home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Régi sztárok, új nevek
KREKITY Olga
2008.07.09.
LXIII. évf. 28. szám
Régi sztárok, új nevek

* Az idén július 3-a és 26-a között kerül megrendezésre Kishegyesen a Dombos Fest, mely jelentős kulturális eseménnyé, összművészeti fesztivállá nőtte ki magát az elmúlt években. A 8. Dombos Fest mottója: ,,Fényt az éjszakába'. Tudom, hogy ez elsősorban a fesztivál főattrakciójára, a fényfe...

* Az idén július 3-a és 26-a között kerül megrendezésre Kishegyesen a Dombos Fest, mely jelentős kulturális eseménnyé, összművészeti fesztivállá nőtte ki magát az elmúlt években. A 8. Dombos Fest mottója: ,,Fényt az éjszakába'. Tudom, hogy ez elsősorban a fesztivál főattrakciójára, a fényfestészetre vonatkozik, de van ennek esetleg valami rejtett üzenete is?
- Amikor az idei évi fesztivál részleteit kezdtük el taglalni, akkor még nagyon úgy nézett ki, hogy Szerbiában ismét a sötét erők fogják az országot irányítani, ami a mi generációnknak egy újabb arculcsapása lett volna, és hát akkor valószínűleg ,,otporos' hévvel kellett volna fesztiváloznunk az idén. A mostani helyzet kicsit megnyugtatóbb, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell rávilágítanunk például a belterjes vajdasági (magyar) állapotokra a Szabadegyetemmel, a kortárs magyar kultúra bemutatásával, a felvonultatott zenei produkciókkal, az értékorientált alkotásokkal - önmagával a fesztivállal. Az építészeti projektünkkel pedig a paradox olajéhségre és -árra tereljük a figyelmet, vagyis amivel a mai kor szembesül. A Dombos Fest egy-egy eseménye mögött ott van az a szándék, hogy mindig egy kicsit jobbat, többet, fényesebbet nyújtsunk és kimozdítsuk ezt a közösséget ebből a tengerfenék-szindrómából, ami miatt mindent már lefutottnak vélnek, és nem veszik észre a kis és nagy dolgokat, azokat a dolgokat, amelyekért ők maguk is sokat tehetnének. Tehát fényt szeretnénk vinni a fesztivállátogatók mindennapjaiba és az idei dombosi estékbe is a fényfestészet révén, amire először Szerbiában itt, a Hegyalja utcában kerül sor.
* Miért épp erre esett a választásotok? Tömegekhez szól? Egyedi? Szóval, ha valami többet is megtudhatnának erről a modern technikáról...
- A fényfestészet lényege, hogy nagy teljesítményű színházi vetítőkkel a legkülönbözőbb ábrák, rajzok, kompozíciók jeleníthetők meg a kiválasztott, bevilágított felületen, nem megszokott tömegarányban. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy 60 méter szélességben fogjuk a löszfalunkat a fényben úsztatni, ami remélhetőleg felejthetetlen élményt jelent majd sokunknak. Sok-sok külföldi példa bizonyítja, hogy e művészeti ággal csodákat lehet tenni egy-egy térrel, épülettel, szinte elvarázsolt világba kerül az ember, a szokásos díszletek egy álomvilág részei lehetnek a vizuális effektusoknak köszönhetően.
* A Dombos Festnek mindig sajátos hangulata van, amihez nagyjából hozzájárulnak a régi, visszavárt-visszahívott vendégek is: Berecz András, Boban&Marko Marković Orkestar, Besh o drom... Valóban ők a legnépszerűbbek a dombosi közönség körében vagy csak kasszasikert hoznak?
- Ha a fenti neveknél tartunk, akkor számos érvet tudok felsorakoztatni: Berecz András élő példája a hagyomány újraértelmezésének és megtartásának. Míg Dombos a Dombos, neki itt a helye és feladata fellépni. A Besh o drom a tavalyi legjobb zenekarként jöhetett vissza (ez már így szokás nálunk), de mellettük szól az az érv is, hogy Európában ők játszanak a legtöbbet a magyar zenekarok közül, tehát elismertek. Bobanék is itt lesznek, mert az elmúlt hét év talán legélvezetesebb koncertjét ők adták, és mert Palya Beával vendégszerepelnek, aki a magyar kultúra méltó nagykövete a világban. Tavaly a Songlines magazin Boban Markovićot nevezte ki a világ legjobb trombitásának, úgyhogy kételyeinket félretéve sztárokkal van dolgunk, akik, biztos vagyok benne, hogy magas színvonalon fogják a dombosi közönséget szórakoztatni. Azt meg, hogy mi a biztos kasszasiker a Domboson, nem tudjuk. Ha pénzt szeretnénk keresni, akkor évről évre a 3+2, az Irigy Hónaljmirigy meg Balázs Klári lenne a vendégünk, és most nem a nevelő szándékról, hanem a butításról beszélgetnénk.
