home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Rács mögött a tompai hármas gyilkos
KISIMRE Ferenc
2009.12.02.
LXIV. évf. 48. szám
Rács mögött a tompai hármas gyilkos

Vége a találgatásoknak a november elején, a tompai lovas tanyán történt hármas gyilkossággal kapcsolatban: a családnál dolgozó 29 éves udvaros munkás, Sz. I. az elkövető. A rendőrség hatalmas erőkkel nyomozott a magyar--szerb határhoz közeli tanyán, ám a bűntett utáni napokban nagy esőzések...

Vége a találgatásoknak a november elején, a tompai lovas tanyán történt hármas gyilkossággal kapcsolatban: a családnál dolgozó 29 éves udvaros munkás, Sz. I. az elkövető. A rendőrség hatalmas erőkkel nyomozott a magyar--szerb határhoz közeli tanyán, ám a bűntett utáni napokban nagy esőzések voltak a Dél-Alföldön, így többszörös erőbevetéssel lehetett csak a nyomokat fellelni. Így is 609 kisebb-nagyobb bűnjel került a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóinak a birtokába. A használható tárgyi bűnjelek elemzése után három nappal már bilincs kattant a feltételezett elkövető kezén.
A ''jólértesültek” feltevései...
Az előzményekről és magáról a bűnesetről lapunk november 18-i számában részletesen tájékoztattuk Kedves Olvasóinkat. Emlékeztetésül: a Kelebiához tartozó Alsósáskalaposnak nevezett tanyavilágban holtan találták K. József 65 éves rokkantnyugdíjast, 62 éves feleségét és 41 éves lányukat. A rendőrségi helyszínelés első percétől kezdve világos volt, hogy az idős ember -- akit a Kelebián élő fiatalabb lány talált holtan az egyébként lovas tanyaként működő épület egyik szárnyában -- erőszakos halállal halt meg. A rajta talált ütés- és szúrásnyomok egyértelműen bizonyították az idegenkezűséget. Az áldozat lánya ekkor telefonon próbálta utolérni édesanyját és testvérét, de nem jelentkeztek. Nem sokkal később az egyik garázsban egy Renault típusú gépkocsiban találtak rájuk -- összekaszabolva, holtan feküdtek a csomagtartóban.
A szolid körülmények között élő család ugyan az utóbbi időben az általános gazdasági nehézségek miatt kénytelen volt megszabadulni néhány ingatlanától, valamint a lóállomány egy részétől is, de képességeikhez mérten továbbra is dolgoztak. A családfőt mindenki becsületes, segítőkész embernek ismerte a faluban, s azt is tudták róla, hogy egy mandátumban alpolgármesterként ténykedett a kelebiai önkormányzat képviselő-testületében. A brutális bűncselekményt követően -- ahogyan ez jó magyar szokás szerint történik -- elkezdődtek a találgatások. A szerb határ közelsége adta az első feltételezést, mondván, a ''túloldalról”, a zöldhatáron át jött a maffia, lemészárolta a családot, és nagyobb mennyiségű pénzzel meg a család E--290-es típusú Mercedes személygépkocsijával távozott a bűntett helyszínéről. Mások azt ''gyanították”, hogy valamilyen régi üzleti leszámolás áll az ügy hátterében, s ennek a bosszúja nyomán kellett most a családnak erőszakos halállal meghalnia. Ennek azonban ellentmondott az a körülmény, hogy senkinek nem tartoztak a faluban, sőt, ők segítettek gyakran a bajba jutottakon. Ezt egyébként a többi között az a tény is érzékletesen bizonyította, hogy a kelebiai sírkertben a család temetésén több mint ezren jelentek meg, nemcsak a tompaiak, a kelebiaiak, hanem Magyarország más vidékeiről is. Végül azután kifulladtak a különböző variánsokat felvonultatók, s várták a rendőrségi vizsgálat eredményét.
Haragra gerjedt az udvaros
Azután megérkezett a rendőrségi jelentés, s annak a konkrét eredménye is: letartóztattak egy 29 éves kelebiai fiatalembert, aki udvarosként, úgymond ''mindenes”-ként dolgozott a tompai lovastanyán. A vizsgálat fázisában Sz. I.-t tanúként többször is kihallgatták, ellentmondásos megnyilatkozásai keltették fel a nyomozók figyelmét, ekkor lépett elő gyanúsítottá, majd rövid időn belül vallott.
