home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Rendőr-, mentő- és tűzoltóautó-típusok (4.)
Lábadi Loránd
2020.06.10.
LXXV. évf. 23. szám
Rendőr-, mentő- és tűzoltóautó-típusok (4.)

Ebben a három gépjárműtípusban az a közös, hogy mindegyiknek gyorsnak és megbízhatónak kell lennie. Lássuk, milyen szempontoknak kell megfelelniük.

Az ausztrál rendőrség autómodell-palettája nem olyan széles, mint más országoké, de azért itt is akadnak olyan járművek, amelyek segítettek és jól is teljesítettek az üldözések alkalmával. Itt valamivel hosszabb ideig van használatban egy-egy gépkocsi, így amikor lecserélik őket, akkor már valóban megértek a nyugdíjaztatásra.

Az elsők között a Holden márkajelzésű autók domináltak, melyek ausztrál gyártmányúak. A Holden vállalat 1908 óta készít autókat, melyeket Ausztráliában és Óceániában forgalmaznak. 1924-ben a General Motorsnak készített alkatrészeket, majd 1931-ben beolvasztották a nagy amerikai autógyárba. A legújabb üzleti tranzakció a kínai autógyárral talán megmenti a céget, és az alkalmazottak megnyugodhatnak, nem szűnik meg a munkahelyük. A Fordok is megtalálhatóak, melyek szintén tökéletesek erre a munkára. A BMW 530 D is jól bevált, mivel teljesítette a legfőbb követelményt, vagyis az autónak hosszú távon is bírnia kell a 200 km/h sebességet. Tehát ha ez sikerül, márpedig sikerül, hiszen az újabb gyártású gépkocsik már minden gond nélkül száguldhatnak akár több száz kilométert is ekkora vagy ennél nagyobb sebességgel is, akkor a rendőrség használatba veheti a modellt. Ausztráliában egyedi helyzetben kell helytállni az autóknak, mivel a városok közötti elképesztően nagy távolságot, a nagy hőmérsékletet, a homokot vagy a szakadó esőt akár üldöző módban is teljesíteni kell.

A BMW 530 D erre a munkára tökéletesen megfelel. Hossza 4841 mm, szélessége 1846 mm, magassága 1468 mm, öntömege 1670 kg. A 6 hengeres, hengerenként 4 szelepes, soros beépítésű, 1993 cm3-es, dízelüzemelésű erőforrás motorteljesítménye 218 lóerő, végsebessége 243 km/h. A 7,3 másodperces gyorsulás nem a legjobb idő, de egy bizonyos távolság után már felzárkózik az autó, és a nagy sebességet hosszú távon is tudja tartani. Normál autóként az üzemanyag-fogyasztása országúton 6,3 liter, ami megfelelő.

A másik BMW az M3 típus jelzésű, mely 2003-tól 2007-ig volt gyártásban. Hossza 4492 mm, szélessége 1780 mm, magassága 1372 mm, öntömege 1495 kg. A 6 hengeres, soros beépítésű, benzinüzemelésű motor 3246 cm3-es, hátsókerék-meghajtású, maximális motorteljesítménye 343 lóerő, végsebessége 250 km/h, melyhez országúti közlekedésnél 8,4 liter üzemanyagot éget el. A gyorsulása 100 km/h-ra 5,2 másodperc, ami már elfogadható. A 2014-beli modell sokkal jobban megtervezett és legyártott, esetében sikerült sok adatot pozitív irányba módosítani. Hossza 4671 mm, szélessége 1877 mm, magassága 1424 mm, saját tömege 1520 kg. A turbó feltöltésű, soros beépítésű, benzinüzemű motor 6 hengeres, a szelepek száma hengerenként négy. A maximális motorteljesítmény 431 lóerő, melyet 218-ról sikerült megnövelni, továbbá a gyorsulást 4,3 másodpercre csökkentették, de a végsebesség 250 km/h maradt. Az üzemanyag-fogyasztása országúton 6,3-ról 6,9 literre növekedett. A nagyobb motorteljesítmény magával hozta a nagyobb fogyasztást, ellenben sokkal nagyobb lett a terhelhetősége is, ami hosszú távon kihasználható. A BMW-re jellemző megbízhatóságnak és nagy terhelhetőségnek köszönhető az, hogy ez a modell rendőrautóként is alkalmazásban van. Az anyagi megfontolások azonban itt is megkövetelik az olcsóbb gépkocsik vásárlását, noha a megszabott követelményeket maradéktalanul teljesíteni kell. Ez az, ami miatt csak néhány típus kerül be a legszűkebb körbe.

A KIA Stinger 3,3 T-GDI az egyik modell, mely megfelelt minden követelménynek, és vásároltak is belőle. Hossza 4830 mm, szélessége 1870 mm, magassága 1400 mm, öntömege 1858 kg. A 3342 cm3-es, turbó feltöltésű, benzinüzemű erőforrás maximális motorteljesítménye 366 lóerő, végsebessége 270 km/h, gyorsulási indexe pedig 5,5 másodperc, tehát nem a legjobb, de a motor ereje ezt kompenzálja, hiszen hosszú távon fel tud zárkózni, és a sebességet addig képes tartani, ameddig szükséges. Az alapfelszereléshez olyan technikai megoldások tartoznak, amelyeket más gyártók csak külön kérésre építenek be — ez csak növeli az értékét. A 8 fokozatú, automata váltó gyorsan és hibátlanul működik, ami a legújabb fejlesztéseknek köszönhető.

Az ausztrál rendőrség legújabb tagja a Tesla X modell, mely elektromos meghajtású. Az akár 505 km-es hatótáv lehet, hogy nem lesz elegendő egy városon kívüli üldözéshez, de a városban biztosan tökéletes autó. Az akkumulátor 100 kWh-s, a DC-töltés 150 kW-os, gyorsulása 4,6 másodperc, az elektromos motorteljesítmény pedig akár 604 lóerő is lehet. Az SUV városi terepjáró hossza 5036 mm, szélessége 2070 mm, magassága 1684 mm, öntömege 2509 kg. A töltési gondok miatt csakis városi használatra alkalmas, ezért nem terveznek belőle nagyobb vásárlást. A gyakorlat majd megmutatja, hogy érdemes-e a villanyautók irányába elmozdulni, vagy pedig a már jól bevált benzin- és dízelüzemű autók mellett maradnak.

Az eddig megemlített országok rendőrautó-típusaival még korántsem teljes a lista, de a többi államban is ezeket használják a szabályok és a törvény hatékony betartatása érdekében. Következő számunkban a mentőautó-típusokról lesz szó.

(Folytatjuk)


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..