home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Révbe ért Fesztivál
2022.11.22.
LXXVII. évf. 46. szám
Révbe ért Fesztivál

A Fonográf Fesztivál Révkomáromban

Nagy sikerrel ért véget a felvidéki Fonográf Fesztivál. A négynapos eseménysorozatra Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia vezetője tekint vissza.


Berki Pál, prímás (Pálfala, Szlovákia), kép a kiállítási anyagból, fotó: Farkas József

„Tizenegyedik alkalommal rendezték Révkomáromban a Fonográf Fesztivált, a négynapos programsorozat szerdán, a Győri Balett Anna Karenina című kétfelvonásos balettjével kezdődött. E fellépés is kifejezi a rendezők szándékát: a bő egy évtized alatt a kezdeti autentikus népzenei seregszemle más műfajokkal is színesedett. E koncepció nyomán csütörtök este a Budapest Bár fergeteges, teltházas koncertjén tapsolhatott a közönség. Péntekre is maradt meglepetés, az igényes zene kedvelői az Esszencia Produkció koncertjének örülhettek, majd este a Magyar Kultúra Házában a Góbé Zenekar fellépésére mehettek át. Természetesen a Fesztiválról a táncház sem hiányozhatott, Lakatos Áron és barátai húzták a talpalávalót.


Pillanatkép a Tanúhegyek c. kiállítás megnyitójáról, fotó: Pézman Zoltán

Az utolsó napra is jutott igazi csemege, Szalonna és Bandája szereplését Boban Marković koncertje követte, s ezzel, majd az elmaradhatatlan táncházzal zártuk is a Fesztivált. E művészeti találkozó igazi rangot vívott ki a felvidéki magyarság körében, így nem véletlen, hogy csaknem minden programot ’táblás házzal’ szervezhettünk. Ebben közrejátszik a pandémia utáni nyitás, a nagyobb érdeklődés is. A Fesztivál azt bizonyítja, hogy a minőségi zenére mindig van igény, így e vonalvezetést jövőre is folytatni szeretnénk.


Szalonna és Bandája koncert a Tiszti pavilon Dísztermében, fotó: Farkas József

Megtiszteltetés volt számomra, hogy Budapest és Szarajevó után a Tanúhegyek című fotókiállításomat a révkomáromi közönség is megismerhette. A tárlaton Kárpát-medencei zenész portrékat – az elmúlt három évtized gyűjtéseinek egy válogatását mutathattam be. E retrospektív kiállítás azért is fontos számomra, mivel e zenészek közül már nagyon sokan eltávoztak közülünk.”


Esszencia Zenekar Koncertje, fotó: Pézman Zoltán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..