home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ricse, Tolcsva, Los Angeles
Talpai Lóránt
2021.06.18.
LXXVI. évf. 24. szám
Ricse, Tolcsva, Los Angeles

Hollywood magyar származású atyjainak története

Magyarok nélkül nem volna Hollywood? A válasz az, hogy valóban nem. Adolf Zukor és William Fox páratlan örökségét, a modern filmgyártás rendszerének alapjait vetette papírra Takó Sándor és Kollarik Tamás filmrendező. A két különálló regény Hollywood legendás magyar származású alapítóinak állít emléket. Takó Sándorral, az első Netflix-forgalmazású magyar filmsorozat, A martfűi rém producerével beszélgettem a történelmi könyvekről.

* Adolf Zukorról és William Foxról sokan tudhatják, hogy magyar származásúak. Egyikük Ricsén, másikuk Tolcsván született. Mit lehet tudni a korai kezdetekről? Honnan indultak és hová jutottak?

— Mindketten egymáshoz közel eső, a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, parányi településről származtak. Finoman fogalmazva nem túl tehetős család sarjai voltak. Zukor nagyon korán árva maradt, és tizenöt évig Magyarországon élt. Az árvasági jogdíját, mely nem volt több mint 40 dollár, varrta szó szerint a kabátja zsebébe, és nekivágott az Újvilágnak. Mindenféle nyelvtudás és társadalmi ismeret nélkül érkezett New Yorkba. Fox, aki Fried Vilmos néven látta meg a napvilágot, Zukortól eltérően már jóval korábban, családjával pólyás gyermekként, kilenc hónaposan vándorolt ki Amerikába. Mivel édesanyjának Fuchs volt a családi neve, ezáltal lett az Egyesült Államokban Fox belőle.

* Minden kezdet rendkívül nehéz. Milyenek voltak korai éveik az Egyesült Államokban?

— Mindketten néhány dollárért dolgozva vágtak neki a New York-i életnek. Bevándorlónegyedben éltek Amerikában, és az utca nevelte őket. A kezdetekben a ruha- és a szőrmeiparral próbálkoztak. Zukorról már ekkor bebizonyosodott, hogy jó vállalkozó, és elköltözött Chicagóba. Ott ismerte meg feleségét is, aki szintén magyar származású volt. Kaufmann Lotti Erdőbényéről származott, és mindez rámutat arra, hogy mit tesz az élet: több ezer kilométeres távolságban ismerik meg egymást olyan emberek, akik néhány kilométerre születtek egymástól. Különösen Zukor életét követték végig a magyar szálak, visszaemlékezéseiben is sokat olvashatunk arról, hogyan énekeltek New Yorkban magyar dalokat a magyar srácok, miközben egymással játszottak a magyar bevándorlók által lakott utcákban.

* A könyvek a két főszereplőt Hollywood alapító atyjaiként mutatják be. De miért is lehettek ők alapítók, milyen szerepük volt az amerikai filmipar fejlődéstörténetében?

