home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Reng a vajdasági hatalmi koalíció
VIRÁG Árpád
2014.11.12.
LXIX. évf. 46. szám
Reng a vajdasági hatalmi koalíció

A VMSZ képviselőcsoportja nem támogatta a tartományi kormány átalakítását a parlament legutóbbi ülésén. A Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Magyar Szövetség alkotta tartományi parlamenti többség működése az elmúlt hónapokban sem volt zökkenőmentes.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és a VMSZ vezetője nemegyszer fejtett ki nyílt kritikát a másik két párt koalíciós perlekedésével kapcsolatban, s a tartományban beállt politikai krízishelyzet megoldására egy egységkormány létrehozását javasolta, mely lehetőséget adhatott volna a tartomány gondjainak rendezésére, a politikai indulatok csillapítására. A demokraták és a Liga azonban tárgyalni sem kívántak egy olyan lehetőségről, amelyben a jelenlegi hatalmat a Szerb Haladó Párttal és más parlamenti pártokkal közösen alkotott egységkormányra cserélték volna. A válság így viszont csak folytatódott, és állandósult is, főleg miután teljesen egyértelművé vált, hogy az előre hozott parlamenti választásoknak pillanatnyilag semmilyen esélyük sincs, hiszen az elképzelés nem élvezi sem a kormányzó pártok, sem pedig az ellenzék támogatását.

Ilyen körülmények között került sor a múlt hét elején a tartományi adminisztráció átalakítására, mely a DP és a Liga közötti megállapodás eredményeként, a Szociáldemokrata Párt négy képviselőjének véleményváltásával és két parlamenti képviselő frakciócseréjével történhetett meg. Már az is heves vitát robbantott ki, hogy a Demokrata Párt, melynek képviselőcsoportja tíz taggal csökkent az elmúlt két év során, most új képviselőkkel gazdagodott az átalakítás megszavazása előtt. A vita azonban akkor éleződött ki igazán, amikor Pásztor István bejelentette: a VMSZ frakciója tudomásul veszi ugyan a megszületett politikai döntéseket, mivel azonban meg van róla győződve, hogy azok nem oldják meg a válságot, nem tudja őket szavazataival is támogatni.

— Mi a kezdetektől fogva azt hangsúlyoztuk, hogy nem kívánunk részt venni abban a tárgyalássorozatban, amely négy hónappal ezelőtt kezdődött el, és amely valamiféle lényegbeli változást ígért, mert azonnal világos volt, hogy ez a lényegbeli változás abban merül majd ki: kinek milyen funkció fog jutni — jelentette ki Pásztor az ülés után.

Úgy fogalmazott: nem tudja, de nem is érdekli, hogy a koalíció tekintetében lesznek-e következményei annak, amit az ülésen közölt.

— Számomra csupán az fontos, amit értékrend tekintetében megfogalmaztunk, amivel el kell számolnunk a közösség irányában. Nincs az a bársonyszék, melynek érdekében hajlandó lennék ezt feláldozni. Nem nekünk kell most lépnünk, a következményeket pedig hamarosan látni fogjuk. Az én lelkiismeretem tiszta, mert rámutattam arra, amire muszáj volt rámutatni. Nem egyszerű pillanat az ember életében, amikor kiáll a nyilvánosság elé, és megálljt parancsol bizonyos jelenségeknek. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor ezt meg kell tenni, különben az ember mélyre süllyed. Én nem akarok mélyre süllyedni, mert az utolsó megmérettetésen is több mint ötvenezer magyar ember szavazott arra, amit képviselek — válaszolta arra a kérdésre, hogy tart-e a VMSZ kizárásától a hatalmi koalícióból.

A Demokrata Párt csalódott, keserűséget érzett és meglepődött — erről beszéltek a párt képviselői az ülés után. Bojan Pajtić tartományi kormányfő és pártelnök kilátásba helyezte, hogy a koalíción belül hamarosan tárgyalni fognak annak további sorsáról, összetételéről. Hivatalos források nem erősítették meg, hogy a hét folyamán voltak-e ilyen egyeztetések. Azzal vádolta meg a VMSZ-t, hogy a köztársasági koalíciós partnereit választotta akkor, amikor nem szavazott a kormány mellett. Nem mulasztotta el megjegyezni azt sem, hogy a magyar párt nélkül is megvan a parlamenti többség, de sajnálatát fejezte ki az előállt helyzet kapcsán.

A tartományban ellenzékinek számító Szerb Haladó Párt tagjai szégyenteljesnek nevezték a kormányátalakítás módszerét, mely szerintük végül képviselő-vásárlási technikák révén ment végbe. A DP-be „átlépett” képviselőkre utalva a párt tisztségviselői a héten többször is hangsúlyozták: most valójában a Demokrata Párt, Vojislav Šešelj és Bogoljub Karić koalíciója van hatalmon Vajdaságban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..