home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ráncba szedés új térben
Szerda Zsófia
2021.10.14.
LXXVI. évf. 40. szám
Ráncba szedés új térben

Zentának újabb színházi tere lett? Nagyon úgy tűnik. A BeeHome-ban mutatták be ugyanis William Shakespeare A makrancos hölgy című komédiáját, melyet Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze rendezett.

Azt kell mondjam, jót tett az előadásnak, és nekünk, nézőknek is, hogy nem egy hagyományos színházi térbe került/kerültünk. A szereplőknek is más élmény lehetett ennyire testközelből játszani. A rendezőnek nem volt könnyű dolga, viszont a teret maximálisan kihasználta, bejátszották minden apró sarkát. A közönséget sem hagyták túl sokáig üldögélni, többször változtattunk helyet. Mi is utaztunk a történettel. A makrancos hölgy egy olyan vígjáték, amelynek jelenetein és karakterein sokszor kacagunk, központi témái a hatalmi és a két nem közti csatározás. Láthatunk apa és lányai viszonyt, végignézzük a nők és a kérőik kapcsolatát, illetve Kata és Petruchio viszonyát. Az akkori, Erzsébet-kori családokon belüli feszültségeket bemutató mű sajnos a mai korra is érvényes, és már Shakespeare korában is heves indulatokat gerjesztett a nézőkben, hiszen a címszereplő lány megzabolázása, betörése a fő történeti szál. A zentai csapat is igen élethűen mutatta be, hogyan töri be Petruchio a makrancos Katát. Bizony erőszakosan, itt-ott jól megkínozva, ami már a családon belüli erőszak halmazába sorolható.


Fotó: Pannon RTV/Szkocsovszki László

Lőrinc Tímeának ez volt a doktori vizsgaelőadása, s egy nagyon izgalmas ruhába öltöztette a darabot. Vajdaságiasította. A szereplők nem feltétlenül irodalmi nyelven szólalnak meg, sőt. Van itt kétnyelvű apa, van a magyart erősen törő lány, bánáti tájszólás, és mint később megtudtam, a kupuszini, a székelykevei és persze az észak-bácskai tájszólás is megjelenik. Ez a nyelvi keveredés teljesen a mába, az itt és mostba helyezi a történetet, de Shakespeare mondatai sokszor eredményeztek nevetést, amikor bánáti tájszólásban szólaltak meg. Baptistát, a lányok apját Uroš Mladenović alakította, aki előtte nem játszott magyar nyelven, itt viszont a szerb szöveg mellett jócskán akadtak magyar mondatai, de megbirkózott vele.

A címszereplő Katát Grgity Nikoletta formálta meg, aki óriási energiával robbant be a színre, igazi keményfejű, csökönyös lányt hozva, hogy utána szelíd báránnyá váljon az előadás végére, amikor is — bár elmondja, hogyan kell egy nőnek viselkednie, mivel tartozik hites urának, de végül — visszaadja a karikagyűrűt az őt „megszelídítő” férjnek, akit Ricz Ármin formált meg olyan élethűen, hogy a teremben ülő összes nő összerezzent néhány pillanatban, amikor éppen a markancos feleség megzabolázása, „tanítása” zajlott. 

A két kérőt, azaz Hortensiót és Lucenciót Dudás Dániel, valamint László Roland személyesítette meg, Ágyas Ádám pedig mint Tranio, a segéd jelent meg. A makrancos kisasszony testvérét, Biancát Verebes Judit alakította, aki az elkényeztetett, csak magával foglalkozó, félig magyar, félig szerb apuka kedvencét hozta. Grumio szerepében Kőműves Csaba Bence volt látható, ő játszotta a szerzetest is. Lucencio apjaként pedig Dévai Zoltán is megjelent a színen.

Az előadás létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács támogatta, háttérsegítséget pedig Máriás Endre és Török Ákos nyújtott. A darab rendezőasszisztense Nešić Máté volt, dramaturgja Siflis Anna. A plakátot Király Olga tervezte, a koreográfus Resócki Rolland volt.

A BeeHome ideiglenes társulata levette a nézőket a lábukról, aki teheti, nézze meg az előadást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..