Beismerte, hogy ő követte el a gyilkosságokat, és részletesen le is írta őket. Ezek szerint először a ház tulajdonosával végzett. Az ok: 5 ezer forintot és a gazdaságban használatos traktort kérte kölcsön K. Józseftől. Miután a házigazda ezt megtagadta tőle, szóváltásba keveredtek, majd kiment az udvarra, magához vett egy baltát, és azzal verte agyon áldozatát. Nem sokkal később megjelent a háznál K. Józsefné és lánya. A gyilkos abbéli félelmében, hogy észreveszik a bűntettet, őket a közeli garázsba csábította, és ott végzett velük! Ezután az egyik gépkocsi csomagtartójába rakta az összekaszabolt tetemeket, majd beült a család Mercedes személygépkocsijába, és elhajtott. A járművet egy erdős területen hagyta, ő pedig -- mintha mi sem történt volna -- élte tovább mindennapi életét. Gyakran járt a falubeli kocsmákban, itt mindig egyedül ücsörgött egy-egy ital mellett, a pincérek zárkózott, visszahúzódó embernek ismerték, nem beszélt senkivel, barátja sem volt. A gyilkosságot követő napokban -- úgy emlékezik vissza a személyzet -- csak kávét ivott, még zárkózottabbnak, és szomorúnak tűnt. (Különben ő is ott volt a temetési menetben -- az általa meggyilkolt család temetésén a kelebiai temetőben...)
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság eddigi sajtó-megnyilatkozásai igen szűkszavúak, de ezekből is kiderül, hogy az elkövető tudatában volt annak, hogy mit cselekszik, hiszen a szóváltás után kiment az udvarra, és ott az egyik fészerből vette magához a baltát. Aztán pedig az első gyilkosság elkendőzése miatt ölte meg a feleséget és a leányt! A Kecskeméti Városi Bíróság egyelőre 30 napig előzetes letartóztatásba helyezte Sz. I.-t, majd a vizsgálatok után kezdődik a pere a kecskeméti bíróságon.
Az egész magyarországi közvéleményt mélységesen felháborító brutális gyilkosság feltételezett elkövetőjének elfogása után valamelyest csillapodtak a kedélyek. Most azonban azt várják a bíróságtól, hogy a bizonyító eljárás után a tettes nyerje el méltó büntetését, azaz a tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést. Magyarországon ugyanis ez a legmagasabb büntetési fokozat.
Véres november
Brutális gyilkosságok sorozatát jegyzik a bűnügyi dossziékban az idén novemberben. E tudósítás idején még nem ért véget a november (a népnyelv gyakran nevezi az enyészet havának), ennek ellenére már nyolc olyan emberölés történt Magyarországon, amelyek elgondolkodtatásra késztetnek bennünket, hétköznapi embereket. Remélhetőleg egyszer az illetékeseket is... Merthogy a cikkünkben jegyzett hármas gyilkosságon kívül november 5-én Budapesten hátba lőttek egy kuvaiti pénzváltót, 15-én egy zalaegerszegi építőmunkás a munkahelyén lőtte agyon a társát, ugyanezen a napon Ibrányban egy 27 éves román házaló árus megölt egy 51 éves helybéli férfit, 16-án Gödöllőn egy parkoló gépkocsiban holtan találtak egy középkorú férfit (a munkatársa verte agyon egy vasrúddal). A hónap elején Budapesten, szintén a csomagtartóban találták meg egy 26 éves fiatalember holttestét. A gyilkost -- akinek egyébiránt 6 millióval tartozott az áldozat -- 12 óra alatt elfogták. November végén Mohácson egy épülő bevásárlóközpont udvarán az aszfaltozók előbb egy nő, majd egy férfi holttestére bukkantak. A rendőrség őrizetbe vett két német férfit és egy nőt, a gyilkosság elkövetésével gyanúsítják őket. November 26-án Pécsett az egyetemen történt ámokfutó lövöldöző egy hallgatót agyonlőtt, többet megsebesített.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..