home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Retteg a város
2006.03.28.
LXI. évf. 13. szám
Retteg a város

A minap, a szerkesztőségbe indultamban a kapualjban utánam szólt a házinénim, hogy ezentúl ha hétvégenként este elmegyek, legyek szíves égve hagyni a lámpákat. Az utóbbi időben a környéken - a kertvárosban lakom - megszaporodtak a betörések és fél házinénim, hogy egyszer csak hozzájuk is vá...

A minap, a szerkesztőségbe indultamban a kapualjban utánam szólt a házinénim, hogy ezentúl ha hétvégenként este elmegyek, legyek szíves égve hagyni a lámpákat. Az utóbbi időben a környéken - a kertvárosban lakom - megszaporodtak a betörések és fél házinénim, hogy egyszer csak hozzájuk is váratlan vendégek érkeznek, ezért arra kér, hogy tartsuk fenn annak látszatát, hogy a házban férfi is van, így talán a garázdálkodók kétszer is meggondolják, hogy bemerészkedjenek-e. Egy kicsit kételkedtem ennek a módszernek a hatékonyságában, de eleget tettem a kérésnek.
Az utóbbi hetekben megtöbbszöröződött a betörések száma, legalábbis ezt hihetné az ember, de a valóság az, hogy ez a probléma jóval korábbi keletű, semmint sokan gondolnák. Ez olyan probléma, amely az embert addig nem igazán érdekli, amíg nem saját bőrén tapasztalja, hiszen mindannyian el vagyunk foglalva saját ügyes-bajos gondjainkkal, a napi megélhetésivel. Meg hát minek is foglalkozzon az ember más gondjával, amikor ott van a ,,rend-őrség, melynek valóban az volna a dolga, hogy elejét vegye ezeknek a bűntényeknek. És ennek a szervnek a hatékonyságát igazolja az, hogy ennyi idő elteltével sem tudta kézre keríteni az elkövetőket, a lakosság még mindig retteg. Több áldozat vallomása egybehangzó, a legtöbb esetben egy négy-öt főnyi csoportról beszélnek, melynek tagjai roma és szerb nyelven társalognak, olykor pedig magyarul is. Az egyik bandatagot vélhetőleg Angelónak becézik.
A napokban szerkesztőségünk is többször megpróbált nyilatkozatot kérni a rendőrfőnöktől a nyomozás eredményéről, de hiába, mindig valamilyen fontosabb elfoglaltsága volt, üzente a titkárnőjétől.
Március 19-én este Gubás házaspár családi otthonába törtek be álarcosok, és több mint egy órán át tartották őket rettegésben. Fizikailag is bántalmazták Gubás Ágotát, és azt beteg férje kénytelen volt kerekesszékében végignézni. Gubásné elmondta, hogy a rendőrségtől nem várnak semmit, hiszen eddig sem tették a dolgukat. Napközben ugyan lehet látni néhány rendőrjárőrt, de este csak nagyon ritkán. A nyilvánosságot azért vállalták, mert úgy gondolják, hogy a közbiztonság csak rosszabbodhat abban az esetben, ha elhallgatják, mi történt velük, mint ahogy azt a körülbelül 100 áldozat tette. Mindenkit arra biztatnak, hogy vállalja a nyilvánosságot, mert ha nem tudja meg a nagyvilág, hogy itt mi folyik, akkor ez az állapot csak súlyosbodik. Gubás Ágota hozzátette azt is, hogy véleménye szerint ez a helyzet abból ered, hogy Szabadkán mesterségesen bontották meg a közösség etnikai összetételét, a menekülteket irányítottan özönlöttek be ebbe a térségbe, és sajnos érkeztek kétes személyek is. A Gubás házaspár dicséretesnek tartja a polgárőrség felállítását. Mint mondják, ha már a hivatalos szervek nem tesznek semmit, akkor a polgároknak kell megőrizniük a közbiztonságért.
(tv.)
Értesítés az újságíróknak
Kucsera Géza, Szabadka polgármestere a legerélyesebben elítéli és sürgős intézkedést vár a belügyi szervektől, hogy minél előbb kerítsék kézre azokat az ismeretlen tetteseket, akik hétfőn éjjel betörtek Szabadkán a Gubás házaspár családi házába és tettlegesen bántalmazták Gubás Ágotát.
A polgármester szerint a helyzet kezd tűrhetetlenné válni, hiszen az elmúlt egy-két hónapban számos betörés történt, melyeknek során Szabadka több közismert és köztiszteletben álló polgára is rablótámadás áldozatává vált.
Kucsera Géza ismételten felszólítja a szabadkai belügyi szervek illetékeseit, hogy sürgősen járjanak el ezekben az ügyekben, és akadályozzák meg a helyzet súlyosbodását.
Megbomlott Szabadka békéje
Kasza József és a VMSZ reagálása a rendőrség munkájára
- A szabadkai Gubás házaspár esete volt az, amikor a VMSZ úgy érezte, elég volt a rendőrség tehetetlenségéből - hallottuk Kasza Józseftől, a VMSZ elnökétől. - A hónapok óta tartó folyamatos betörések elkövetőit mindmáig nem kerítette kézre a szabadkai rendőrség. Sőt, a károsultak állítása szerint a rend őrei legtöbbször még a helyszínelést sem végzik el, vagy ha igen, nem készül jegyzőkönyv az esetről. Állítólag a 15 000 dinárnál kisebb értékű kár esetében nem indítanak vizsgálati eljárást. Sajnos, a rendőrség megfeledkezik arról, hogy nagyon sok polgárnak a 15 000 dinár a kéthavi jövedelmét jelenti. Felteszem a kérdést: miért nem végzik a rendőrök a munkájukat, és mi tartja vissza a szabadkai rendőrfőnököt, Borivoje Mucaljt, hogy lemondjon a tisztségéről? Ez lenne a legkevesebb, amit meg kellene tennie azok után, ami a község területén történik. Családi házakba, tanyákra törnek be, eltulajdonítva pénzt, ékszert, sőt traktort és egyéb mezőgépeket is. És ez még mind nem elég: a károsultak közül többet még tettlegesen is bántalmaznak. A polgárok nem bíznak a rendőrségben, és önszerveződésbe kezdtek. A VMSZ a Gubás házaspárral történtek után felkérte a károsultakat, hogy jelentkezzenek az iroda telefonszámán, hogy nyilvántartásba vehessük a betöréseket. Alig néhány nap alatt 71 esetet regisztráltunk. A Vajdasági Magyar Szövetség és a magam nevében is a legélesebben elítélem a rendőrség ilyen jellegű hozzáállását, és követelem, hogy az illetékes minisztérium a lehető legrövidebb időn belül intézkedjen az elkövetők kézre kerítése és a szabadkai rendőrség főnökének leváltása ügyében - zárta közlendőjét a VMSZ elnöke. (re)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..