home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
RIDIKÜL — Interjú Jakupcsek Gabriellával
Ürmös Attila
2014.02.12.
LXIX. évf. 7. szám
RIDIKÜL — Interjú Jakupcsek Gabriellával

Felüdülés, amikor az ember elcsíp egy-egy értelmes beszélgetést, valódi szakértőt vagy egy jól moderált talkshow-t, melyben az alanyok megnyílnak, és elég hitelesek ahhoz, hogy a percenként elsütött fény és hanghatások nélkül is lekössék a nézőt. Ilyen pillanatokat hoz hétköznap délutánonként az M1-en futó Ridikül. Műsorvezetője Jakupcsek Gabriella, az újabb kori magyar televíziózás markáns szereplője.

A kilencvenes években a kereskedelmi csatornák megjelenése jelentős fordulatot hozott a magyar televíziózásban. A műsorok felszínesebbek, izgalmasabbak, szórakoztatóbbak lettek, és tették mindezt harsány hanghatásokkal, gyors kameraváltásokkal, miközben olyan új — tévéstúdiókban addig ismeretlen — színeket kreáltak, mint a régi November 29 gyártotta készételek vákuumcsomagolását idéző arany vagy a hollywoodi vattacukor-rózsaszín. A cél: a nézők ingerküszöbének fokozása. Bizonyos show-k külföldi mintákból építkeztek, és hatástanulmányok alapján másodpercekre bontva rögzítették, mikor kell fényt, hangot vagy a közönség tapsát hallania a nézőnek ahhoz, hogy az érdeklődése ne lankadjon. Kialakult a tévéműsorokban és a bulvársajtóban rendszeresen felbukkanó személyek celebkultusza. Amikor a talkshow-kban fotómodellek, szakácsok és a magyar diszkófolk képviselői mondják el „magvas” gondolataikat a nagybetűs életről, az ember a fejéhez kap: hová süllyedt a tévés szakma!

Szerencsére nem minden műsor ilyen. Felüdülés, amikor az ember elcsíp egy-egy értelmes beszélgetést, valódi szakértőt vagy egy jól moderált talkshow-t, melyben az alanyok megnyílnak, és elég hitelesek ahhoz, hogy a percenként elsütött fény és hanghatások nélkül is lekössék a nézőt. Ilyen pillanatokat hoz hétköznap délutánonként az M1-en futó Ridikül. Műsorvezetője Jakupcsek Gabriella, az újabb kori magyar televíziózás markáns szereplője.

A 2010-es években ismét a közszolgálati tévében tűnt fel. Jelenleg a Magyarország, szeretlek! háziasszonya, és a Ridikül talkshow műsorvezetője. Az esti órákban sikerült pár kérdést feltennem az állandó mozgásban lévő, munkahely és család között ingázó Jakupcsek Gabriellának.

Jakupcsek Gabriella az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán diplomázott magyar–művészettörténet szakon, majd 1990-től a Magyar Televízió kulturális rovatvezetője lett. Közben elvégezte a MÚOSZ (Magyar Újságíró Szövetség) újságírói iskoláját, sőt, 1991-ben a párizsi Nemzetközi Újságíró Iskolát is. A Reggel, a Napközi és a Tízórai műsorvezetője, majd 1998-tól négy éven át a Cappuccino tripla műsorvezetője a Danubius Rádióban. Ugyanebben az évben szerződött a TV2-höz, és hamarosan a kereskedelmi televíziózás egyik meghatározó ikonja lett, olyan műsorok vezetőjeként, mint a Mokka, a Jakupcsek Show, a Férfisztriptíz, a Multimilliomos...

A kilencvenes évek elején egy nemzetközi újságíró-iskolában tanult Párizsban. Miben volt ez más, mint a magyar újságíró-oktatás?

— A legnagyobb különbség az volt, hogy ott rögtön kamerával gyakoroltunk. Előtte a Magyar Újságírók Szövetségének oktatásában vettem részt, és ott is létezett már elektronikus médiáról szóló tananyag, de kamera nem volt. A párizsi év a magyar televíziózásban még ismeretlen, újszerű szempontokat nyújtott, és sok-sok gyakorlati tudást adott.

1998-tól több mint tíz éven át a TV2-ben dolgozott a Mokka, a Férfisztriptíz, a Jakupcsek Show és más magazinok, show-k és vetélkedők műsorvezetőjeként, munkája elismeréséül pedig 2007-ben Pro Európa díjat kapott. Miért ment vissza a közszolgálati tévéhez?

— A lányom megszületése után, 2008-ban eljöttem a TV2-ből. Amikor Emma Róza bölcsődés lett, és visszamentem volna dolgozni, tapasztaltam, hogy mennyire megváltozott a kereskedelmi adók stílusa. Már a Mokka sem olyan, mint régen. Az M1-en futó Ridikül sokkal közelebb áll most hozzám.

A Ridikül a Vajdaságban is nagyon népszerű. A beszélgetések mindig egy adott témát ölelnek fel, és a műsor három női vendéggel indul. Hogyan sikerül kiválasztani őket?

— Ez egy többlépcsős munka. Nemcsak az számít, hogy kit hívunk meg a műsorba, hanem előzetes beszélgetések alapján azt is eldöntjük, ki melyik témához felelne meg legjobban.

Nem minden vendég egyformán közlékeny. Úgy vettem észre, ön igyekszik a passzívabb alanyokat is helyzetbe hozni.

— Műsorvezetőként egyrészt fent kell tartani a beszélgetés fonalát, és amennyire lehetséges, körbejárni a témát. Ugyanakkor a beszélgetést irányítani is kell.

Két huszonéves fiú és egy négyéves kislány anyjaként a szülői tapasztalat, valamint az élet viharában szerzett élményanyag bizonyára segít a Ridikül egy-egy témájának árnyaltabb kibontásában.

— Tapasztalatot lehet, saját ítéletet, sérelmeket azonban nem szabad bevinni a beszélgetésekbe. És persze vannak olyan értékek, amelyek mentén igyekszem állást foglalni.

A műsor vége felé mindig megjelenik egy férfi is.

— Ez külön színfolt. Fontos hogy a műsorban a férfiak véleménye is elhangozzék.

Amikor a beszélgetés fonala eljut egy pontig, ön igyekszik mélyebbre ásni, már-már a pszichológia határterületeit súrolva.

— Tényleg gyakran szemezgetek a magyar pszichológiakönyvek és folyóiratok terméséből. Rendszeres olvasok lélektannal kapcsolatos könyveket.

Vannak olyan pszichológusok, akiknek a műveit szívesebben olvassa?

— Nem szeretnék senkit sem kiemelni, igyekszem képben lenni, amennyire az időm engedi.

Ön egyszerre sztárműsorvezető és családanya. Hogyan tudja ezt a kettőt összehangolni?

— Látja, állandó mozgásban vagyok, és most is a lányomhoz sietek.

Sárosi Zoltán, Zih Zsolt és Tháler Tamás felvételei

A Ridikül adásait megtalálja a Magyar Televízió weboldalán is:
http://www.mediaklikk.hu/mediatar/

A műsor saját weboldala:
http://www.ridikul.tv/

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..