home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ros Hasana 2022
2022.09.26.
LXXVII. évf. 38. szám
Ros Hasana 2022

A zsidó újév tíznapos ünnepkörből áll, ezek reflektálnak a múltra és a jövőre, ezért a zsidóság körében úgy ismertek, mint az „áhítat napjai" (Yamim Noraim).

Az ünnepkör első két napja a ros hasana, amikor az újévet és a teremtést ünneplik. A kétnapos ünnepen idén az ember teremtésének 5783-ik évfordulójára emlékezik a zsidóság, és mintegy megújítják az Örökkévalóval kötött szövetségüket.

Ekkor kezdődik a már említett tíznapos időszak, a tíz bűnbánó nap, amely Jom Kipurig, az engesztelés napjáig tart. Idén az ünnep szeptember 25-én, vasárnap este kezdődik és 27-ig, kedd estig tart.

A legtöbben az első nap zsinagógába mennek, igyekeznek meghallgatni a sófárfúvást, mely ébresztőt fúj a léleknek a visszatekintésre, az elmúlt esztendő vizsgálatára.

שָׁנָה טוֹבָה וּמְתוּקָה

A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Ros Hásáná, azaz a zsidó újév alkalmából, örömökben és áldásokban gazdag, új esztendőt kíván a Szabadkai Zsidó Hitközség tagjainak és minden zsidó polgártársunknak! A világ újjászületése és a megbocsátás jövője – Sáná Tová 5783!

Dr. Pásztor Bálint
a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke
és
Illés Hajnalka
koordinátor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..