home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Rózsafesztivál és szoboravató Tóthfaluban
Tóth Tibor
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Rózsafesztivál és szoboravató Tóthfaluban

Szombaton Tóthfaluban első alkalommal tartottak nemzetközi Pünkösdirózsa- és virágfesztivált, a templomudvarban pedig leleplezték Szent II. János Pál pápa mellszobrát.

Reggel még szapora esőcseppek keltettek aggodalmat a helyiek és a vendégeik körében, ám az óramutató előrehaladásával a csapadékkal terhes felhők tovaszálltak, és a szabadtéri rendezvényekre már szikrázó napsütésben kerülhetett sor. Az egész napos program a Kiss Ferenc Általános Iskola tantermeiben rózsakötészeti versennyel kezdődött, melyen tizenhét magyarkanizsai, oromhegyesi, zentai, csantavéri, csókai, tahitótfalui, völgyesi, oromi, kisújfalui, hódegyházi, adorjáni és tóthfalui csapat negyvenkét alkotással vett részt. A falu templomában ünnepi szentmisét tartottak, melyet Msgr. Orlando Antonini nuncius celebrált. A mise után a templomkertben Aleksander Chećkónak, Lengyelország belgrádi nagykövetének a társaságában leleplezte és megáldotta Szent II. János Pál pápa mellszobrát, mely keszthelyi katolikus és református hívők támogatásával készült. A szobor Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész alkotása.

— Tavaly egy keszthelyi csoport érkezett Tóthfaluba, és Csótár András keszthelyi iskolaigazgató felajánlotta, hogy Szent II. János Pál pápa szobrával ajándékozza meg ezt a kis közösséget. A szobor spanyol művészagyagból készült, kültéri, 1200 fokon van égetve, keménysége a gránitéval egyezik meg. Az elkészítése egy hónapot vett igénybe. A felülete betonfestékkel van bevonva, arra aranyszín került, majd egy speciális marató anyag segítségével bronzhatást értünk el — mondta a szobor alkotója.

A fesztiváli felvonulás után a helyi óvodások és általános iskolások verssel, dallal, gyermekjátékokkal és néptánccal nyitották meg az ünnepi műsort, melyen elsőként Bata Ferenc, a tóthfalui helyi közösség elnöke osztotta meg gondolatait a szépszámú közönséggel. Kiemelte, hogy a Pünkösdirózsa- és virágfesztivál üzenete a remény, az élet és az összefogás.

— Kis közösségünk jelenét és jövőjét a céltudatosságra törekedve a reményre, az életre és az összefogásra próbáljuk építeni. Településünk az elmúlt időszakban úgy használta ki adottságait, hogy közben megőrizte falusi jellegét, vonzerejét, békéjét, nyugalmát. A mai szoboravató új töltetet ad a falusi és a vallásturizmusnak, mivel már több visszajelzést is kaptunk, hogy Szent II. János Pál pápa szobra miatt turisták fognak hozzánk látogatni. Összefogás nélkül nem tartanánk ott, ahol most tartunk. Ha sokan vagyunk, és a jó cél érdekében egyesítjük erőinket, akkor sok mindenre képesek lehetünk — mondta a falu elnöke.

Dr. Sajtos Sándor, Tóthfalu egyik testvértelepülése, a magyarországi Tahitótfalu polgármestere kiemelte, a helyiek bizonyították, hogy nem a település nagysága, hanem a szív és a lélek ereje az, ami előreviszi nemzetünket, magyarságunkat. Mgr. Geri Valéria, egy másik testvértelepülés, a felvidéki Kisújfalu polgármestere a köszöntőjében elmondta, hogy a két helységet lelki rokonság köti össze, hiszen mindkét falu kicsi, a földből él, a föld értékeit, a falusi élet szépségeit őrzi és ápolja.

A köszöntők elhangzása után kihirdették a rózsakötészeti verseny, valamint az óvodások és az általános iskolások számára kiírt képzőművészeti pályázat eredményét. Az előbbi esetében a zsűri a kreativitás, a látvány és az ötletesség értékelése után az első díjat Rekecki Katalinnak, a másodikat Demus Natáliának, a harmadikat pedig Pósa Tamarának ítélte oda, a tahitótfalui csoport pedig különdíjban részesült. A képzőművészeti pályázaton Hubai Áron (óvodások), Rózsa Heléna (1—2. osztály), Borsos Hajnalka (3—4. osztály), Tóth Tamara (5—6. osztály) és Püspök Noémi (7—8. osztály) szerzett első helyet. Az eseménydús nap családi játékokkal ért véget, melyek során nemcsak a gyermekek, hanem a szüleik is kipróbálhatták ügyességüket, leleményességüket.

Az első nemzetközi Pünkösdirózsa- és virágfesztivált megtisztelte jelenlétével Aleksander Chećko, Lengyelország belgrádi nagykövete, dr. Plank Zoltán, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa község alpolgármestere, valamint a testvér– és a szomszédos települések vezetői. Az eseményt a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság, Magyarkanizsa önkormányzata és több magánvállalkozó támogatta.

A fesztivál képeit az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

http://hetnap.rs/galeria/Tothfalu-%E2%80%94-Punkosdirozsa--es-viragfesztival-es-2495.html

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..