home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Rács mögött a romagyilkosságok feltételezett elkövetői
KISIMRE Ferenc
2009.09.02.
LXIV. évf. 35. szám
Rács mögött a  romagyilkosságok feltételezett elkövetői

Ezeken a településeken lőttek rá roma házakra és gyilkoltak meg embereket azHétfőn hajnalban ölni jártak...elkövetőkNapról napra, sőt, néha óráról órára szaporodnak a hírek a feltételezett debreceni ,,halálbrigád" elfogásának körülményeiről és a letartóztatott személyek - eleddig szintén fe...

Ezeken a településeken lőttek rá roma házakra és gyilkoltak meg embereket az

Hétfőn hajnalban ölni jártak...elkövetők
Napról napra, sőt, néha óráról órára szaporodnak a hírek a feltételezett debreceni ,,halálbrigád" elfogásának körülményeiről és a letartóztatott személyek - eleddig szintén feltételezett - indítékairól. A 2008. július. 21-e óta elkövetett nyolc gyilkossági kísérlet, illetve gyilkosság gyanúsítottjait a rendőrség ugyan rács mögé zárta, ám a bizonyítékok gyűjtése még egy ideig nyilván eltart majd.
Az előzményekről. A magyarországi nyilvánosságot először kevésbé foglalkoztatta az a tavaly július 18-án történt támadás, amely során egy Galgagyörk nevű falucskában ismeretlen tettesek rálőttek egy cigány család által lakott házra. Alig néhány héttel később már nagyobb sajtónyilvánosságot kapott az a Piricse faluban elkövetett Molotov-koktélos támadás, amely során szintén egy roma hajlékot vettek célba, sőt az onnan menekülő egyik házbéli nőre is rálőttek. Egy hónap elteltével Nyíradony-Tamásipusztán történt hasonló eset, de ekkor ,,csak" lövéseket adtak le egy házra, és sebesülés nem történt. S akkor következett 2008. november 3-a, amikor Nagycsécsen Molotov-koktéllal és fegyverrel támadtak egy cigányok lakta házra, s ebben a támadásban már ketten meg is haltak. A rendőrség nagy erőkkel nyomozott, ám szinte semmilyen eredménnyel, hiszen a helyszínek egymástól távol, más-más megyékben voltak, mindössze egy hasonlóság volt köztük: egyik sem esett messze a gyorsforgalmi utaktól. A tettesek tehát gyorsan elmenekülhettek. A tavalyi év folyamán még egy támadás vált ismertté: Alsózsolcán egy favágó roma férfira támadtak rá, súlyos sérülést okozva neki.
Az idei gyilkos széria február 23-án kezdődött, amikor Tatárszentgyörgyön a hajnali órákban felgyújtottak egy roma házat, a tűzből menekülő apát és fiát pedig hidegvérrel lelőtték. Ezt követően Tiszalökön követtek el halálos merényletet: lelőttek egy roma férfit a háza előtt. Az utolsó halálos kimenetelű támadás a cigányok ellen augusztus 3-án történt Kislétán, itt egy 43 éves asszonyt lőttek le, 13 éves kislányát pedig súlyosan megsebesítették. A legtöbb bűneset egyébként hétfőn hajnalban történt. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a négy férfi ekkor nem dolgozott az említett szórakozóhelyen, az ugyanis vasárnap zárva tartott.
Bencze József országos rendőrkapitány eddig még nem jegyzett hatalmas összeget ajánlott fel nyomravezetői díjként: százmillió forintot kapott volna az a személy, aki érdemi információval szolgál a gyilkosságok elkövetőivel kapcsolatban. Nos, a hatalmas összeg a rendőrség kasszájában maradt, mert magyar kriminalisztika történetében legsúlyosabb gyilkosságsorozat feltételezett elkövetőit a napokban elfogta a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorelhárító szolgálata. Egy debreceni szórakozóhelyen csapott le a feltételezett tettesekre, s összesen négy férfit - 28-42 év közöttieket - vett őrizetbe a mintegy 100 fős kommandós alakulat hajnali két óra tájban. Ekkor még tele volt a szórakozóhely vendégekkel, s a kommandósok szinte percek alatt elvégezték a feladatukat: a lányokat távozásra szólították fel, a férfiakat pedig igazoltatták, a négy gyanúsított férfit és egy nőt (akiről azóta kiderült, hogy csak ,,munkakapcsolat”-ban állt velük) előállították. A férfiakat Budapestre szállították, a nyomozás további idejére fogva tartják őket.
A testvérpárt gyanúsítják a támadások elkövetésével
