home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Rajzfilmhőseink nyomában
Martinek Imre
2019.11.13.
LXXIV. évf. 45. szám
Rajzfilmhőseink nyomában

Budapesti tudósítónktól

Van egy rajzfilm(hős), amely bár 2021-ben ünnepli majd negyvenedik születésnapját, mégsem látszik meg rajta az Idő vasfoga. Az alapkoncepciót Fekete István regénye hozta, amire aztán forgatókönyvet Dargay Attila épített Tarbay Ede segédletével, zenét pedig Wolf Péter. A főcímdal egyik verzióját  ez utóbbi leánya, Wolf Kati  énekelte fel, akinek aztán — évtizedek múltán, nekünk is volt szerencsénk szorítani.

Mint ismeretes, az animációs film főszereplője „egy kis róka Vuk, aki elveszti szüleit, családját, és egy idős rokon róka segít neki, tanítgatja, okosítja, jó vadásszá neveli. Megtanulja mellette a szeretetet, a lemondást, azt, hogy kell vadászni, élelmet szerezni, kijátszani a vadászt, hol talál élelmet. Mindent, amire egy rókának az ember ellenében szüksége van.“ S egy újabb kuriózum, „a hősök tulajdonképpen már jóval a rajzfilm készítés előtt (...) megjelentek a Füles rejtvényújságban, (...) 1972-ben.“ (forrás: anzix.hu)

A történetet néhány lépéssel továbbgondolva tudunk ehelyt hiteles hírt adni egy budapesti kezdeményezésről is. A nyolcadik kerületi önkormányzat védnökletében, a helyi/fővárosi Színes Város Csoport művészeinek kivitelezésében. Vuk és társai ugyanis ez év október derekán kerültek fel az újjáépülő Józsefváros újjáépülő negyedeinek egyik tömbházának tűzfalára. Félúton az ikonikus Szaffi, illetve a Vízipók-csodapók  rajzfilm hőseit követően. A történetnek, vagyis a projektumnak persze, korántsincs vége.


A szerző felvételei

A jegyzett tények publikálásához különben egy újabb, a musorvizio.hu-n megjelentetett cikk is szolgáltatott: „November 15. és 17. között hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Rajzfilmünnep, amely több mint 110 helyszínen kínál programokat és vetítéseket az érdeklődőknek. Az esemény egyik különlegessége, hogy egyúttal a Mézga család 50. évfordulója és a 85 éve született Nepp József előtt is tiszteleg, így olyan klasszikus rajzfilmeket láthatunk majd, mint a Hófehér, a Lúdas Matyi, a Szaffi és a Macskafogó, vagy éppen a népszerű sorozatai, a Mézga család, a Gusztáv és a Kérem a következőt!.“

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..