home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Röpülj magasra, Cirkalom!
Gazsó Orsolya
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
Röpülj magasra, Cirkalom!

A Fölszállott a páva az MTVA és a Hagyományok Háza közös tehetségkutató műsora. A Cirkalom Táncegyüttesnek a most szombati, április 12-ei középdöntőben szurkolhatunk legközelebb. A művészeti vezetőkkel, Kisimre Árpáddal és Savelin Lászlóval ennek apropójából beszélgettem.


Cirkalom Táncegyüttes - Fölszállott a páva, negyedik elődöntő

A Cirkalom Táncegyüttes a topolyai székhelyű Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szakágaként működik. Tagjai mintegy harminc éve népszerűsítik a vajdasági és az egyetemes magyarság népi kultúráját, szívügyüknek érzik, hogy továbbörökítsék a hagyományokat a jövő nemzedékeire. Szombaton a Duna Televízió Fölszállott a páva című műsorában teszik ezt.

• Az előző évben is figyelemmel kísértétek a Pávát?

Árpád: Természetesen, hiszen kedves barátok is versenyeztek a műsorban, az óbecsei Fokos zenekarral sűrűn együtt dolgozunk. Izgatottan követtük a sikerét. Nekünk tavaly nem volt annyi ambíciónk, hogy jelentkezzünk a versenyre.

László: A korhatárba sem fértünk bele. Akkor 35 éves korig lehetett benevezni a műsorba, ebben az évben kitolták 40-ig. Úgy látszik, most a sors is úgy akarta, hogy megmutatkozzunk ország-világ előtt. Az első selejtezőt még tavaly augusztusban tartották Vácott. Már ott is lehengerlő élmény volt megmérettetni az anyaországi és a határon túli vidékekről érkező néptáncegyüttesekkel. Ott 116 pontot kaptunk a 120-ból, az elődöntőben pedig 49-et az 50-ből.


Kisimre Árpád ruhát igazít föllépés előtt

•  Lehet-e pontokban mérni a művészetet?

Árpád: Nem lehet. Rendkívül szubjektív, hogy kinek milyen koreográfia, milyen táncolási mód nyeri el a tetszését. Ez nem egy sportverseny, itt nem a stopperóra határozza meg, hogy milyen helyezést érünk el. Ezen a versenyen a stílusunk, a személyiségünk, a szellemünk az, ami vagy megfogja a közönséget és a zsűrit, vagy nem. A Pávában föllépő együttesekkel mi már régóta jó barátságot ápolunk, hiszen a budapesti Néptáncantológián rendszeresen találkozunk egymással. Szomorúan tapasztaltam a Fölszállott a páva március 29-ei elődöntőjén, hogy a versenyhelyzet még a táncegyüttesek között kialakult erős baráti viszonyt is képes volt kikezdeni. A pontok szülte feszültség ez.

László: Ám mindezt félre kell tennünk, és arra kell gondolnunk, hogy ez a verseny egy remek alkalom arra, hogy az egész világon megismerjék a táncegyüttesünket, a minket kísérő Csalóka zenekart, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központot és egyáltalán Vajdaságot. Most, hogy eljutottunk a középdöntőig, hihetetlen, mennyi ember foglalkozik a Cirkalommal. A közösségi oldalakon, az újságban, az utcán, a közértben. Nap mint nap gratulációkat fogadunk külföldről is. Szívmelengetőek ezek a visszajelzések. Ha nem is jutunk tovább, már ezért megérte benevezni ebbe a versenybe. Nekünk ez a legnagyobb ajándék.


(fotó: MTVA - Nagy Zoltán)

•  Kihívás volt-e élő műsorban föllépni?

Árpád: Nem mindennapi élmény. A stáb állandóan követett bennünket, bármerre mozdultunk, egy mikrofon lógott az arcunkba.

László: Nekem ez az alkalom nem különbözött a többitől. Általában mindegyik föllépésünket kamerák és nézők követik, csak itt most mindkettőből egy kicsit több volt.

•  Milyen fából faragták a Cirkalom Táncegyüttest?

Árpád: Keményből. Nem ijedünk meg a kihívásoktól. Bárki, aki eddig dolgozott velünk, azt nyilatkozta, hogy a Cirkalom Táncegyüttes szüntelenül tudja a legjobb formáját hozni. Jó kedélyű társaság vagyunk a színpadon és a civil életben is. A próbákon kívül is sok időt töltünk együtt. Barátságok, szerelmek, házasságok is kötődtek köztünk, ami még jobban erősíti a csapatszellemünket.

László: A civil munkában is segítünk egymásnak: kukoricát morzsolunk, házat építünk, paprikást főzünk. 99-ben, amikor bombázták az országot, tilos volt próbákat tartani a Kodály-házban. Ezért mindig egymásnál gyakoroltunk. Mivel akkoriban sokszor volt áramkimaradás, és a mélyhűtők nem fagyasztottak, így mindig annál a háznál találkoztunk, ahol kiolvadt a bab vagy a töltött káposzta.

•  Mit reméltek a műsortól?

Árpád és László: A döntőben ott szeretnénk lenni. Ha addig eljutunk, akkor elértük a célunkat.

Most szombaton a Fölszállott a páva középdöntőjében négy táncegyüttes fog föllépni, melyből egyet a zsűri fog továbbjuttatni a döntőbe. Az összes műsorszám közül pedig egyet a nézők juttathatnak tovább SMS-ükkel. Ha a zsűri által nem sikerülne bejutnia a topolyai táncosoknak a döntőbe, segítsék őket SMS-ükkel. Legyen a Cirkalom Táncegyüttes az, amelyik minél magasabbra röpül!       

A Cirkalom Táncegyüttes Facebook-oldala: www.facebook.com/CirkalomTE

A Fölszállott a páva honlapja: www.mediaklikk.hu/pava
és Facebook-oldala www.facebook.com/folszallottapava

 

Szombattól, április 12-étől indulnak a középdöntők és a nézői szavazatok!

A Cirkalom Táncegyüttes a Fölszállott a páva középdöntőjében április 12-én, szombaton 18.35-kor a Duna tv-n!

Szurkoljunk és szavazzunk!

+36204422999
A Cirkalom kódszáma a 24-es!

A szavazás menetéről a műsor ideje alatt kapnak bővebb tájékoztatást.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..