home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Rejtő Jenő-ősbemutatóval is várják a közönséget idén, Újszegeden
2015.04.04.
LXX. évf. 13. szám
Rejtő Jenő-ősbemutatóval is várják a közönséget idén, Újszegeden

A népszerű író regényének, A szőke ciklonnak adaptációját először az újszegedi ligetben láthatják a nézők. Kecskemétről és Székesfehérvárról ismét érkeznek könnyed szórakozást nyújtó produkciók, a Színművészeti Egyetem egyik diplomadarabjának, Shakespeare művének főszerepét pedig Hegedűs D. Géza alakítja. Megvan az Újszegedi Szabadtéri Színpad 2015-ös műsora.

Ismét könnyed, családi szórakozást ígér az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsora. A Harangozó Gyula művészeti igazgató által összeállított programból szinte választani is lehetetlenség – ha valaki minőségi kikapcsolódásra vágyik, bőven lesz rá lehetősége nyáron, a ligetben.

Szente Vajk állítja színpadra Rejtő Jenő egyik klasszikusát, A szőke ciklont. A Szegedi Szabadtéri Játékok, a Játékszín és a gödöllői Művészetek Háza koprodukciójának ősbemutatója augusztus 14-én lesz az újszegedi ligetben, majd 15-én is láthatják a nézők. A kacagtató komédia szerepeit Földes Eszter, Őze Áron, Szerednyey Béla, Józsa Imre és Csonka András alakítják majd: ők keresik a Buddha-szoborba rejtett gyémántot izgalmas kalandok és egyéb titkok közepette.

A rendezői koncepció egy közismert csapdát kerül majd ki, miszerint színpadi adaptációkban elvesznek Rejtő ragyogó narrációi. Tudvalevő, hogy a híres író a regényeit a gépíró kisasszonyok lakásán mondta tollba, illetve gépre. Ezt a legendát lovagolja meg a koncepció, hiszen az előadás maga is megjeleníti a fent említett körülményeket. Ezúttal Rejtő nehezített pályán mozog, hiszen a gépíró hölgy két perccel ezelőtt költözött be a lakásába, ezért még a helyszínen tartózkodik a költöztető, a zongorahangoló, az apa, sőt, még a szomszéd is láb alatt van, Rejtőt szorítja az idő és a jelenlévők bevonásával alkotja meg a történetet. Az előadásban hol Rejtő mesél, hol pedig a szereplők játsszák el a fordulatos történetet, melyhez természetesen zene is társul.

Neil Simon legendás darabja A furcsa pár, melyről talán kevesen tudják, hogy keletkezése után 20 évvel női változat is született belőle, az író tollából. Ezt a verziót Pelsőczy Réka, a Katona József Színház színésze és számtalan sikeres előadás rendezője vitte színpadra a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Július 24-én és 25-én vendégjátékként érkezik a ligetbe ez a szórakoztató történet.

A darab hat barátnő sztorija, akik péntekenként összejárnak beszélgetni, most épp egyikük válása bolygatja fel a kedélyeket. A Furcsa pár női változata is az együttélés lehetetlenségeiről és konfliktusairól szól. Florence (Závodszyk Noémi) és Olive (Varga Mária) bemutatja, hogy egy barátság is végződhet válással. Neil Simon zseniális, ironikus humorral figurázza ki a nők összes rigolyáját, mániáját, butaságát.

Az újszegedi nézők körében is hatalmas sikert aratott tavaly a Páratlan páros, a kecskeméti Katona József Színház produkciója. Ennek folytatását hozzák most Újszegedre, augusztus 7-én és 8-án, szintén Cseke Péter rendezésében és főszereplésével. Partnere idén is Szerednyey Béla lesz.

A történet szerint több mint 16 év telt el a borzasztó eset óta, amikor majdnem lelepleződött John Smith titka, miszerint két nővel él házastársi kapcsolatban. Hősünk akkor szerencsésen kikeveredett a csúfos kalamajkából, és azóta is sikerült fenntartania mindkét házasságát, sőt, a sors megáldotta két szép gyermekkel is: Vicki lánya az egyik, Gavin fia pedig a másik házasságának gyümölcse. Idillikus életét pont két utódja sodorja veszélybe, amikor az interneten összeismerkedve találkozót beszélnek meg.

Idén nem csak a Dóm téri színpadon szerepel Shakespeare-előadás: az angol mester Athéni Timon című művét a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak tolmácsolásában láthatjuk július 17-én. A produkció az éppen aznap kezdődő Thealter Fesztivál első programja lesz. Herczeg Tamás, a Szabadtéri igazgatója elmondta: a MASZK Egyesület által szervezett programsorozattal, az ország egyetlen nemzetközi, független színházi darabokat bemutató fesztiváljával, még anno Nikolényi István Szabadtéri-igazgató kezdett el együttműködni. Ezt a szép gesztust szeretné megismételni a mostani menedzsment. Az idei Thealter megnyitója után, 21:15-kor kezdődik az Athéni Timon.

A címszerepet a színműs ötödévesek tanára, Hegedűs D. Géza alakítja, aki tanítványának, a darabot rendezőként jegyző ifj. Vidnyánszky Attilának korábban, mikor a fiatal hallgató megrendezte a Shakespeare-mű egyik jelenetét, megsúgta: ez az egyik álomszerepe. Így került bele végül a teljes előadásba. A diplomadarabban az idén végzős Marton-Hegedűs-Forgács osztály fiúcsapata mellett a Bagossy-Pelsőczi-Rába osztály négy tagja, valamint Mátyássy Szabolcs és Kovács Adrián zeneszerzők lépnek színre. A fiatal alkotók azt keresték, hogyan fér össze a körülöttünk burjánzó nyomor és háború a fogyasztói társadalom csillogásával.

Az újszegedi előadásokra, melyek az Athéni Timon kivételével 21 órakor kezdődnek, már megválthatók a jegyek a REÖK-ben található Fesztivál Jegyirodán és az interneten.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..