home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Remek programokat kínál az RKM
Fehér Márta
2023.11.09.
LXXVIII. évf. 45. szám
Remek programokat kínál az RKM

Két kihagyhatatlan programmal várja a műértő közönséget a Regionális Kreatív Műhely Magyarkanizsán november 9-én, csütörtökön. Kókay Krisztina Textil és grafika kiállításával — mely egy nagyobb ívű együttműködés kezdete a Magyar Művészeti Akadémiával és annak szegedi munkacsoportjával —, illetve a Lévai—Krajišnik-duó kamarazenei koncertjével.

Már kisgyermekkoromban is vonzott a diófa alatt meglelt csend Esztergomban, a Dunapart és a víz titokzatos méltósága. Ezeknek a különös perceknek a varázslatos hangulata és hozzá hasonló fontos élmények alapozták meg azt az érzelmi muníciót, ami elengedhetetlen része a természet és az emberek iránti szeretetnek. […] Most már tudom, hogy a rajzolás részben léleknapló” írja önvallomásában Kókay Krisztina, a jeles és ismertebb magyar textilművészek egyike. A kiállításon rajzait és szövéseit egyaránt megismerhetjük.


Kókay Krisztina

„Minden lap gondosan megtervezettnek látszik. Az üres és a telirajzolt foltok aránya, formája tökéletes. Pedig szó sincs tervezésről, tudatos komponálásról. Ahogy a sűrűn sorakozó vonalkák távolsága nincs kimérve, úgy a rajz sincs megtervezve. Így rajzolni csak teljesen ellazult, félöntudatlan állapotban lehet. Csak ha az értelem szunnyad vagy kikapcsol, s átengedi magát a kéznek, a kéz pedig rábízza magát az ösztönre és a lélekre, és a már ösztönné vált élettapasztalatra, régi tudásra, esztétikai műveltségre. […] Csak ihletetten lehet így rajzolni. Ihlet és szorgalom: ez Kókay Krisztina művészetének a kulcsa, a többi titok” — ezekkel a sorokkal méltatja az alkotót Somogyi Győző grafikus, festő.

A kiállítást Keppel Márton művészettörténész, az MMA tagja nyitja meg, közreműködik Lévai Aksin Laura fuvolán. Az est a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával és a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület segítségével valósul meg. Az esemény 18 órakor kezdődik a Dobó Tihamér Képtárban, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely és az MMA Szegedi Regionális Munkacsoportjának szervezésében.

A megnyitó után, 19 órai kezdettel az egyik legrégebbi, ma is aktív, vajdasági kamarazenei kettős, az újvidéki Lévai—Krajišnik fuvola-gitár duó ad kamarazenei hangversenyt. Ezúttal az európai klasszikusok mellett Bartókot és a fuvolisták számára elmaradhatatlan, a tangóhagyományra építő argentin Piazzolla darabjait hallhatjuk. A hangverseny szervezője a Regionális Kreatív Műhely, a helyszíne pedig az RKM próbaterme.


Lévay Aksin Laura


Zoran Krajišnik

Fotók: az RKM jóváhagyásával

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..