home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Részben Berkes és bongor is újat mutatott
Zvekán Péter
2021.11.12.
LXXVI. évf. 44. szám
Részben Berkes és bongor is újat mutatott

Berkes Olivér: Az igazi életem — bongor: Új vég

Berkes Olivér: Az igazi életem

Hihetetlen utat járt be Berkes Olivér 2016 óta. Az volt az az év, amikor először szerepelt A Dalban Tóth Andival, ám a Seven Sea című daluk nem futott nagyot. Rá egy évre ismét jelentkezett A Dalba, akkor már mint Zävodi + Berkes Olivér. Az általuk előadott szám, a #HÁTTÉRZAJ egészen a második helyig jutott, így Olivér neve egy egész ország számára lett ismert.

A zenész karrierje azóta töretlenül ível felfelé, az utóbbi években a rádiós toplisták és a YouTube-trending megkerülhetetlen szereplőjévé vált a többi közt olyan slágereinek köszönhetően, mint az Évszakok, a Visszakér a múlt, a Jó vagy rossz legyek, illetve a legutóbb megjelent Volt, ami volt.

Az évek alatt az is jellemző lett rá, hogy dalai tematikájának központjában a szerelem áll, viszont legújabb, most megjelent szerzeménye, Az igazi életem esetében a saját útkeresését meséli el, amiről a következőket nyilatkozta: „Ezzel a dallal szeretném megmutatni az embereknek, hogy az élet gyakran igen különös forgatókönyvíró, és annak ellenére, hogy nekem is számtalanszor átírta a terveimet, minden egyes megélt percért — legyen az jó vagy rossz — hálával tartozom. Nélkülük nem volnék az az ember, aki ma vagyok, nem zenélnék, és nem tudnám értékelni a sikereimet, ha nem kerültem volna padlóra többször is az életem során.

A zeneszerző ebben az esetben is ő maga volt, a magyar szöveg pedig ismét csak az Artisjus-díjas Hujber Szabolcs tollából született, Olivér eredeti angol sorai alapján. Egyébként ők ketten már több közös sikert is elkönyvelhetnek, közös munkájuk eredménye például a Visszakér a múlt és az Évszakok-feldolgozás is.

 

bongor: Új vég

A halálról szerettem volna írni, mint az életünkben állandóan jelen lévő realitásról” — nyilatkozta bongor, a vajdasági származású rapper a legújabb dala kapcsán, mely az Új vég címet kapta. Tőle már megszokhattuk, hogy szabadabb szájú, nem fél tabutémákkal foglalkozni, és most sincs ez másképp.

Az újdonságról a következőket mondta: „Kosztolányinak van egy esszéje Egy és más az írásról címmel, ebben kifejti, hogy szerinte minden alkotónak úgy kellene írnia, mintha valaki a torkához szorítaná a kést. Vagyis mintha csak néhány pillanata lenne a halála előtt, hogy elmondja mindazt, amit fontosnak tart. Én is ehhez próbálom tartani magam, úgy érzem, egyszerűen nincs időm a levegőbe beszélni.

Az előadó magáról a szövegről és a klipről is nyilatkozott, mely nem mellesleg a szintén vajdasági K. Kovács Ákos rendezői munkáját dicséri: „A szöveg eléggé antinatalista, azaz születésellenes szemléletű, mely szerint minden új élet szükségszerűen kínokat hoz a megszülető egyén számára, ez pedig növeli az egyetemes szenvedést a világban. Ezért tartózkodni kell a nemzéstől. A klipben ez a szemlélet keretes szerkezetet kapott: az elején és a végén is azt látjuk, hogy próbálom belefojtani magam a vízbe, de legvégül »valaki« mégis kihúz.

 

Kép: https://eschungary.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..