home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
R500
Balázs Szilvia
2017.10.16.
LXXII. évf. 41. szám
R500

A reformáció 500. éve alkalmából nyílt kiállítás a Topolya Község Múzeumában.

Érdekes módon a tárlatot nemcsak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is szánták. De vajon mennyire lehet „bevonzani” egy ilyen rendezvényre az iskolás korosztályt? Gazsó Hargita, a kiállítás szerkesztője, muzeológus szerint ez nem lehetetlen feladat, csak meg kell találni a helyes módszert.

— Az R500 kiállítást minden korosztálynak szántuk. Külön ügyeltünk arra, hogy a gyermekek is elsajátíthassák Vajdaság evangélikus és református múltját, jelenét. Ebben sokat segítenek önkénteseink szakavatott tárlatvezetései, amikor is nemcsak előadásszerűen osztják meg a látogatókkal a tárgyak eredetét, a kulisszatitkokat, hanem az élménypedagógia módszereivel igazi játékra, beleélésre is sor kerül. Több film, animáció segít a téma elmélyítésében. A tárlat sok szegmensre kitér, így mindenki megtalálhatja a saját kötődését. A Magyar Nemzeti Tanács segítségével hamarosan érintőképernyős felületeket kapunk, ezzel is modernizálni tudjuk kiállításainkat.

* Most, amikor mindenhonnan áradnak felénk az információk, amikor folyamatosan érkeznek az ingerek, a gyerekek figyelmét már szinte lehetetlen lekötni. Azt tapasztaljuk, hogy a kicsik már pelenkás korukban is az okostelefonokat, a táblagépeket nyomkodják, és ilyenkor szinte megszűnik számukra a külvilág. Önök mivel tették vonzóvá ezt a tárlatot?

— A kiállított 126 régi tárgy patinája, mögöttes története ad egy lehetőséget a történet felgöngyölítésére, de mi ezt modern, színes és letisztult látványvilággal toldottuk meg, mely a mai szemnek tetszik, és mely mellett az ember nem megy el unottan. Szalma Viktória és Pesti Attila sokat dolgoztak a látványvilágon, egy színvonalas kiállításbelsőt hoztak létre Tóth Béla asztalos és munkatársai, valamint a többi kivitelező segítségével. A múzeumépület, az egykori Kray-kastély is reformáción esett át, hiszen kevésbé használt tereket is megnyitottunk a nagyszabású tárlatnak. A gyermekekkel való foglalkozást is vajdasági szintűre emeltük: kétnyelvű plakátokat küldtünk a vajdasági oktatási intézményeknek, hiszen többek között Vajdaság diákjainak is szeretnénk megmutatni a kulturális örökségünket, hogy játszva tanuljanak. Az r500topmuz@gmail.com e-mail-címen vagy a 064/497-2004-es mobilszámon tudnak a pedagógusok osztályukkal magyar vagy szerb nyelvű tárlatvezetésre jelentkezni. Sokat segítettek támogatóink, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztény Egyház Szerbiában, Topolya község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Sat-Trakt és az Em Commerce. 

* Beszéljünk egy kicsit magáról a kiállításról. Mi mindent tekinthet meg az érdeklődő közönség?

— Tizenkét vajdasági települést sikerült megnyerni a tárlatnak. Egyházközségektől és magánszemélyektől kaptuk meg jeles református és evangélikus vallású személyek hagyatékát, vallási ereklyéket, festményeket, bibliákat, telepítéskori tárgyakat, melyeket még a református ősök hoztak magukkal egykori lakóhelyükről. A legrégebbi kiállított könyvünk egy 1645-ből származó Károlyi-féle Biblia, melyet a Szerb Matica könyvtárából bocsátottak rendelkezésünkre. A csantavéri bibliamúzeum gyűjteményéből is válogathattunk Nagy Tibor lelkész jóvoltából, valamint a Vajdasági Múzeumból, az újvidéki Városi Múzeumból és a verbászi Városi Múzeumból is kaptunk tárgyakat. A kiállításunkat dr. Szőke Anna fotótárlata díszíti, mely a vajdasági evangélikus és református templomokat mutatja be. A kiállítás kísérőszövegeit tizenöt lelkész és kutató készítette el. Az R500-at projektumként kezeljük a kutatás első napjától kezdve a megnyitón, a tárlatvezetéseken, a kísérőrendezvényeken át egészen a zárásig és a tárgyak visszaviteléig. Mindezeket Vastag Tibor, a projektum menedzsere fogja össze, Fekete Annamária és Német Klaudió vezeti a tárlatokat, Kucor Tamara a művészettörténeti szakmunkatárs, Vanyúr Ákos pedig animációkat készített a kiállításhoz, illetve filmben dokumentálja az előadásainkat. Jovanović Andrea koordinálja a kísérőrendezvényeket: október 24-én dr. Utasi Csilla tart előadást a reformáció irodalmáról, október 16-án Eric Barrett a tudomány és a hit kapcsolatáról értekezik, október 19-én pedig dr. Reisinger János a Ki nekünk Arany János? című kötetét mutatja be. Október 31-én, a reformáció világnapján két ünnepséget is rendezünk a múzeumban: az október elején a közösségi médiában indult szelfiversenyünknek, továbbá a VI. Egri József Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválnak akkor lesz a díjátadója, ezenkívül a legjobb filmek megtekintését is erre a napra időzítjük. Ebben az évben a filmfesztivál is a reformáció jubileumához kapcsolódik, a köztünk élő újítókról várunk alkotásokat. Novemberben mutatjuk be a kiállítás katalógusát, melyet jómagam szerkesztek.

* Tervezik-e más városokba, más múzeumokba is eljuttatni az anyagot?

— Érdeklődés mutatkozik a vándoroltatás iránt, bízom benne, hogy a kiállítást újabb helyszínekre is sikerül elvinni.

* Mikor és meddig tekinthető meg a tárlat önöknél?

— Hétköznapokon 9-től 18 óráig, hétvégén pedig előzetes bejelentkezés alapján fogadjuk a csoportokat. Ez év november közepéig biztosan látogatható az R500 kiállítás. Mindenkit szeretettel várunk!


Jovana Reljić felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..