home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Régi mesék új köntösben
Vásárhelyi Teréz
2010.02.10.
LXV. évf. 6. szám

Bizony, bizony, megváltozott a világ! Már a mese sem a régi. Az ember gyereke elmegy megnézni a Sulifeszt elődöntőjét, beül a széksorok közé, belelapoz a repertoárba, és legyint: Kiskondás -- ismerem, Fehérlófia -- semmi új, Hócompóc bohócai -- már minden bohóctrükk ismert. Aztán egyik ámulatból a m...

Bizony, bizony, megváltozott a világ! Már a mese sem a régi. Az ember gyereke elmegy megnézni a Sulifeszt elődöntőjét, beül a széksorok közé, belelapoz a repertoárba, és legyint: Kiskondás -- ismerem, Fehérlófia -- semmi új, Hócompóc bohócai -- már minden bohóctrükk ismert.
Aztán egyik ámulatból a másikba esik. A háta mögött is lassan megszűnik a papírcsörgés, susmogás, teaszürcsölés, anélkül, hogy bárki csendre intené a közönséget, és a csknem száz gyerekből meg néhány felnőttből álló nagyérdemű feszülten figyel.
Mert a vándorlegénynek, habár visszavarázsolta a királylány mosolyát, nem kell a jutalom. Mit kezd ő egy elkényeztetett lánnyal, és minek neki a fél királyság, amikor már övé az egész világ!? A gondtalanság fel nem cserélendő szabadsága.
Fel sem ocsúdik a gyanútlan néző, és már hallja, amint frappáns rímekben, jókedvűen szövegel a kiskondás, áldást kérve szülőanyjától a nagy útra. A királyi udvarba készül, részt venni a bújócskás megmérettetésen a királylány kezéért. Főhősünk se nem délceg dalia, se nem elég furfangos, elbújni sem tud a királylány elől, de rokonszenves, szerethető, jószívű, és a próba szabályait felrúgva a királylány őt választja. Feleségül megy hozzá. Szerelemből!
Hócompóc bohócai aranyosak, színesek, játékosak. Akrobatikus mutatványaikat figyelve ellazulunk. De az ártatlan bohókás bohócmese váratlanul drámai fordulatot vesz, Pityerkőcnek le kell születnie a Földre. Háborús időkben! És a kis bohóc, akit eddig alig lehetett észrevenni a színpadon, kellő méltósággal, bizakodva vállalja az emberi lét minden megpróbáltatását. Hát erre a felkészületlen néző igazán nem számíthatott!
Újabb meglepetések jönnek. A következő előadásban elkényeztetett, válogatós király lép színre, akinek a neje (és az egész udvar!) lesi minden kívánságát. Életszerű szituáció! Ja, biztosan egyke gyerek volt a szegény királyi felség! Hol van már a klasszikus háromkirályfis mesefelállás?
Mi jöhet még ezután? Fehér ingben, hosszú fehér vászongatyában, fekete csizmában színpadra lép Fehérlófia. No, ez régimódi mese lesz! -- gondolja a néző. Amint azonban megszólal főhősünk, kiderül, hogy a legváltozatosabb tinédzserszlenget használja. Váratlan fordulatok jönnek: a haverokról kiderül, hogy jellemtelen csávók, a királylányok szemrevaló csajok, Hétszűnyű Kapanyányi Monyók egy huncut pokolfajzat, a griffmadár egy frankó nő. Az öreg király pedig egyszerre szabadulna meg mindhárom királykisasszonytól, mert lányt férjhez adni nem valami jó buli.
Szóval már a mese sem a régi! De talán nem is baj. Hiszen valami újat, valami érdekeset kaptak a nézők a X. Suliszínház Fesztivál 1. fordulóján január 29-én, a ludasi művelődési otthon nagytermében. És aki ott volt, az nagyon jól szórakozott.
Ami viszont a régi, és örök: végül mindig győz a jóság, az önzetlen segítőkészség, a szeretet, az igaz barátság és a szerelem.
A szervező, Takarics Róbert és Jódal Rózsa írónő nagyon meg volt elégedve az előadásokkal. A gyerekek hangos üdvrivalgása közepette hirdették ki döntésüket: a Sulifeszt gáláján felléphet majd a kispiaci Október 10. Általános Iskola Rosszcsont csoportja A kiskondás, a noszai Hinga MME a Hócompóc bohócai és a ludasi Ludas Matyi ME a Fehérlófia című darabbal. A horgosi Pöttömszínpad az Elveszett mosoly című előadással Lakitelekre utazhat. A noszaiak és a ludasiak részt vehetnek még a becsei Májusi Játékokon is.
Köszönjük az élményt gyerekek!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..