home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Rabsorsok a művelt nyugaton
MTVA
2015.05.21.
LXX. évf. 20. szám
Rabsorsok a művelt nyugaton

Dokumentumfilm a nyugat-európai magyar hadifoglyokról — Szögesdrót mögött Nyugat-Európában címmel megrázó dokumentumfilmet mutat be a közmédia. Az alkotás történelmünk egy kevésbé ismert korszakára világít rá.

A Duna Televízió május 25-én Szögesdrót mögött Nyugat-Európában címmel mutatja be a magyar katonák második világháborús nyugati hadifogságáról készített dokumentumfilmjét. Az 52 perces alkotás az MTVA és a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft koprodukciójában készült. A hiánypótló mű aktualitását a második világháború befejezésének hetvenedik évfordulója adja. A stáb tagjai számos olyan nyugat-európai helyszínt kerestek fel, ahol magyar hadifogolytáborok működtek. A film a magyar hadifoglyok földi maradványait rejtő katonatemetőket is bemutat. A nyolcnapos forgatás során a Heilbronn, Bad Kreuznach, Strasbourg és belgiumi Lommel második világháborús történelme elevenedik meg a nézők előtt. Ez utóbbi településen található Nyugat-Európa egyik legnagyobb második világháborús katonatemetője, ahol egykor 26 magyar hadifoglyot hantoltak el.  A közmédia munkatársai eddig ismeretlen helyszínekre is eljutottak: Mont-Saint-Michel közelében, a La Manche csatorna partján fekvő Huisnes-Sur-Mer-i a katonai temetőben a legtöbb Franciaországban meghalt magyar hadifogoly sírja, 160 honfitársunk végső nyughelye található.

A filmben magyar hadtörténészek mellett a heilbronni levéltár igazgatója és a bretzenheimi hadifogoly dokumentációs központ vezetője, is megszólal. Az utóbbi szakértővel készített interjú azért is forrásértékű, mivel Bretzenheimben szintén voltak magyar hadifoglyok, és Bad Kreuznach valamint Bretzenheim a Rajna mellett létesített nagy amerikai gyűjtőtáborokhoz tartoztak.

Adás: 2015. május 25. (Duna 22.25)

Szerkesztő: Hatos Gyula

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..