home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Radikális fegyveresek és nyugati lőszer megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő
2022.07.20.
LXXVII. évf. 29. szám
Radikális fegyveresek és nyugati lőszer megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

A Jobboldali Szektor radikális nacionalista ukrán csoportosulás mintegy kétszáz fegyveresének és egy nyugati lőszert tároló raktárnak a megsemmisítéséről számolt be a keddi hadijelentésben Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint a Jobboldali Szektor fegyveres alegységére a Zaporizzsja megyei Kamisevaha faluban, az amerikai és a nyugat-európai fegyverekhez való lőszert tároló raktárra pedig az Odessza megyei Belenke község közelében mértek csapást precíziós fegyverrel. Hasonló támadás érte a Donyeck megyei Dolina falunál az ukrán 81. légimozgékonysági dandár egyik zászlóalját, aminek következtében több mint 60 katona életét vesztette, 7 páncélozott jármű és 1 lőszerraktár pedig megsemmisült.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Hétfőn a kahovkai vízierőműre lőttek HIMARS lövedékkel. Az objektum a tájékoztatás szerint sértetlen maradt, de a parkolójában történt becsapódások következtében 2 ember életét vesztette. Szergej Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese kijelentette, hogy az Egyesült Államokból már megérkeztek az első 300 kilométeres hatótávolságú rakétavető lőszerek Ukrajnába.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook

Alekszej Kucurubenko, a Donyecki Népköztársaság főügyészsége nyomozati osztályának vezetője kedden a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint 300 ember vesztette életét márciusban a mariupoli színházban történt robbanás következtében. Bejelentette, hogy az épület romjai között 14 holttestet találtak. Kucurubenko szerint a nyomozók arra a megállapításra jutottak, hogy az épületet belülről, „burok nélküli robbanószerkezettel” robbantották fel. Mint mondta, a romeltakarításkor semmilyen roncsoló elemet, valamint légibomba- és más lőszerszilánkot nem találtak. Szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy néhány nappal az incidens előtt egyenruhások ládákat vittek be az épületbe, amelyek szerinte robbanóanyagot tartalmazhattak.

Az orosz erők csapást mértek kedden a Donyeck megyei, stratégiai fontosságú Kramatorszk központjára, a támadás következtében legalább egy ember életét vesztette — közölte Olekszandr Honcsarenko, a város polgármestere. Pavlo Kirilenko, a megye kormányzója hozzáfűzte, hogy az első információk szerint az oroszok repülőgépről indított rakétákat lőttek ki a városra. Tűz ütött ki a becsapódások epicentrumában lévő többszintes lakóépületekben. Az állami katasztrófavédelmi szolgálat munkatársai oltják a tüzeket, és segítséget nyújtanak az embereknek — számolt be a kormányzó. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy az elmúlt napokban az orosz erők több csapást is mértek Kramatorszk ipari övezetére.


Fotó: Volodimir Zelenszkij/ Facebook

Az ukrán parlament kedden megszavazta Ivan Bakanov menesztését az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről, és Irina Venegyiktova főügyész leváltását — számolt be Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Mindkét tisztségviselő menesztését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte, aki a korábbi híradások szerint elégedetlen volt munkájukkal. Az ukrán alkotmány szerint az államfő joga vezetőt jelölni az SZBU és a főügyészség élére.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5769 ember lépett be kedden Magyarországra, a román—magyar szakaszon belépők közül pedig 4660-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel. Vonattal 27 ember — köztük 10 gyerek — érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..