home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ruhafestés sablonokkal
Barát Kinga
2016.04.03.
LXXI. évf. 13. szám
Ruhafestés sablonokkal

Egy fehér vagy egyszínű megunt pólót magunk is egyedivé tehetünk. Ha otthon nincs a célnak megfelelő ruhadarabunk, érdemes a turkálókban szétnézni, én mindig ott szerzem be a festésre szánt blúzokat. Mielőtt hozzákezdenénk, mossuk ki, nehogy foltos vagy piszkos legyen.

Hozzávalók (1. kép):

— a kiválasztott, dekorálni szánt póló
— textilfestékek
— szivacshenger
— különböző sablonok

A textilfestékeket a kreatívhobbi-boltokban szerezhetjük be. Fontos, hogy vízálló festéket használjunk, mely mosás után is megmarad a pólón.

Ha nincs otthon szivacshengerünk, használtató helyette egy egyszerű szivacsdarabka is.

Sablonokat is vásárolhatunk, de otthon is elkészíthetjük őket. Az interneten rengeteg sablont lehet találni. Érdemes angol nyelven keresni (például az itt látható baglyos mintánál: owl stencil), mert több és kreatívabb találatunk lesz. Ügyeljünk rá, hogy a minta kivágható legyen, és ne legyenek kieső negatív részek.

A kiválasztott sablont nyomtatás után stencilkéssel vagy szkalperral (sniccerrel) kivágjuk. (2. kép)

Helyezzük a sablont a pólóra. Tegyünk közé több réteg újságpapírt, nehogy átnyomódjon a festék a póló hátoldalára. (3., 4., 5. kép)





Egy kis edénykébe nyomjunk festéket, melyet a szivacshengerrel vagy a szivacsdarabkával vigyünk fel a sablonra. A hengert görgessük rajta végig, a szivaccsal tunkoljuk. (6. kép)

Óvatosan vegyük le a sablont a pólóról, és hagyjuk megszáradni.

Ha már jól elsajátítottuk ezt a technikát, bonyolultabb sablonokkal is próbálkozhatunk (7. képen a kutya).

Ezzel a módszerrel kispárnákat is készíthetünk magunknak.

Nem kötelező sablont használni, a kiválasztott mintát kézzel is átrajzolhatjuk, vagy indigót is segítségül hívhatunk, esetleg magunk is kitalálhatjuk és megrajzolhatjuk, majd ecsettel meghúzhatjuk a vonalakat. Ha még bátrabbak vagyunk, több színnel is dolgozhatunk. A textilfesték színei jól keverhetőek egymással.



Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..