home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Raffaello: Az ifjú zseni — egy kultúrtörténeti, mozgóképes műalkotás méltatása
Martinek Imre
2021.08.25.
LXXVI. évf. 34. szám
Raffaello: Az ifjú zseni — egy kultúrtörténeti, mozgóképes műalkotás méltatása

Országos körútra indul Magyarországon A művészet templomai képzőművészeti sorozat legújabb premierfilmje.

Az olasz reneszánsz festőzseni, Raffaello Sanzio (1483, Urbino — 1520. április 6., Róma) életét, illetve munkásságának főbb állomáshelyeit bemutató kultúrtörténeti alkotás debütálása eredetileg húsz-húsz tavaszára, az urbinói művész halála napjának fél évezredes évfordulójára volt ütemezve. De aztán közbejött a pandémia, s minden, köztük ezen esemény ország s a nagyvilág (Olaszországtól Ausztráliáig több mint 60 országban) publikuma előtti méltatása is jelentősen kitolódott.

Raffaello: Az ifjú zseni — Massimo Ferrari alkotása „a rendkívüli női portrékon keresztül közelít az urbinói művész életpályájához és művészetéhez” — olvashattuk a sajtósok számára elérhetővé tett aktuális ismertetőben.

(Letölthető képanyag: ITT)

Az anya, a szerető, a megbízó, az istennő — megannyi fontos nőalak Raffaello képein. A kiválasztott alkotások — köztük a Madonna-képek, a Galatea diadala, a La fornarina, a Hölgy fátyollal — alapos elemzése révén új perspektívából tárul fel az abszolút szépség titkát fáradhatatlanul kutató művész munkássága. Az elmélyülést a sorozat védjegyévé vált, részletgazdag közeli felvételek és szakértői interjúk, műelemzések segítik. A festőzseni élettörténetét Giordano Poloni díjnyertes illusztrátor képzeletgazdag animációi teszik még szemléletesebbé, melyek álomszerű, a mítosz, a legenda és a valóság határán mozgó képi világában megelevenednek Raffaello életének legfontosabb pillanatai.

Előzetes: ITT

 

A fentebb leírtak valóban páratlan élményéről végül, nem sokkal a magyarországi országos vetítések (számos art moziban) augusztus 26-ai megkezdése előtt, személyesen is meggyőződhettünk.

Egy echte szervezői kéréssel: vigyük hírét e produkciónak!

Vonatkozó képkockáink az augusztus 24-ei matinés sajtóvetítés idején készültek. Budapesten, a Puskin Moziban.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..