— Mind Zukor, mind Fox már a kezdetektől keresték a lehetőséget az Újvilágban, és a mozgóképben találták meg ezt, mely akkoriban egy forradalmi innováció volt. Akkor a mozgókép csupán egy látványossággal volt egyenlő, és senki, maguk a Lumiére fivérek sem tudták, hogy mi lesz majd a jövője. Ettől a ponttól fogva kijelenthető, hogy velük, azaz Zukorral és Foxszal nőtt fel a film műfaj mint ipar és művészeti ág. Zukor egyértelműen az amerikai játékfilm atyjának tekinthető. Ő már akkor, amikor mindenki csak a néhány perces filmekben, az úgynevezett 5 centes mozikban hitt, nagyobb alkotásokban gondolkodott. Összegyűjtött pénzét először a Nickelodeonba forgatta, majd az első nagyszabású filmjébe, az Erzsébet királynőbe fektette, és ezáltal létrehozta az első egész estés filmet Észak-Amerikában. Abban az időszakban a Metro-Goldwyn-Mayer későbbi alapítói is őrültként tekintettek Zukorra, aki minden pénzét a filmgyártásba ölte. De az idő őt igazolta, mivel hatalmas siker volt az első játékfilm-bemutató. Zukor ekkor végérvényesen elhatározta, hogy nagyszabású mozikat szeretne gyártani, melyeknek alapjaként történelmi és irodalmi alkotásokat használ majd valódi színészekkel. Egyszóval kezébe szerette volna venni az egész filmgyártást. Azt viszont tudni kell, hogy abban az időben az Egyesült Államokban egy Edison által alapított cég monopóliuma volt a korai filmgyártás. Zukor ekkor Foxszal és más, szintén bevándorló filmesekkel lényegében pert indított Edison cége ellen, és meg is nyerték. Innentől kezdve a filmgyártás központja fokozatosan került át New Yorkból Los Angelesbe. Zukor Famous Players filmgyárából nőtt ki a Paramount Pictures, William Foxnak pedig a Fox Corporation cégéből a 20th Century Fox. A filmszakmában hozzájuk köthető a vertikális integráció, mely kifejezés valójában azt takarja, hogy a film gyártásától a forgalmazásáig, terjesztéséig, illetve a mozihálózat üzemeltetéséig a teljes értéklánc egy kézben összpontosul. Napjainkban is e modell alapján működik Hollywood. Az, hogy a filmeket sztárokkal és érdekes történetekkel kell eladni, szintén Zukornak és Foxnak köszönhető. Az első női ideált és sztárszínészt is a magyar páros keltette életre az Egyesült Államokban. Ki kell azonban emelni, hogy a kezdetekben már a némafilmeknek is hatalmas sikerük volt, a későbbiekben természetesen a hangosfilmek vették át a főszerepet, melyek születése főként William Foxnak és a Warner Brothersnek volt köszönhető.

* Ez eddig mind szép és jó, maga a megvalósult amerikai álom, de nem tehetünk úgy, mintha nem tudnánk, hogy Hollywood nemcsak pozitív, hanem negatív hatással is volt a közízlésre, kultúrára. A hihetetlen gazdagság sokaknak, főként az úgynevezett celebeknek teljesen elvette az eszét, és elég sok kétes, mondhatni, káros társadalmi folyamat született ebben a közegben. A könyv az árnyoldalt is érinti, vagy kizárólag történelmi visszatekintés?

— A két kötet alapjában véve az önéletrajzokra fókuszál, és a magyar, valamint természetesen főként az amerikai filmtörténetet mutatja be. Szóval a könyvek oktatási, ismeretterjesztő és kulturális célból születtek, ezáltal társadalmi kritikát, illetve Hollywood árnyoldalát nem tárják az olvasók elé. Főként a két filmmogul saját elbeszéléseit, visszaemlékezéseit és gondolatait tartalmazzák. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy bár a visszaemlékezésekből az tűnik ki, hogy a két főszereplő és alapító makulátlan személy volt, mégis érdemes tudni, hogy az amerikai üzleti életben „jóságos nagypapaként” már akkor sem lehetett boldogulni. Szóval kegyetlenül érvényesítették az akaratukat, illetve söpörték félre az útból vetélytársaikat, ha cégeik céljai úgy kívánták. Hollywoodnak azóta természetesen hatalmas szerepe van a közízlés formálásában, valójában kolonizálja a tudatalattinkat. Zukornak és Foxnak egyébként az úgynevezett amerikai álom fogalmának kialakulásában, kifejlődésében is főszerepe volt.

* Ha jól tudom, film is készül a könyv kapcsán. Mit tudhatunk róla?

— Mivel maga Hollywood sajnos nem igazán foglalkozik saját gyökereivel, mi a tervezett alkotásunkkal valójában erre vállalkozunk a közeljövőben. A film egyébként egyaránt lesz amerikai, de sajátosan közép-európai és magyar vonatkozású is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..