home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Reflektorfényben a műszaki tudományok
Bíró Tímea
2018.06.06.
LXXIII. évf. 23. szám
Reflektorfényben a műszaki tudományok

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán május 30-án tartották meg a II. Vajdasági Műszaki Középiskolások Vetélkedőjét, melyen a diákok érettségi szakdolgozatokat mutattak be.

A rendezvény házigazdája, fő szervezője, egyúttal a szakfőiskola tanára, dr. Némedi Imre nyilatkozott lapunknak.

— A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolát illetően általában Adáról, Magyarkanizsáról, és Szabadkáról érkeznek ide diákok, valamint eszünkbe jutott Óbecse is, ebből kifolyólag ezeknek a településeknek a műszaki középiskoláit hívtuk meg az idén is. A műszaki tudományoknak felszívó ereje van jelenleg, hiszen a fiatalok kezdenek rájönni arra, hogy ez egy nagyon jó elhelyezkedési lehetőség, és nem csak Magyarországra gondolok, hanem Vajdaságra is. Mire befejezik a tanulmányaikat, kiváló munkahelyeket tudnak majd betölteni. Mivel most az érettségivel vannak elfoglalva a tanulók, ezért az arra készült munkákat hozták el, mégpedig informatikából, mechatronikából, villamosságból, és gépészetből nagyon érdekes munkák jöttek. A célunk az, hogy idekössük a gyerekeket, hogy itt ismerkedjenek meg a leendő párjukkal, ne pedig Magyarországon, mert akkor ott is maradnak. Rendkívül érdekes munkákat hoztak a diákok, pl. az Ivan Sarić Műszaki Középiskolából egy háromtagú csapat az ún. biztonságos ház projektjét jöttek el bemutatni, vagyis a biztonsági rendszer makettjét készítették el. Egy másik gyerek egy robotkezet hozott, amely úgy működik, hogy ő mozgat egy kesztyűt, és az érzékelők által egy robotkéz veszi a jeleket, és ugyanazokat a mozdulatokat végzi. Ez egy veszélyes munkánál való környezetben alkalmazható technológia. Az egyik diák a méhkaptárak kereteinek a kidolgozásához egy mechatronikus kis berendezést szerkesztett, és ezzel fogja itt a helyszínen gyártani nekünk a kaptárkereteket.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Gombár Szeréna és Csarnai Péter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzuljai, valamint Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében.

Gombár Szeréna a köszöntőbeszédében hangsúlyozta a műszaki tudományok és szakembereik fontosságát:

— Ez egy találkozó, mégpedig sok értelemben. Találkozó diák és diák között, tanár és tanár között, iskola és iskola között, de nem utolsósorban minden résztvevő találkozása a
Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával. Találkozás egy lehetőséggel, hogy itthon, a Vajdaságban folytassák a diákok a műszaki tanulmányaikat. Ösztönző találkozás, hogy egyre élénkebben, egyre hálásabban gondoljunk arra, hogy fejlődik a műszaki tanulmány, fejlődik minden, újul az iskola, újul a tanári kar, és egyre többen vesznek részt ilyen jellegű versenyeken. Nagyon fontos, hogy itt vagytok, mert az, hogy ti itt vagytok egy biztosíték arra, hogy nekünk, mindannyiunknak a jövőnk és a mindennapjaink egyre szebbek lesznek azért, mert ti újat találtok fel, újat adtok. Ti teremtitek meg a jövő technikáját.

A diákoknak 5-7 perc állt a rendelkezésükre, ennyi idő alatt tudták bemutatni a munkájukat. A bírálóbizottság tagjai Dr. Nagy Károly, Dr. Sánta Róbert, Dr. Némedi Imre, Dr. Pintér Róbert, Dr. Gogolák László, és Dr. Fürstner Igor voltak. A legjobb munkák készítői mentesítve lesznek a beiratkozási költségektől, ha a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán folytatják tovább a tanulmányaikat.

A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács, a Masterplast, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, és a Biromarket támogatta.


Roncsák Alexander felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..