home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Robotot kockákból
Kartali Róbert
2020.11.26.
LXXV. évf. 48. szám
Robotot kockákból

Vajdaságból 63 csapat jelentkezett be a magyarországi Edutus Egyetem által meghirdetett Edu Robotics Cup (ERC) elnevezésű informatikai versenyre. A járványhelyzet miatt ez tekinthető a nagy népszerűségnek örvendő World Robot Olympiad idei online kiadásának. A program vajdasági partnere a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, melyet 30 darab, a robotprogramozási versenyhez szükséges LEGO-MINDSTORM szettel támogatott a Magyar Nemzeti Tanács.

Az Edu Robotics Cup egy új, életkortól független, online megrendezendő innovációs projekt- és robotprogramozási verseny, melyen a programozási ismeretek bemutatása mellett a kreativitás és az újító ötletek is jelentős szerepet kapnak. A versenyhez szükséges LEGO-MINDSTORM készletekben a szokványos építőelemek mellett egy programozható blokk is található, a robot vezérléséhez pedig különféle motorokat és szenzorokat is tartalmaz a csomag. Egy ilyen szett ára hozzávetőlegesen 60 000 dinár, viszont a gyerekek ezeket a készleteket folyamatosan, évről évre használhatják.

Az MNT támogatásának köszönhetően megduplázódott az eszközszettek száma, melyek lehetővé teszik a csapatok indulását — emelte ki az átadási ünnepségen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Videoüzenetében elmondta, a vajdasági magyar közösség az elmúlt években arról vált ismertté, hogy megpróbálja felkarolni a tehetségeket, és a versenyeken olyan eredményeket próbál elérni, amelyek talán még a számaránya felett is bizonyítják a rátermettségét.

Az effajta megmérettetések közelebb hozzák a fiatalokhoz a természettudományi tantárgyakat — véli Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. Elmondása szerint külön öröm számukra, hogy ekkora érdeklődés mutatkozott a verseny iránt, hiszen tavaly 24 csapat vett részt a megmérettetésen, most pedig függetlenül a koronavírus-járványtól 63 csapat jelentkezett. Mint mondta, a járványhelyzet sok mindent át tudott írni, de egy dolgot nem, ez pedig a gyerekek lelkesedése a robotika és a programozás iránt, amit megköszönt a jelen lévő felkészítő tanároknak.

Az előző évhez képest szinte megkétszereződött a részt vevő vajdasági csapatok száma — húzta alá nyilatkozatában Vicsek Annamária. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szerint ez azt bizonyítja, hogy érdemes ezzel foglalkozni, és hogy a vajdasági magyarságban van akkora tartalék, hogy feltöltse résztvevőkkel ezeket a versenyeket. Támogatási háttér is van, hiszen a korábbi versenyekhez is szereztek támogatást — tette hozzá, és azt kívánta a felkészítő tanároknak, hogy éljék meg azt a csodát, amely nemcsak a versenyen való részvételben, de az együtt töltött időben, a felkészülésben és az energiabefektetésben is megnyilvánul, hiszen mindez meg fog térülni.

— Tavaly a YUMOL Kft. támogatásának köszönhetően 28 szettet sikerült megvásárolni, az idén a készlet további 30 szettel bővült a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően. Vannak olyanok is, akik saját felszereléssel indulnak a versenyen, továbbá olyan csapatok, amelyek osztoznak egy-egy szetten, hiszen ezt most az idei projektalapú versenykiírás lehetővé teszi — emelte ki lapunknak dr. Námesztovszki Zsolt, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánhelyettese. Mint mondta, a projektumok beküldési határideje november 29-e, a versenyre pedig megközelítőleg 130-140 csapat jelentkezett, közülük 63 vajdasági, ezért a verseny után egy külön vajdasági eredményhirdetés is lesz.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..