home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Rollerek
Lábadi Loránd
2021.08.04.
LXXVI. évf. 29. szám
Rollerek

A roller egy nagyon egyszerű, de annál élvezetesebb jármű, melyet lábbal hajtunk meg. Szerkezete lényegében három részből tevődik össze, mégpedig a kormányból, a taposórészből, ahol a vezető áll, és a két kerékből, mely készülhet gumiból, alumíniumból vagy műanyagból. A rollerek felhasználásuk szerint is tovább oszthatóak, az évek során ugyanis az egyszerű változatból igen tekintélyes kétkerekű alakult ki. A fékezés a sárhányó lenyomásával érhető el. A felnőtteknek valóak részletesebb kidolgozásúak és nagyobb teherbírásúak, a gyermekrollerek könnyű szerkezetűek és egyszerűek. Ezenkívül vannak a sportolásra szántak, melyek speciális anyagokból készülnek, és a legújabbak, melyek már elektromotorral vannak meghajtva.

A legújabb modell a Vsett 8, mely egy elektromos roller, és a kormány magassága tetszés szerint állítható, a taposórész pedig kényelmes, így hosszabb távon sem fárasztó az állás. A kerekek tömörgumiból készültek, tehát defektmentesek. Magassága 1140 mm, hossza 1200 mm, a kormány szélessége 600 mm, az elektromos motor a hátsó kereket hajtja meg, a teljesítménye 600 W, az akkumulátor 15,6 Ah kapacitású, a töltési idő 5—7 óra, a hatótáv akár 50 km is lehet. A maximális terhelhetőség 120 kg, elöl-hátul lengéscsillapítás, a végsebesség 45 km/h, a váz alumíniumötvözetből készült, öntömege 21 kg.

A következő a Nami Burn-e, melynél két elektromotor gondoskodik a maximális 100 km/h sebességről, a teljesítmény 3000 W, az akkumulátor kapacitása 35 Ah, a töltési idő 6 óra, a hatótáv a sebességtől függően akár 150 km is lehet. A méretei: magassága 1346 mm, hossza 1446 mm, a kormány 620 mm széles, elöl-hátul lengéscsillapítás, a biztonságos lassítást és megállást a hidraulikus tárcsafék garantálja. A váz alumínium-, acél- és karbonszerkezetű, az öntömege 47 kg, a terhelhetőség legfeljebb 120 kg lehet. Ez a modell a drágább rollerek közé tartozik, mivel a gyártás folyamán a legkorszerűbb anyagokat és műszaki fejlesztéseket használták. Olcsóbb, de minden tekintetben megfelelő a Cory Race modell, mely 1200 mm magas, kormányszélessége 530 mm, hossza 1200 mm, tömege 12,8 kg, maximális terhelhetősége 99 kg. Az akkumulátor 10,05 Ah kapacitású, az elektromos motor teljesítménye 350 W, a töltési idő legfeljebb 6 óra. A hatótávolság a sebességtől függően akár 45 km is lehet, végsebessége 25 km/h, a gumiabroncsok klasszikusak.

A hagyományosnál eggyel fejlettebb modell, melynél a fékezést a kormányon elhelyezett karral végezzük, a Board Bambus, mely 1055 mm magas, a kormány 420 mm széles, teljes hossza 1120 mm. A 12”-os kerekek kényelmes utazást tesznek lehetővé valamennyi úton, a maximális terhelhetőség 120 kg, tehát ez egy kiválóan megtervezett, elsősorban felnőtteknek szánt modell, mely még az eredeti rollerhatást adja. Az összeszerelése nagyon egyszerű, ezért bárhova magunkkal tudjuk vinni, a másik lényeges szempont pedig a tömeg, mely 5,8 kg.

És most következik a Yedoo Wolfer, egy valódi klasszikus, mely a kerékpár ősére hasonlít a felfújható, nagy méretű első kerékkel és a kisebb átmérőjű hátsó kerékkel. A taposórész nyújtottabb, így kényelmesen lehet rajta állni, akár hosszabb utat is tervezhetünk vele. A kormánymagasság legalacsonyabb értéke 860 mm, míg a legmagasabb pont 940 mm, a kormányszélesség 560 mm, a teljes hossza 1720 mm, a taposórész 400 mm hosszú. Öntömege 7 kg, a maximális terhelés legfeljebb 120 kg lehet. Az első kerék mérete 28”, a hátsóé 20”, a csapágyak és a V fékrendszer a legjobb minőségűek, de ugyanezt magáról a rollerről is elmondhatjuk. A legújabb divatirányzat és a régi dizájn itt is tapasztalható, ugyanúgy, mint a gépkocsiknál.

Egy hasonló modell, mely a régi időket idézi, a Yedoo Steel S2620 jelzést viseli, és váza a legjobb minőségű acélból készült. A felfújható, 26”-os első és 20”-os hátsó kerék felel a lengéscsillapításért, ennek köszönhető a fáradtságmentes, hosszabb utazás is. A kormánymagasság 910 és 970 mm között állítható, a kormányszélesség 640 mm, a jármű teljes hossza 1730 mm, a fellépő 680 mm hosszú. Tömege 9,2 kg, teherbírása 130 kg, a fékek V típusúak.

Nézzünk meg egy hagyományos modellt, a Razor A125-öst. A fékezést itt lábbal végezzük, így ez a roller az egyszerű, klasszikus kategóriába sorolandó. A kormányrúd magassága 607 mm, a fellépő hossza 287 mm, magának a rollernek a hossza 823 mm, a váz alumíniumötvözet, így a tömege mindössze 2,26 kg, a maximális terhelhetősége pedig 65 kg.

A most következő modell váza az utcai, sokszor nyaktörő mutatványokat is elbíró, speciális alumíniumból készült. A kormányrúd 635 mm magas, szélessége 635 mm, a fellépő hossza 482 mm, a kerékátmérő 120 mm, tömege 4 kg, terhelhetősége 100 kg.

A roller újbóli megjelenését sokan megmosolyogják, de ha jobban szemügyre vesszük ezt a járművet, akkor láthatjuk, hogy valójában egy újfajta közlekedési eszközzé nemesedett. A számtalan modell közül bárki választhat magának megfelelőt, mellyel aztán sportolhat, munkába járhat, iskolába mehet, vagy akár egy kisebb bevásárlást is megejthet, tehát bármire használhatja. Az ára persze meghatározza a minőségét is, így alkalmunk lehet egy olyan rollert vásárolni, amelyet aztán szeretettel fogunk használni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..