratunktól függetlenül ellazítja a szövetet (ez a mechanizmus áll egyébként a mindannyiunk által jól ismert jelenség — fájdalmas, merev nyakunkat, vállunkat automatikusan dörzsölgetjük és nyomorgatjuk — mögött). A hengerre ráfeküdve szabályozható erejű nyomás alá kerülnek a feszes izmok, s az ily módon ellazított szöveteket a hengeren való ide-oda gördüléssel alaposan átnyújthatjuk.

A henger nem csak az ülőmunkát végzők számára hasznos találmány. Az önmasszírozó eszközök használata szerencsére ma már egyre inkább része a profi, amatőr és hobbisportolók szakszerű edzésének, felkészítésének is. A henger nemcsak izomlazításra, de bemelegítésre és nyújtásra is remekül használható. Bemelegítés során alkalmazva javítja az érintett terület vérellátását, rugalmassá teszi az izompólyát, ezáltal segít a sérülések elkerülésében. Növeli a mozgástartományt és javítja a propriocepciót, azaz felkészíti a testet a terhelésre. Az edzés végén hatékonyan lazítja el és nyújtja meg az izmokat, valamint az izompólyát, így megelőzi az izomláz, a letapadások és a krónikus feszesség kialakulását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..