home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Rekviem egy gyermekért
Brasnyó Zoltán
2021.02.04.
LXXVI. évf. 5. szám
Rekviem egy gyermekért

Alig múlt január, de megérkezett a Netflixre az idei év egyik legjobb — de vitathatatlanul a legtöbb reakciót előidéző — filmje, mely ráadásul magyar.

Mundruczó Kornél, a Delta, a Jupiter holdja és a Fehér isten rendezője Wéber Kata forgatókönyvéből egy érzékeny, mélyen emberi alkotást forgatott, mely számos vitatott kérdést vesz górcső alá.

Az otthon szülésről mindenkinek van véleménye, ez a Twitteren és más közösségi oldalakon a film kapcsán kialakult, felhevült vitákból is kitűnik. A Pieces of a Woman viszont mégsem elsősorban erről a jelenségről, sokkal inkább a gyászról és a megbocsátásról szól. Mundruczó Kornél alkotása nem hibátlan ugyan, de mégis átélhetően, kellő eleganciával és érzékletességgel mutatja be a szakadék legmélyét, majd az oda leszűrődő, halvány reménysugarat. Benjamin Loeb készakarva tétova közelijei és komor, sötét képei finoman egészítik ki az egy pillanatra sem céltalan vagy elnyújtott jeleneteket.

A Pieces of a Woman főszereplői egy bostoni pár, Martha Weiss és Sean Carson, akik első gyermeküket várják. Martha felsővezetőként dolgozik, Sean pedig hídépítőmunkás Bostonban. Otthon szülést terveznek, egy havas estén pedig meg is kezdődnek a fájások. A párhoz a várt helyett egy másik bábaasszony érkezik, akinek segítségével Martha végül életet ad a kislányának, egy rendkívül feszült, tökéletesen vágatlannak tűnő jelenetben. Pillanatokkal az után, hogy a pár boldogan a karjaiba veszi a kisbabát, történik valami: a kicsi kékülni kezd, a bába és Sean is azonnal hívják a mentőket, de már minden hiába.

A Pieces of a Woman fejezeteit a hónapok múlásával jelölik, a háttérben egy épülő, bostoni híddal. A film elején még sejtelmünk sincs arról, hogy mi történik majd, amikor a híd végül — nem rejtve el a szimbolizmust — elkészül.

A pár megpróbál tovább élni. Elizabeth, Martha édesanyja, aki a holokauszt után érkezett Amerikába, bosszút és igazságot követel. A bábát perbe fogják, Sean sztoikusan néz a semmibe, és kétségbeesetten zokog, amikor senki sem látja. Martha csökönyösen próbál továbblépni, de a gyász szorosan fojtogatja mindkettőjüket. Martha le akarja bontani a gyerekszobát, Sean tiltakozik. A férfi el akar utazni Seattle-be, Martha ismerkedni próbál. Mindketten tudják, sőt mi, nézők is, hogy kapcsolatuk nem éli túl ezt a tragédiát.

Vanessa Kirby kiválóan alakítja Marthát, a küzdeni és felejteni akaró, a depresszióba mégis minduntalan visszasüllyedő, dühös nőt. Shia LaBeouf nagyon merész választás volt Seanként, de szerencsére kiváló döntésnek bizonyult. Évek óta talán ez a legjobb alakítás, amelyet láttunk tőle. A gyászát kezelni, megélni képtelen férfit anyósa mélyen lenézi. Nem kíváncsiak a véleményére, sőt, a család részben talán őt okolja a tragédiáért. A film csúcspontjai közé tartozik Elizabethnek, Martha anyjának egyik monológja. Az őt játszó, Oscar-díjas Ellen Burstyn teszi ezt az alkotást igazán maradandóvá.

Kiváló alakítások, Mundruczó érzékeny rendezése és vonalvezetése, napokig velünk maradó élmény, mely kellően provokatív is. Arról viszont, hogy Martha vajon miért ragaszkodott az otthon szüléshez, csak keveset tudunk meg. A film első fél órájából kiderül, hogy ezt igazán nem Sean, hanem Martha szerette volna. Ám az okokról szinte semmit sem tudunk meg. Ezzel az erővel akár egy magazinban is olvashatott róla, esetleg anyjával próbált meg szembeszállni.

A felelősség-felelőtlenség kérdése megmozgatta a fél internetet és a filmrajongókat a Pieces of a Woman kapcsán. Az orvosok szerint hazárdjáték, mások szerint éppen a kórház az. Fontos film, mert vitákat indít, szakértőket, sarlatánokat, a gyermeküknek a kórházban vagy éppen otthon életet adó anyákat vesz rá arra, hogy elmeséljék a saját történetüket. Esetleg olyanokat, akik maguk is átélték azt a fájdalmat, amelyet Martha és Sean. Ezzel pedig a Pieces of a Woman egy olyan küldetést teljesít, amelyre csak szökőévente képes egy film. Elgondolkodtat, és senkit sem hagy közömbösen. Bízzunk benne, hogy találkozunk vele az idei filmes díjszezonban. 

Képek : www.rottentomatoes.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..