home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Rangkórságos aduász
(—)
2013.08.28.
LXVIII. évf. 35. szám
Rangkórságos aduász

Szerbiában dívik a 19. század Európájának rangkórsága — erről a múlt héten bőven volt alkalmunk meggyőződni. Nem árulunk el részleteket, tessenek tovább olvasni minket! Máris kezdünk.

Nikolić, a harcművész
A figyelmes hírolvasó Boris Tadić elnöki regnálása alatt figyelhetett fel arra, hogy a bevett szokások a Balkánon bizony nemigen változnak. Akkor egy, a Boszniai Szerb Köztársaságban lévő iskolaavatásakor tartották fontosnak a szervezők kőbe vésni a szerb elnök nevét, most pedig arról értesülhettünk, hogy némileg eltérő módon, de Nikolić államelnök kapcsán is működnek a régi reflexek. Az történt ugyanis, hogy a mostani szerb elnököt a bosznia-hervegovinai dzsúdószövetség a Boszniai Szerb Köztársaság Dzsúdószövetségének javaslatára fekete övvel tüntette ki, melyhez mesteri rang is dukál. Miodrag Mrdić, a dzsúdószövetség elnöke a kitüntetés átadáskor hozzátette, hogy így most már könnyebb lesz Putin orosz elnökkel is tárgyalni. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a Balkánon a XIX. századi rangkórság még 2013-ban sem ismer határokat.
(B92)

Miniszter lesz a főtárgyaló
A Danas napilap arról ír, hogy az Európai Unióval a csatlakozásról folytatandó tárgyalásokat a szervezet vezetője miniszteri rangban fogja ezt megtenni. Ez azt jelenti, hogy a kormányátalakítás után felállítják majd az EU-minisztériumot is. A lap úgy tudja, hogy Nikola Selaković jelenlegi igazságügyi miniszternek, illetve Tanja Miščević egyetemi tanárnak, az egykori európai integrációs iroda vezetőjének van a legtöbb esélye erre a tisztségre. A Danas egyébként megbízható forrásokból úgy értesült, hogy Brüsszelnek több kifogása van ez ellen az elképzelés ellen. Az EU döntéshozói például úgy vélik, hogy a főtárgyaló mandátuma jóval tovább tart majd, mint a jelenlegi kormány megbízatása, így a miniszteri címmel felruházott tárgyaló személy szorosan a jelenlegi hatalomhoz kötődik majd, az pedig a következő választások utáni időkre nem biztosítja a folytonosságot.
(Danas)

Maja Vučićra vár
Maja Gojković, Újvidék egykori radikális polgármester asszonya, a Szerb Haladó Párt elnökségének a tagja a NIN hetilapnak adott interjúban aktuális belpolitikai kérdésekre válaszolt. Az egyik sokat sejtető kijelentését idézzük most (mindenki vonja le belőle a tanulságot, illetve döntse el, Maja vajon rangkórságban szenved-e, vagy sem): „A pártban sokan javasoltak miniszternek, de annak csak akkor jó lenni, ha az ember élvezi a miniszterelnök támogatását.”
(NIN)

Elkerülhetetlenek a vajdasági választások
Ezt viszont már Gojković utódja és párttársa, Miloš Vučević újvidéki polgármester nyilatkozta a sajtónak. Vučević szerint az elmúlt egy év önkormányzati választásai azt bizonyítják, hogy a jelenlegi tartományi kormánypártok minden téren visszaszorulóban vannak. „A következő teszt Verbász és Hódság lesz. A demokraták és partnereik elvesztették a polgárok bizalmát” — nyilatkozta a többi között az újvidéki polgármester. Vučević a vajdasági hatáskörök alkotmánybírósági vizsgálatával kapcsolatban egyébként egészen bizonyos abban, hogy a taláros testület jelentős kifogásokat fog emelni. Következésképpen „feltevődik a kérdés, hogy ki a felelős azért, hogy ilyen alkotmányellenes törvényt alkottak, s erről majd Bojan Pajtićnak és a Demokrata Pártnak kell számot adnia”. Természetesen a demokraták sem maradtak adósak a válasszal, ezért hát két napig tartó sárdobálásnak lehettek tanúi a média követői.
(Večernje novosti)

A Nyugdíjas Párt máris elutasítja a megszorításokat
Még el sem foglalhatta a pénzügyminiszteri bársonyszéket a haladóknál megváltóként aposztrofált Lazar Krstić, a Nyugdíjasok Pártja (PUPS) máris bejelentette, hogy hallani sem akar a nyugdíjak esetleges csökkentéséről vagy befagyasztásáról. „Az álláspontunk világos, és nem változtatunk rajta. Ha az új miniszter a nyugdíjak csökkentése vagy befagyasztása mellett tör lándzsát, akkor nem fogjuk támogatni” — mondta egyebek között Momo Čolaković, a párt magas rangú tisztségviselője.
(Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..