home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ragaszkodás az anyanyelvhez
LENNERT MÓGER Tímea
2012.12.12.
LXVII. évf. 50. szám
Ragaszkodás az anyanyelvhez

A csonoplyai Arany János Művelődési Egyesület volt a Találkozások vendége

A zombori Berta Ferenc Zsebszínház Találkozások elnevezésű rendezvénysorozatának 155. műsorát láthattuk november utolsó keddjén. A Találkozások — mely összejövetelnek az egyik célja az, hogy szemtől szemben láthassuk-hallhassuk a számunkra fontos embereket, megismerkedhessünk műveikkel, alkotói tevékenységükkel — a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt fontosságú rendezvényeinek az egyike.
A 155. rendezvény a nyugat-bácskai művelődési egyesületek idei munkáját volt hivatott bemutatni. Az est vendégeiként a csonoplyai Arany János Művelődési Egyesület tagjait üdvözölhettük.

Szuhomeli Andrássy Judit, az egyesület vezetője ismertette a szervezet tevékenységét:

— Több mint másfél évszázada megszűnt a magyar nyelvű oktatás a faluban. Az anyanyelv megőrzésében és ápolásában a kulturális egyesületnek kell helytállnia. 1936-ban, három évvel azután, hogy Gomboson megtartották az első Gyöngyösbokréta-találkozót, Csonoplya volt a házigazdája a látványos eseménynek. A II. világháború után fellendült a művelődési élet a faluban, újraindult a színjátszás, majd az 1970-es évek második felétől az Ivánovity házaspár jóvoltából felerősödött a néptánccsoport. Tíz évvel később lankadni látszott a lendület, ám 1997-ben sikerült újra bejegyeztetni az egyesületet, és azóta aktív élet folyik az intézményben, melyet tizenegy fős vezetőség irányít, és mintegy ötven aktív tag tartja életben. A színjátszók és néptáncosok több korosztályának is van csoportja. Nemrégiben alakult meg az asszonykórus, melyben a tizenegy hölgyét egy férfihang is erősíti. A népi tánccsoport fellépett Budapesten, a mohácsi busójáráson, Horvátországban és több hazai fesztiválon is. Állandó műsoraink az évente megrendezésre kerülő Ötösfogat, a Suli Fesztivál, az Antal-búcsú és a Mikulás-várás. Pénzszűke miatt azonban számos meghívásnak nem tudtunk eleget tenni — adta hírül Judit.

A hatvan év után tavaly ismét Csonoplyán megrendezett Gyöngyösbokrétáról egy filmet is láthattunk, mely a házigazdák fellépését örökítette meg.

A műsorban népdalokat, szavalatokat, jeleneteket is hallhattunk Zsellér Tímea, Szakács Emese, Bosnyák Annamária, Krizsán Tamás, Klinec Máté, Dobi Hajnalka, Mátyus Tamás, Gardil Ramona, Szegedi József, Dobi Regina, Csíkvár Bernárd, Kövesdi Valentin, Kanyó Vivien, Szegedi István, Ivánovity Lídia, Purda Margaréta, Zsellér Bálint, Franyó Zsolt és Gardil Roland előadásában.

A nyugat-bácskai alkotók fiatal generációjához tartozik a csonoplyai Maja Lepojević, az Újvidéki Képzőművészeti Akadémia másodéves hallgatója, akinek ezen az esten nyílt meg az első önálló tárlata. A fiatal művésznőt a szintén csonoplyai Szajkó István festőművész méltatta.

— Szajkó Istvánnak negyven év után nyílt tárlata szülőfalujában, s lám, röviddel az ő honi bemutatkozása után egy ígéretes csonoplyai fiatalt ismertünk meg Zomborban — mondta Fekete J. József, az est házigazdája.
Győrfi Klára műsorvezető pedig a Figyeljünk egymásra! elnevezésű bevezetőben tudatta az örömhírt, hogy Fekete J. József, a Zsebszínház elnöke minap rangos irodalmi elismerést, a Székelyföldi Bicska Díjat vehette át a Székelyföld folyóirat ünnepségén.
A legközelebbi Találkozásokat a közelgő karácsonyi ünnepekre való tekintettel december 18-án 18 órai kezdettel tartják meg. A rendezvényen a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület csoportjai lépnek majd fel.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..