home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Rabszolgák - itt, mellettünk
Đorđe DRAGOJLOVIĆ
2011.11.09.
LXVI. évf. 45. szám

A kiskorú lány nem tudta pontosan megnevezni, hogy ki az a férfi, akivel utazik. Annyit mondott csupán, hogy közeli rokona, és Németországba tartanak, de hogy hova, kihez - arra nem adott választ. Az állítólagos rokon szerint Olaszországba tartottak egy menyegzőre. Már ez is gyanús volt az ügyeletes...

A kiskorú lány nem tudta pontosan megnevezni, hogy ki az a férfi, akivel utazik. Annyit mondott csupán, hogy közeli rokona, és Németországba tartanak, de hogy hova, kihez - arra nem adott választ. Az állítólagos rokon szerint Olaszországba tartottak egy menyegzőre. Már ez is gyanús volt az ügyeletes rendőrnek a határátkelőn, aztán kiderült, hogy hamis okmányai vannak a kislánynak. Minden jel arra utalt, hogy napjaink új rabszolgajelöltje, és a későbbi vizsgálat ezt be is igazolta.
Ha valaki azt gondolná, hogy ez tőlünk valahol távol történt, akkor nagyon téved: itt, mellettünk, a Szerbiát Magyarországgal összekötő egyik határátkelőn esett meg alig néhány hónapja. Az esetről azon a tanácskozáson számoltak be, amelyet az emberkereskedelemről tartott a szabadkai rendőrség október 26-án. Szerbiában októbert nyilvánították az emberkereskedelem elleni harc hónapjává, a tanácskozás résztvevői pedig megtekinthették Emir Kusturica Kék cigány című omnibuszfilmjének a Láthatatlan gyerekekről szóló epizódját.
Az emberkereskedelem jelensége - melynek áldozatai elsősorban a gyerekek és a nők - már több mint húsz éve, 1990 óta igen aggasztó méreteket ölt. Világszerte. Emberkereskedelem... Szerbül trgovina ljudima, angolul trafficking in persons (érdekes, hogy angolul más szót találtak rá, hiszen a kábítószer-kereskedelemre a traffic in drugs kifejezést használják; nem egészen pontos meghatározás, de az angol kifejezés hozzávetőleges megfelelője a trgovanje ljudima, illetve emberkereskedelem volna). Mindenesetre ezt tartják ma politikailag korrekt kifejezésnek a valamikori rabszolga-kereskedelem, rabszolgavásár helyett. Csak hát az akkor volt, más társadalmi viszonyok közepette...
Ennek a kis nyelvi böngészésnek nyomós oka van. Ha ugyanis az emberkereskedelem áldozatainak nem sikerül megszabadulniuk, akkor valódi, modern rabszolgasorsra jutnak - függetlenül attól, hogy prostituáltként dolgoznak gazdáiknak, vagy valamilyen más, nem szexuális jellegű kényszermunkát végeznek. Például: koldulnak...
Az Egyesült Államok kormánya évek óta készít jelentést az emberkereskedelem helyzetéről. A minden év júniusában közzétett tanulmányban sokáig kerülték a saját házuk táját, de manapság már az USA is szerepel a 184 országra kiterjedő, nagyon is részletes jelentésben. Akit érdekel, az a legújabb, 2010-re vonatkozó jelentést (angolul, bár egyes részei más nyelveken is hozzáférhetőek) a http://www.state.gov/g/tip/rls/tiprpt/2011/ címen találhatja meg.
Mondani sem kell, hogy az egyes országokra kiterjedő részben megtalálhatjuk Szerbiát (a cím a következő: http://www.state.gov/g/tip/rls/tiprpt/2011/164233.htm), illetve Magyarországot (is) (http://www.state.gov/g/tip/rls/tiprpt/2011/164232.htm). A két országra két jellemző észrevétel vonatkozik. Szerbia a szexuális emberkereskedelembe és kényszermunkába bevont férfiak, nők és gyerekek forrás-, tranzit és befogadó országa. Ami Magyarországot illeti, a fenti megjegyzés csak annyiban különbözik, hogy a kényszermunka tekintetében a férfiak és nők esetében forrásország, szexuális emberkereskedelem tekintetében pedig a nők és a lányok forrás-, tranzit és befogadó országa.
Ilyen bírálatok tükrében vajon mit tesz a két ország kormánya? Érdekes módon a jelentés mindkét országra szóról szóra egyforma megállapítást közöl: sem Szerbia, sem Magyarország kormánya nem elégítette ki még minimális mértékben sem az emberkereskedelem kiküszöbölésének követelményeit, jóllehet jelentős erőfeszítéseket tesz az érdekében.
Milyen adatokat közölnek a jelentésben? Szerbiában a rendőrség 2010-ben 47 bűnvádi feljelentést tett emberkereskedelem alapos gyanúja miatt 99 személy ellen, közülük 36-an el is lettek ítélve. A rendőrség 74 áldozatot regisztrált, más szervezetek 89-et. 2009-ben az áldozatok száma 127 volt. Természetesen csak az ismert esetekről beszélhetünk, hiszen az emberkereskedelem rejtett, szürke zónájának nagyságát még csak megbecsülni sem lehet. Magyarországon tavaly a rendőrség nyolc feljelentést tett (2009-ben 27-et), más szervek szintén nyolcat (16), 12 gyanúsítottat jegyeztek fel (egy évvel előbb 23-at). Közülük nyolcat ítéltek el (egy évvel előbb húszat), az áldozatok száma pedig 38, illetve 45 volt.
Mint látjuk, valahogy még a számok sem egyeznek...
Aleksandar Obrenović, aki a határrendőrség szabadkai részlegében a külföldiekkel, az illegális migráció és emberkereskedelem kiküszöbölésével foglalkozó osztály megbízott vezetője, a tanácskozáson elmondta, hogy az emberkereskedelem mint bűntény 2004-ben került a büntetőkönyvbe (háromtól tizenöt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható), de az igazi harc 2006-ban kezdődött meg ellene. Azóta országunkban sok eljárást indítottak, a legsúlyosabb jogerős büntetést a szabadkai rendőrség feljelentése nyomán mondták ki. Az idén eddig 21 feljelentést tettek Szerbiában: nyolcat Újvidéken, hármat-hármat Szabadkán, illetve Szávaszentdemeteren, és egyet-egyet más helységekben.
Obrenović szavai szerint az emberkereskedelem nagyon összetett bűntény, melynek áldozatai gyakran nem is sejtik, hogy mi történik velük. Ha eredményeket akarunk elérni, akkor a társadalom minden intézményének összefogására, együttműködésére van szükség. Természetesen ez sokba kerül, de - hangzott a válasz az említett tanácskozáson - egyetlen élet (pl. az említett szerencsétlen kiskorú lányé) megmentésének sincs ára.
(A következő részben: Masszázs helyett prostitúció)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..