home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Rövidfilmek a Balkánról a Balkánon
Szerda Zsófia
2023.02.24.
LXXVIII. évf. 8. szám
Rövidfilmek a Balkánról a Balkánon

A Klara i Rosa Egyesület immár új székhelyén (Petőfi Sándor u. 15.) szervezte meg a Balkan Beyond Borders (Balkán Határokon Túl) Rövidfilmfesztivál legjobb alkotásainak vetítését. Négy filmet nézhettünk meg, köztük egy animációsat is. A fesztivál azért született, hogy rávilágítson a Balkán térség modernségére, hogy ráirányítsa a figyelmet az aktuális társadalmi kérdésekre és a különböző identitások valóságának feltárására.

A 13. BBB Rövidfilmfesztivál témája, melyhez a nevezett alkotások is kapcsolódnak, a Mozaik lebontása fantázianevet viseli. Minden évben más és más témát kapnak a filmesek, nagy hangsúlyt helyeznek Délkelet-Európára.  Azok jelentkezhetnek, akik vagy a Balkán egyik országában élnek és alkotnak, vagy akiknek filmje a Balkánon játszódik, vagy a térségben használt nyelvek valamelyikén beszélnek a filmben. Az esemény minden évben változtatja a helyszínét, eddig a következő városok látták vendégül: Belgrád, Tirana, Athén két alkalommal, Bukarest, Szarajevó, Szaloniki, Szófia, Brüsszel, Újvidék, İzmir (online kiadásban), Pristina, 2022-ben pedig Bitola.  

A vetítés előtt a görög Konstantina Karyadi, a regionális rövidfilmfesztivál egyik alapítója és alelnöke üdvözölte a közönséget, majd bemutatta a rendezvényt.

A nagymama szexuális élete című szlovén film animáció volt, melyet Urska Đukić és Emilie Pigeard rendezett. Négy idős nő mesél a régi időkről, megtudjuk, hogy a férfi-nő viszonyok nem voltak túl rózsásak, a férfi akarata mindig győzedelmeskedett. Az animációs megoldások nagyon hatásosak voltak, és jó ötlet volt, hogy a film elején és végén régi fotókat látunk XX. századi szlovén nőkről.  

A Tina problémái című filmdráma egy északmacedón rendező, Radovan Petrović rövidfilmje. Megismerjük a címszereplő Tinát, aki huszonkét éves korában először jár nőgyógyászati rendelőben. Eléggé magába forduló alkat, tele a fiatal lányok összes szorongásával, állandóan azon töpreng, hogy vajon elég szép-e, megfelel-e a hamis nőideáloknak. Tapasztaltabb barátnője tanácsait követve eldönti, elveszíti szüzességét, de ennek következtében sajnos elkap egy fertőzést. A film szépen érzékelteti a fiatal lány félelmét a vizsgálattól, a rendelőtől, az orvosoktól, akik nem túl kedvesen bánnak vele.

A Kiégés című filmet a szerbiai Nemanja Mladenović rendezte, főszereplője a kiégés szélén álló Nikola, akinek egy napját követjük végig. A barátnője szakított vele, s éppen eljegyezte egy másik férfi, kellemetlenebbnél kellemetlenebb helyzetek jönnek vele szembe. Hamis útlevéllel tervez külföldre költözni, mert a fizetése sem túl rózsás, és folyamatosan azt gondoljuk, hogy bármelyik pillanatban a mélybe vethetné magát egy magas épület tetejéről. A feszültség végig érezhető a filmben.

Záróakkordként a montenegrói Milorad Milatović Mar című filmjét láthattuk. A történet szerint járvány van, korlátozások, egy fiatal pár pedig a lány nővérét, Mart kirándulni viszi. Mar Asperger-szindrómás, egy külön világban létezik, mégis velük együtt. A pár az autóban és a kirándulás közben éppen azt próbálja feldolgozni, mi is van köztük, hol tartanak, kívülről és belülről is nyomasztja őket sok minden.

A rendezvény az Európai Balkán Alap támogatásának és a balkáni régió vezetőit tömörítő beeEffect programnak köszönhetően valósul meg.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..