home 2023. november 28., Stefánia napja
Online előfizetés
Royal Baby üzletágazat
Talpai Lóránt
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Royal Baby üzletágazat

A trónörökös születése, avagy a bulvármédia álma — A pénz beszél... A brit királyi család is üzletel

A trónörökös születése, avagy a bulvármédia álma

Megszületett a királyi gyermek Londonban. A kis herceg megszületését azonban nemcsak a királyi família várta áhítattal, hanem a bulvársajtó is világszerte. Előrelátható volt, hogy Diana hercegnő halála után most a lapok hosszú-hosszú évekig újabb témával tölthetik meg oldalaikat. Emlékezzünk csak arra, hogy évekig nem volt olyan bulvárlap, pletykalap vagy akár napilap, amely ne cikkezett volna heti vagy akár napi rendszerességgel arról, hogy milyen tragikus körülmények közötti hunyt el az egykori hercegnő. Lady Diana haláláról a mai napig gyártanak összeesküvés-elméleteket, a médiában pedig valóságos közelharc bontakozott ki a leglényegtelenebb információkért is. Most „hét szűk esztendő” után bárki nyomon követheti a királyi újszülött életének minden másodpercét. Sőt némelyek számára a leendő trónörökösnek még csak meg sem kellett születnie ahhoz, hogy mindent tudjanak a születésével és édesanyja áldott állapotával kapcsolatban. Katalin hercegnő terhességének csupán a nyolcadik hetében járhatott, amikor többen azt gyanították, hogy ikreket hord a szíve alatt. Mint végül kiderült, egy utód született, aki a George Alexander Louis, avagy a György Sándor Lajos nevet kapta. A jól értesültebbek már azt is tudják, hogy a kisgyermeket biztonsági okokból nyomkövetővel látta el a brit titkosrendőrség. A bulvársajtó szerkesztőinek jelentős része bizonyára máris azon gondolkodik, hogyan kerülhetne valamelyik munkatársuk a titkosrendőrség kötelékébe. Bár szinte biztos, hogy enélkül is minden információ kiszivárog majd különféle külső, illetve belső csatornákon keresztül. Megtudhatjuk majd, hogy a királyi gyermek a nap melyik percében eszik répapürét, hogy meddig tart, amíg tisztába teszik, hány percet látják a szülei naponta, mennyi épp a pulzusszáma, vagy hogy mikor kap toronyórát lánccal. Egyszóval elindult a Royal Baby üzletágazat.

A pénz beszél... A brit királyi család is üzletel

A média rendkívüli túlbuzgósága némiképp még érthető, hiszen napról napra farkastörvények közepette kell áruba bocsátania sajtótermékeit vagy televíziós műsorait, de a királyi ház ilyen magatartása már visszatetszőbb. Aki azonban kicsit is ismeri a Brit Birodalom történetét, az cseppet sem lepődik meg az uralkodóház kalmárszellemiségén. Egész egyszerűen a királyi család is részt akar venni egy sokmilliárdos üzletben. Károly herceg üzletlánca például különleges kiscipőket árul. A csecsemőknek való, kézzel készített lábbeliket a herceg saját üzletében lehet megvásárolni vagy az interneten megrendelni. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a hasznot kulturális célokra és a királyi palota fenntartására fordítják. Az azonban kérdés, hogy a kismama, azaz Katalin hercegnő szülei is jótékony célra fordítják-e majd az újszülött-partikra való kellékeket (lufikat és csörgőket) árusító vállalkozásuk hasznát. Anglia-szerte egyébként mindenfélét gyártanak a trónörökös születése ürügyén: a koronás pelenkától kezdve a trónszék alakú biliig mindent. Egy festett kisbögre például a Harrods áruházban 20 fontba kerül. Némelyek már azt is kiszámították, hogy a királyi baba üzletágazat a brit gazdaságnak csak a legutóbbi hónapban mintegy 380 millió font profitot hozott. Ebből a haszonból a kiskereskedőknek a legkülönfélébb ajándéktárgyak forgalmazása révén mintegy 160 millió font jutott. De rengeteg pénzt költöttek az emberek alkoholra, például pezsgőkre, valamint ételekre és édességekre is. Szóval ha már az édességnél tartunk: minden bulvárkedvelő ínyenc megnyalhatja mind a tíz ujját, és örömmel állapíthatja meg, hogy újra „nagy királyság” van minden értelemben.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..