home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Régen minden jobb volt?
Apró József
2023.02.01.
LXXVIII. évf. 5. szám
Régen minden jobb volt?

Az utóbbi néhány hétben valahogy a szokásosnál is többször hallottam, hogy „régen minden jobb volt”. Többen csak az elmúlt egy, két vagy öt év felfoghatatlan drágulásai miatt vágytak vissza néhány évet, amit teljesen meg is értek, mások viszont a néhány száz évvel ezelőtti idők után sóvárogtak. Kétségtelen, hogy a letűnt korokban voltak olyan dolgok, amelyek ennyi idő elmúltával már tündérmesének tűnhetnek.

Ha választhatnék, én is legszívesebben a XVII. vagy a XVIII. században szeretném leélni az életem. Gondolkodás nélkül hátat tudnék fordítani a XX. és a XXI. század minden vívmányának. Néha legszívesebben lekapcsolnám a biztosítékot, és jó darabig úgy hagynám (ha nem félnék, hogy kiolvad a fagyasztó). Tv, Facebook, becsukhatatlan felugró reklámok, még hálás is lennék, ha le tudnám rázni magamról ezeket a béklyókat. Az interneten fellelhető végtelen tudás azért hiányozna valamelyest, viszont előtte is megoldottam. Éppen egy olyan korban születtem, amikor ha valami érdekelt, felütöttem a Pallas-lexikont, és órák hosszat olvasgattam, egyik kötetből a másikba ugrálva, mint ahogy most tesszük a böngészőnk fülei között.

Csak a Mars bolygót akartam megnézni, de Mars istennél meg a római katonák fegyverzeténél lyukadtam ki, és akkor már megcsodáltam az őseink öltözékeit, majd az íjkészítés rejtelmeibe is beleástam magam, és ez így ment hosszú-hosszú ideig. Nagyon el tudtam veszni a könyvekben. Mit nem adnék, ha Shakespeare, Goethe, Bach, Mozart, Seingalt lovag idejében lehetnék, amikor még létezett lovagiasság és becsület, az adott szó pedig ért valamit. Persze, ha a kort ilyen önkényesen kiválasztottam, akkor természetesen nem jobbágyként képzelem el magam, mert nekik nem lehetett csupa móka és kacagás az életük.

Lehet, hogy régen minden jobb volt, de ha már a kívánságoknál tartunk, az inkvizíciót, a pestist, a fekete himlőt, az éhhalált meg a társait is szeretném valahogy elkerülni. A rendes fűtés is hiányozna egy kicsit, meg az angol WC és a csatornahálózat. Nem tudom, mennyire tudnám megszokni, hogy télen a haszonállatok bent legyenek a házban, az éjjeliedény tartalmát az utcára kelljen öntenem, és ne fürödjek mindennap.

Lehet, hogy a közeljövőben valóra válik az álmom, ha nem is éppen úgy, ahogy szerettem volna. Gáz-, üzemanyag- és energiahiány fenyeget, az élelmiszerek megdrágultak, a kifli pedig, ha továbbra is emelkedik az ára, lassan fizetőeszközzé válik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..