home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Rengeteg minden történt az év folyamán
Fehér Márta
2018.12.30.
LXXIII. évf. 52. szám
Rengeteg minden történt az év folyamán

Évértékelés Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével

…melyből ezúttal kimaradt a szerb—magyar viszony, a szerb törvényhozás és a vajdasági munka értékelése, az önkormányzati szerepvállalások, a Prosperitati, a stratégiai együttműködés a magyar kormánnyal, a befektetések és a nagyberuházások — helyette jelenségekről beszélgettünk.

 

A fontos, felvállalt dolgokat sikerült — ha nem is tökéletesen, de — elfogadható módon kezelni és megoldani

— Jóformán nem volt időszak, amikor az ember unatkozott, a kihívást azt jelentette, hogyan lehet odaérni mindenhová, hogyan lehet minden feladatot ellátni. Eseményt ezért nem is tudok kiemelni, mert rengeteg minden történt az egész év folyamán — felelte Pásztor István, amikor arról kérdeztem, 2018 melyik eseményről vagy milyen érzésről marad számára emlékezetes. — Az érzés? Talán a megelégedettség. Ami ezt az alapérzést alátámasztja, az a Vajdasági Magyar Szövetség szokásos év végi programja, melyre az interjút megelőző este került sor. A szervezet elnökeivel és vezetőivel találkoztunk, és megpróbáltuk összegezni a mögöttünk levő évet. Arra kértem meg a köztársasági frakcióvezetőt, a tartományi kormány alelnökét, a Magyar Nemzeti Tanács volt és újonnan megválasztott elnökét, hogy próbálják meg a saját területek vonatkozásában megfogalmazni azt, amit az idei évben fontosnak tartanak. Több mint egy óra hosszáig tartottak ezek a beszámolók! Ebből látszik, hogy mi mindent sikerült különböző szinteken, különböző fajsúlyos témák kapcsán megoldani, elmozdítani, kimozdítani, megvalósítani. Ez megerősítette bennem ezt az alapvető érzést, mondom ezt függetlenül attól, hogy a felkent és műfajban járatos és élharcos köpködők ezzel kapcsolatban biztosan rengeteg mindent el fognak mondani, de hát nekem az a jogom, hogy megfogalmazzam, mit gondolok az évről, másnak meg az a joga — és ezt nem is kérdőjelezem meg —, hogy azt, amit ő gondol az évről meg rólam, ugyanúgy el tudja mondani.
 


Pásztor István (Ótos András felvétele)
 

Hadd legyek picikét szubjektív is

— Magánéletileg az egyik legnagyobb esemény az volt, hogy az idősebb fiam doktorált a belgrádi jogtudományi karon. Ez nekem is meg az egész családomnak, amelyik elég mélyről indult két generációval ezelőtt, nagyon nagy dolog, hála Istennek. 

Tenni kell azért, hogy minél többen szavazzanak

— Az MNT-választás kapcsán úgy tűnik, az emberek azért látják, hogy ki mit csinál, és fontosnak tartják, hogy az alapállásban ne következzenek be változások vagy törés. Ugyanakkor azt látom, hogy hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az, amink van, az magától értődő. Természetesnek véve azt, amit megteremt(ett)ünk vagy birtokunkban van, sokan azt gondolják, hogy ezért nem kell tenni semmit. Nagyobb részvételi arányban reménykedtem, és millió-egy okot el lehet mondani, amely miatt akkora lett, amekkora, de azt gondolom, hogy ezen a helyzeten változtatni kell, mert ha kicsi és fogyó a legitimitásunk, akkor kicsi és fogyó az érdekérvényesítő képességünk is. S ez nem elsősorban az MNT-listáról szól, vagy a VMSZ-ről, a VMSZ elnökéről, hanem a közösségi érdekérvényesítésről. Ezen sokat kell dolgozni. Arra bátorítottam a VMSZ-eseket, hogy vállalják fel azt, amit csinálnak, és beszéljenek róla. Mondják el az embereknek, hogy mit csinálnak és mit csinálunk, ne szégyelljék a VMSZ-hez tartozásukat, ne az legyen az igazodásuk, amit a politikai ellenfelek megpróbálnak ránk kényszeríteni. Mert ha az ember visszafogott — és az kell hogy legyen —, akkor is van mit felmutatni önkormányzati szintektől fölfelé, rengeteg minden.

* Erre a fogyó legitimitásra érkezett megjegyzés az ön irányába?

— Nem érkezett ilyen jellegű jelzés senki részéről, de ha az ember az évet értékeli, meg kell próbálnia objektívnek vagy igazságosnak lennie, függetlenül attól, hogy minden értékelés szubjektív. A jövő szempontjából tartottam ezt fontosnak elmondani. Kell hogy az emberek jobban higgyenek abban, amit csinálnak, hogy megtalálják önmagukat, a tüzet önmagukban, függetlenül attól, hogy milyen az általános társadalmi hangulat. Mert azt átitatja a mocsok, a lemondás, a reménytelenség, a feladás meg az önfeladás meg minden egyéb. Aki közösséget szolgál, és aki kenyérkeresetként foglalkozik közélettel, az csak akkor csinálja, ha hisz abban, amit csinál. Ezt próbáltam elmondani a VMSZ-eseknek tegnap este, és ez is hozzátartozik az idei évhez.
 

Tömeg helyett — erőszak

* Hogyan látja azt, ami ma Magyarországon történik? A tüntetéseket és mindazt, ami e körül van?

