home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Rendelet az építési engedély nélkül épített ingatlanok infrastruktúra-hálózathoz való csatlakozásáról
2023.09.08.
LXXVIII. évf. 36. szám
Rendelet az építési engedély nélkül épített ingatlanok infrastruktúra-hálózathoz való csatlakozásáról

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy Szerbia Kormányának rendelete lehetővé teszi azoknak az engedély nélkül épített lakóépületeknek vagy lakásoknak a villamos-, gáz- vagy távhőhálózatra, vízhálózatra és csatornahálózatra történő ideiglenes csatlakozását, melyek rendeltetése a vízhez, elektromos áramhoz és fűtéshez való alapvető emberi jogok biztosítása. Fontos kiemelni, hogy a jelentkezés benyújtásának határideje korlátozott, 2023. szeptember 15-én kezdődik és 30 naptári napig tart.

A lakhatást vásárlással vagy építkezéssel tartósan megoldó tulajdonos csak egy épületet, illetve lakást csatlakoztathat ezen a módon. A kérelmet az előírt formanyomtatványon, a szükséges dokumentációval együtt kell benyújtani a helyi önkormányzathoz.

Az illetékes hatósághoz igazolást kell benyújtani a meglévő befejezett épületről, igazolást arról, hogy ő az épület tulajdonosa, és csak egy lakhatásra szolgáló épület, illetve lakás tulajdonosa.

Ha a tulajdonos építési engedély nélkül épített ingatlant, a legalizálási eljárás megindításáról szóló igazolást kell benyújtani. Ha olyan épületről van szó, amelyre vonatkozóan nem indítottak legalizálási eljárást, igazolást kell benyújtani arról, hogy az épület megépült és lakhatási céllal használják, vagy egyéb vitathatatlan bizonyítékot, amely e tényeket megállapítja.

Az épület feletti tulajdonjogot adásvételi szerződéssel, ajándékozási szerződéssel vagy más típusú szerződéssel, illetve öröklési határozattal vagy jogerős bírósági ítélettel, vagy más okirattal vagy illetékes hatóság határozatával kell igazolni. Mellékelni kell továbbá nyilatkozatot arról, hogy a tulajdonosnak és a háztartás tagjainak nincs más lakáscélú épülete.

Ezen igazolásokon kívül még néhány egyéb dokumentum csatolása szükséges, amelyeket a hivatkozott rendelet pontosít.

Ha teljesültek a lakóépület bekötésének jogszabályi feltételei, az illetékes közvállalat megállapítja az adott infrastruktúra-hálózathoz való csatlakozás műszaki feltételeinek meglétét. A csatlakozásért az illetékes vállalat általános okiratai szerinti díjat kell fizetni. Ez a rendelet szerinti ideiglenes csatlakozás az épület jogállásának végleges megállapításáig tart.

A dokumentum pontos neve: Uredba o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i/ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata („Sl. glasnik RS“, br. 70/2023) / Rendelet az építési engedély nélkül épített épületek villamosenergia-hálózatra, gázhálózatra és/vagy távhőhálózatra, vízvezetékhálózatra és csatornahálózatra történő ideiglenes csatlakoztatásának módjáról, feltételeiről és eljárásáról (az SZK Hivatalos Közlönye, 70/2023 szám).

Szabadka, 2023. szeptember 8.                                                   

 Tóth Szalai Erika

 Szabadka város helyi ombudsmanja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..