* S ha már a látogatottságnál tartunk, mit mutatnak a számadatok, melyik év volt a legsikeresebb, leglátogatottabb eddig?
- A Dombos Fest sokakat vonz, elsősorban azokat, akik szeretik az újat, szeretik a zenét, a jó hangulatot. Ha a látogatottsági statisztikákat nézegetjük, akkor Rúzsa Magdi áll az élen, a 4500 fős koncertje szinte felülmúlhatatlan rekord, ilyen tömegű koncertünk nem volt, és csak csodával határos módon lehet még egyszer Kishegyesen. Érdekes módon mégsem akkor, hanem 2003-ban volt a legtöbb látogatónk, szám szerint 15 000.
* Az idén egy kicsit mintha háttérbe szorult volna az irodalom. Mirnics Gyula szerzői estjén kívül nem látok más neveket említeni. Csak vékony réteget érint az irodalom, sok a vesződés vele, vagy igazán nem tartozik a Fest arculatához?
- Az irodalmárokat kellene megkérdezni, hogy mi az oka ennek. A hegyesi írókon múlik, nem pedig rajtam, hogy mikor ki a vendég, de valóban az a helyzet, hogy az idén nincsenek nagy nevek. Lehet, hogy alkotói válság van, de az is lehet, hogy kicsit belefáradtak a szervezésbe, netán egymásba is.
* Tudható már, hogy a sportnapon milyen ,,nagyságok”-kal és ,,hírességek”-kel rúgja össze a port a Dombos Fest fociválogatottja?
- Családias, a focizás szabályait tágító mérkőzésekre kerül majd sor, ahol a helyi vállalkozók, a helyi politikusok csapatával is megmérkőzünk, illetve az Egység ificsapata is ott lesz mint a tornagyőzelem esélyese. A lényeg a kötetlenségen, még inkább: a töketlenkedésen lesz.
* A Dombos Fest nagy hangsúlyt fektet minden évben a helyi értékek feltárására, bemutatására együttműködve a Campus építészeti találkozó résztvevőivel. Az idén egy különös benzinkút épül. Milyen? Mi lesz a rendeltetése?
- Az INNA szalma-benzinkút sajátos válaszunk lesz a XXI. századi energiakérdésekre. Ez az akció a Stand-art építészcsoport építészeti performance-a lesz, Sinkovics Ede vezetésével, melynek keretében az alföldön található szalma képezi a megépítendő benzinkút anyagát. Ha előrenézünk, láthatjuk, hogy a benzinkutak a kiaknázott kőolajtartalékok építészeti lenyomataivá fognak válni 20-50 év múlva. Erre a paradox állapotra kívánjuk felhívni a figyelmet a megépítendő bio-épülettel. Az épület július hónap végén a Dombos Fest egyik kiállítási helyszíne lesz, és nem mellékesen egy büfé, ahol a folyékony arany kerül csapolásra...
* Mintha az idén bővült volna a támogatók listája, vagy ez csak látszat? 
- Büszkék vagyunk rá, hogy pályázataink 90%-a sikeres, más kérdés azonban, hogy ez az eredményesség mennyi pénzt hoz a házhoz. De úgy tűnik, ezt az évet a vajdasági, a választások előtt szétmért pénzekből - melyekből most nekünk is jutott - sikerül pozitívan zárnunk, úgyhogy köszönet mindenekelőtt a tartománynak! Ezenkívül a magyarországi Szülőföld Alap, illetve Kishegyes község támogatása a fontos, ezeknek köszönhetően valósul meg a fényfestészet és kisebb-nagyobb fejlesztési terv. De köszönet minden más alapítványnak, szponzornak, akik megérezték az esemény súlyát, fontosságát és mellénk álltak.
* Ja! Majd elfelejtettem: lesz belépődíj?
- A belépődíjak az első 4 napon 150 dinárba kerülnek, utána önkéntes adományokra számítunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..