Ez nem csak Magyarországra igaz. Ha az ember végiggondolja, és összerakja a képet, akkor azt látja, hogy az, ami Magyarországon történik, az van Belgrádban, Bécsben, Rómában, az volt Párizsban, az van most Brüsszelben. Persze, távol álljon tőlem, hogy kiegyenlítsem akár az indíttatásokat, akár az apró részleteket, szereplőket, nem akarok én ebből összeesküvés-elméletet sem fabrikálni, de nagyon-nagyon érdekes — különösen, ha az ember figyelembe veszi, hogy ez advent idejében, december vége felé történik, pedig nem jellemző az év ezen időszakára, és az sem, hogy ilyen végigsöprés jelleggel fél Európán át végigvonul.

* Ez a jövő évi EP-választások miatt történik?

Lehet, hogy amiatt is, de inkább azért, mert az ellenzéki parlamenti politizálás lebontotta saját magát, a baloldali, liberális ellenzéki politizálás. Ezt látjuk a szereplők vonatkozásában Belgrádban, Budapesten, az összes többi helyszínen. Emiatt kezdik a talajt elveszíteni a lábuk alól, és átlépnek olyan határokat, amelyeknek az átlépése ez idáig nem merült fel mint lehetőség, nem volt benne a politikai harc alkalmazható forgatókönyvében.

* Aggódik emiatt?

Azt kell hogy mondjam, hogy igen, mert úgy tűnik, teret hódít ez a fajta közösségi közéletbeli megnyilatkozás, és az ilyen helyzeteknek a létrejötte mindig magában hordozza a komolyabb konfliktus veszélyét. Nem a politikai mondatok miatt aggódom, hanem az eseményeknek a kontroll alól való kicsúszása miatt.

* A tömegek miatt?

Nem olyan nagyok ezek a tömegek. Azt gondolom, hogy olyan borzalmasan nagy lehetőség a tömegeknek a mozgatására nincs is. Azért aggódom inkább, mert akkor, amikor a tömegességet nem lehet növelni és biztosítani, akkor a lépéseknek az agresszivitása irányában, annak növelése irányában szoktak elmozogni a dolgok. Ez hordoz veszélyt magában.

* Stabilnak látja a jelenlegi hatalmakat?

— Igen. Ettől én nem tartok, és úgy tűnik, hogy ez középtávon ebben a pillanatban nem megváltoztatható.
 

Szerbia többet érdemel, mint a kiskanállal mért évi két-három fejezetnyitás

— Nekünk jövőre először lesz alkalmunk és lehetőségünk arra, hogy az európai parlamenti választáson részt vegyünk, levélszavazatok útján, mint ahogyan a magyarországi parlamenti választáson is. Érdekeltek vagyunk, függetlenül attól, hogy nem vagyunk az unió tagországa, de nem mindegy, hogy milyen összetételű lesz a parlament, az Európai Bizottság, nem mindegy, hogy milyen politikát fog megfogalmazni akár Szerbia, a régió vonatkozásában, milyen lesz a bővítési politikája. Többek között abban a reményben, hogy pozitív irányú változások állnak be, támogattuk Manfred Weber csúcsjelöltségét, mert úgy gondoljuk, hogy egy bajorországi származású, német potenciális bizottsági elnök jobban érti ezt a térséget, közelebb van hozzá, mások az érzései, más a tudásanyaga az egész régióról. Az volna a nagyon-nagyon fontos, hogy a bizottság létrejöttét követően egy sokkal erőteljesebb, sokkal konkrétabb előrelépés rajzolódjon ki a bővítést illetően. Az idei év sem hozott ebben a tekintetben Szerbia vonatkozásában semmiféle jelentős kimozdulást. Ez a kiskanállal való adagolása egy-egy fejezetnek egy látszatnyitás. Nekem az a meggyőződésem, és ennek hangot is szoktam adni, most is mondom, hogy Szerbia ma felkészültebb, mint hogy kiskanállal évente két-három fejezet megnyitását tegyék lehetővé számára. Ez elsősorban annak a következménye, hogy az uniónak magának ezzel kapcsolatban nincs határozott elképzelése, a belső problémák, a választások előtti időszak és sok minden egyéb más miatt.
 

Deli Andor újra jelölt lesz

— Másrészről számunkra azért is lesz plusztétje ennek a választásnak, mert a dolgok mostani állása szerint a listán újra jelölt lesz Deli Andor mint a vajdasági magyar közösségnek a Fidesz-listán vagy a nemzeti listán helyet foglaló jelöltje. Érdekeltek vagyunk abban, hogy hozzájáruljunk szavazatokkal ahhoz, hogy EP-képviselő legyen. Becsülettel helytállt az elmúlt öt évben…

* Markánsnak találja a jelenlétet Brüsszelben?

— A körülményekhez, a pillanatokhoz képest igen. Azt a feladatot, amelyet el kellett hogy lásson a frakció tagjaként, becsülettel ellátta. Azt is tapasztalom, érzékelem és állítom, hogy Szerbia érdekeit is szolgálja abból a pozícióból. A szerb politika némely szereplője részéről voltak fenntartások a szerepvállalásával kapcsolatban, viszont egyrészt ezek a fenntartások megszűntek, másrészt azt látom, hogy segíteni tudja ezt a feladatot, van ilyen jellegű igény és megkeresés is. Azt hiszem, hogy ez erősödni fog, többek között azért fontos, hogy az elkövetkező öt évben is ott tudjon lenni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..