home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Restaurálás - élőben
(re)
2012.08.01.
LXVII. évf. 31. szám
Restaurálás - élőben

Stettner Sebestyén budai festőművész oltárképének nyilvános restaurálásával nyílt meg a művész alkotói munkásságát bemutató kiállítás a szabadkai Városi Múzeumban pénteken, július 27-én. Vass Géza, a Városközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a barokk korszakban élt és alkoto...

Stettner Sebestyén budai festőművész oltárképének nyilvános restaurálásával nyílt meg a művész alkotói munkásságát bemutató kiállítás a szabadkai Városi Múzeumban pénteken, július 27-én. Vass Géza, a Városközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a barokk korszakban élt és alkotott művésznek 12 festménye került elő, ezek közül az egyik a most restaurálásra kerülő méretes oltárkép.
- Szabadkán a barokk korral keveset foglalkozunk, holott az 1686-tól 1842-ig tartó időszakban több barokk stílusú épületet is emeltek itt. Ezek közül az első a ferencesek temploma, amelynek háztörténeti adati között bukkantunk rá Stettner Sebestyén nevére. Akkor még egy vár is épült a templom mellé, de az 1907-es átépítés során a várat lerombolták - halottuk Vass Gézától.
Papp Korhecz Zsuzsanna, a Városi Múzeum restaurátora nyilvános óra keretében mutatta be a bajai székesegyházból ide került oltárkép helyreállítási teendőit. Elmondta: az első lépés a festmény állapotának a felmérése, majd a szennyeződésektől való megtisztítása, aztán maga a restaurálás, végül pedig a helyreállított változtat konzerválása.
A kiállítást Hulló István, a szabadkai Városi Múzeum igazgatója nyitotta meg.
A restaurálás további folyamata is nyilvános lesz, az érdeklődők hétköznapokon délelőtt 10 órától tekinthetik meg a munkafolyamatot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..