home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Rendszerezés
Szerda Zsófi
2021.02.03.
LXXVI. évf. 5. szám
Rendszerezés

Amikor kicsik voltunk, a szüleink esténként mindig ránk pirítottak, hogy rakjunk rendet a gyerekszobában, mert a játékok is alszanak, de a földön fekve nem tudnak. Mondanom sem kell, ezt mindig lelkesen és azonnal el is végeztük az öcsémmel... Na jó, nyilván utáltuk a rendrakást, de megcsináltuk. Fölöslegesnek éreztük, hiszen mindjárt itt a reggel, és úgyis újra kiszedünk minden legót, puzzle-t, Barbie babát, plüssjátékot, szóval az egész szekrényt.

Középiskolás koromban már szerettem, ha az íróasztalomon, annak fiókjaiban is rend honol, sőt, rendszerint azzal foglaltam le magam (sokszor tanulás helyett), hogy kipakoltam, majd újrapakoltam a dolgaimat, rendszereztem és áttörölgettem mindent. A rendszerezést azóta is imádom. Kidobni, ami már nem kell, vagy elajándékozni, ha pedig új ruhát veszek, egyet kirakok a szekrényből (cipőknél ez valahogy nem működik, így inkább új cipősszekrény után nézek). Nyugaton egyre jobban dívik a minimalizmus, Marie Kondo „takarítóművész” például ebből csinált magának karriert. A takarításból. Pontosabban abból, hogy segít az embereknek rendszerezni, kidobálni a szükségtelen dolgokat, azaz rendet rakni az életükben, hiszen ha körülöttünk nincs rend, belül sincs. Ezt érzékelem is, egyszerűen nem tudok dolgozni, ha nincs rend a környezetemben. Marie káosztól sikító szekrényekből varázsol átlátható rendszert. Erre főleg Nyugaton van szükség, ahol féktelen vásárlási láz uralkodik.

Van azonban egy hely, ahol nálam is teljes a káosz, ez pedig a telefonom. S ez azért rossz, mert a 10 000 fotó közül jó, ha néhány száz ér valamit, a többi inkább dokumentáció. S a mobilunkról néha aztán átmásoljuk ezeket a képeket, hogy legyen tárhelyünk, bedobjuk őket egy mappába a számítógépünkön, rábiggyesztjük a Mobilos fotók 2020 címkét, s ezzel el is felejtjük. Aztán ha a számítógép is memóriáért sikít, hard diskre mentjük át, melyet egy mély fiókba süllyesztünk, és soha többé nem nyúlunk hozzá. Nem készítünk válogatást a képekből, szép lassan elfelejtjük őket, hiszen kinek van ideje és kedve átnézni több ezer fényképet, hogy valamit megtaláljon. Ezért aztán az idén megpróbálok a telefonomban is kialakítani egy rendszert, azonnal törölni a rossz fotókat, hogy Kondo kisasszony is büszke lehessen rám, ha egyszer belenéz a virtuális fiókomba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..