home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ragyog egy csillag
Mecserik Anita
2022.11.08.
LXXVII. évf. 44. szám
Ragyog egy csillag

Tamási Áron születésének 125. évfordulójára emlékévet hirdetett a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. Az esemény egyik programja a Ragyog egy csillag című illusztrációs pályázat volt, melyet a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarságának középiskolásai számára hirdettek meg.

A legjobb alkotásokat mutatják be Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A kiállítást Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és dr. Raffai Judit, a kar tanára nyitotta meg.

Tamási Áron Kossuth-díjas székely költő volt, akit a népi írók közé sorolunk. Műveit a romantika, a mitológia, a szimbolika, a realizmus és a humor jellemezte. Ezek a védjegyek pedig a nevéhez kapcsolódó illusztrációs pályázati munkákon is felismerhetőek. A diákoknak olyan festményeket, rajzokat kellett készíteniük, amelyeket Tamási Áron egyik alkotása ihletett meg. Az elkészítés technikája szabadon választott volt, de egy személy csak egy illusztrációval pályázhatott.

Az emlékév lebonyolítója a Magyarság Háza volt. Csibi Krisztina igazgató lapunknak elmondta, céljuk a fiatalok megszólítása volt, mely sikerült, nagy számban érkeztek ugyanis alkotások nem csupán a Kárpát-medencéből, hanem a világ távolabbi pontjairól is.

A beküldött pályamunkákat öttagú nemzetközi zsűri értékelte: a magyarországi Bedi Kata esztéta és Glaser Katalin animációsfilm-rendező, grafikus, továbbá Ilosvay Gusztáv szobrász Ausztráliából, Matl Péter szobrász Kárpátaljáról és Palkovics Veronika grafikus Olaszországból. A maximálisan elérhető pontszám 150 volt, a beérkező alkotásokból pedig 21 meghaladta a 100 pontot is. Ezek a művek díszítik most a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar falait.

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az emlékév kapcsán Tamási Áron egyik fontos gondolatát is szeretné hangsúlyozni, mely így szól: „Legyünk hűek magyarságunkhoz, a magyar nyelvhez, a magyar kultúrához, és őrizzük meg mindazokat az eredményeket, amelyeket a magyarok elértek a Kárpát-medencében és a diaszpórában.”

Az év zárásaként december 17-én felavatják Tamási Áron első köztéri szobrát Budapesten.

Fényképezte: Apró József

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..