A Magyar Távirati Iroda első híradásai szerint a szakértők most a DNS-mintákat hasonlítják össze a gyilkosságok helyszínén talált szövetmaradványokkal, szőrszálakkal, s a fegyverszakértői véleményezés is most van folyamatban. A debreceni Perényi 1 elnevezésű szórakozóhelyen elfogott férfiak közül ketten - K. Árpád és K. István - testvérek. Mindketten a pincemulató alkalmazottai voltak, egyikük hangtechnikusként, a másik pedig kidobófiúként dolgozott. A másik két feltételezett elkövető - Cs. I. és P. Zs. - szintén a rend fenntartásával volt megbízva. Bencze József országos főrendőr legutóbbi tévényilatkozatában már azt is pontosította, hogy a két testvér terhelhető mind a nyolc támadásban való részvétellel, a másik két gyanúsított - Cs. I. és P. Zs. - pedig a tiszalöki és a galgagyörki bűntényben vett részt. Lebukásuk oka - az egyik hazai napilap szakértőre támaszkodó híradása szerint - elsősorban az volt, hogy az egyik elkövető a kislétai gyilkosság során szarvashibát vétett: ugyanazt a telefont használta, amelyiket az egyik korábbi helyszínen is. A magyar rendőrség a FBI-tól szerzett elemzőszerver segítségével kiszűrte az azonosságot, valamint azt is, hogy az inkriminált telefonkészüléket gyakran használják a debreceni mulatóhelyen...
A magyarországi média természetesen ,,óriási erőkkel vetette magát" a témára. Gyakran csak feltételezéseken alapuló információkat közvetítenek a néző, hallgató és az olvasó felé, így időnként már nehéz eligazodni a történteken és a háttérinformációkon is. Mindazonáltal a megyei és a budapesti rendőrségi szóvivők megnyilatkozásaiból apró mozaikkockánként össze lehet rakni a csaknem egy éve húzódó támadás- és gyilkosságsorozat képeit. Ezek szerint az már evidens, hogy például K. Árpád, a testvérpár egyike, magas, jó fizikumú 42 éves férfi, ő a fő gyanúsított. Hangtechnikus, egy időben zenekarban dobosként, majd lemezlovasként is dolgozott, néhány évvel ezelőtt tért haza Izraelből, ahol egy kibucban élt és dolgozott. Nős, alig egy hónappal ezelőtt született a kislánya. Ismerősei szerint ,,tök csendes ember volt, egy árva hangot nem lehetett hallani tőle, hogy dühítenék a cigányok".
Öccsét - a 28 éves K. Istvánt - már egészen másként jellemzik. Fanatikus cigánygyűlölő volt, szélsőségesen rasszista nézeteket vallott, s részt vett abban az 1995-ben elkövetett debreceni garázdaságban, amelynek során a tettesek a helyi zsinagógában felgyújtottak egy tóratekercset. Tudni vélik róla azt is, hogy két ciklusban szolgált Kosovóban a magyar KFOR-misszióban, és 2008-ban szerelt le. å volt állítólag a csoport fegyverszakértője és beszerzője is egyben. A másik két gyanúsítottról kevesebbet nyilatkoztak az illetékesek, de a szemtanúk, a mulatóhely rendszeres látogatói, elmondták, hogy fizikailag kiváló állapotban lévő férfiak voltak, és ,,amióta ők ott dolgoztak, a korábbi cigánygaleri által okozott balhék teljesen megszűntek, és rend volt a szórakozóhelyen".
Sólyom László is gratulált
Az ország a letartóztatások után kissé fellélegzett. Sólyom László köztársasági elnök gratulált a rendőrségnek a kiváló munkájáért, Farkas Flórián, a Lungo Drom, a legnagyobb cigány szervezet elnöke, a Magyar Nemzet című napilapnak kijelentette, hogy ,,biztatónak tűnik a helyzet", Kolompár Orbán, a baloldali beállítottságú Országos Cigány Önkormányzat elnöke pedig elmondta, hogy ezek után ,,fel lehet építeni a magyarság és a cigányság kiegyezésének az alapjait". Bencze József országos rendőrparancsnok, továbbá Teleki László, a roma ügyekért felelős kormányzati megbízott egyaránt óva intette a cigányokat attól, hogy önálló akcióba vagy önbíráskodásba kezdjenek. Ismeretes, hogy az elmúlt hetekben néhány borsodi, romák lakta faluban ,,éjjeli őrjáratokat" szerveztek a helyi cigányok, és megállították az arra haladó fekete terepjárókat, mert ,,úgy értesültek", hogy az elkövetők ilyen járművön közelítették meg a bűncselekmények helyszínét...
A rendőrségi vizsgálódások várhatólag hamarosan befejeződnek, és kezdődhet az érdemi bizonyítási eljárás, amelyben bebizonyosodhat a letartóztatott személyek eleddig csak feltételezett bűnössége. S akkor teljességgel megnyugodhat az ország.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..