home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Putyin bocsánatot kért Bennett-től az orosz külügyminiszter nevében
2022.05.06.
LXXVII. évf. 18. szám
Putyin bocsánatot kért Bennett-től az orosz külügyminiszter nevében

Naftali Bennett telefonon értekezett Vlagyimir Putyinnal, miután az utóbbi napokban feszültség alakult ki a két külügyminisztérium között, mert Lavrov egy olasz televízióban arról beszélt, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ereiben zsidó vér folyik, hasonlóan Adolf Hitler náci vezérhez.

Bennett hivatala közölte, hogy Putyin bocsánatot kért az orosz külügyminiszter kijelentéseiért. A miniszterelnök ezután köszönetet mondott az orosz államfőnek, amiért tisztázta a zsidó néphez és a holokauszt emlékéhez való viszonyulását.

A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin emlékeztetett rá, hogy a gettókban és koncentrációs táborokban megkínzott, a nácik által büntetőakciókban meggyilkolt 6 millió zsidónak 40 százaléka szovjet állampolgár volt. Bennett a maga részéről méltatta a Vörös Hadsereg döntő hozzájárulását a nácizmus feletti győzelemhez. Az orosz elnök gratulált tárgyalópartnerének és az izraeli népnek a függetlenség napja alkalmából, melyet május 5-én ünnepeltek.


Naftali Bennett és Vlagyimir Putyin (fotó: Wikipedia)

Moszkva szerint a két vezető kölcsönös érdeklődését fejezte ki a baráti orosz—izraeli kapcsolatok továbbfejlesztése és a két ország vezetése közötti hasznos kapcsolatok fenntartása érdekében. A felek a Kreml közlése szerint megvitatták az ukrajnai helyzetet is, egyebek között a civilek evakuálásának kérdését a mariupoli Azovsztal üzemből. Putyin arról biztosította Bennettet, hogy az orosz hadsereg továbbra is kész a biztonságos távozásuk szavatolására. „Ami az Azovsztalban maradt fegyvereseket illeti, nekik a kijevi hatóságoknak kell parancsot adniuk a fegyverletételre” — hangzott az orosz elnöki hivatal közleménye.

Bennett hivatala szerint az izraeli kormányfő humanitárius kérést intézett az orosz elnökhöz, hogy vizsgálja meg az Azovsztal evakuálására vonatkozó különféle lehetőségeket. Bennett a Zelenszkijjel előző nap folytatott beszélgetésén elhangzott kérést tolmácsolta.

Putyin elnök válaszában megígérte, hogy lehetővé teszi a civilek, köztük a sebesült civilek evakuálását az ENSZ humanitárius folyosóján és a vöröskereszt segítségével.

A geopolitikai témákban eltérés van Lengyelország és Magyarország között, a visegrádi csoporton belül viszont a tagországok ott fognak együttműködni, ahol konszenzus áll fenn — jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtökön a cseh hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. A Jan Lipavský cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtókonferencián az ukrajnai háborúra utaló egyik újságírói kérdés a visegrádi csoporton (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia — V4) belüli lengyel—magyar együttműködésről szólt.

Hosszabb hatótávolságú fegyverek szállításának lehetőségéről tárgyalt csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A Downing Street esti beszámolója szerint Johnson és Zelenszkij telefonos megbeszélést tartott, melynek során a brit kormányfő kifejtette: az Ukrajna által vallott demokratikus értékek fontos ellensúlyai Vlagyimir Putyin orosz elnök „bukás felé tartó autokráciájának”.

Johnson szóvivőjének tájékoztatása szerint a két vezető áttekintette az ukrajnai harci fejleményeket és azt, hogy az ukrán fegyveres erőknek milyen további támogatásra van szükségük. Az erről tartott egyeztetés része volt a hosszabb hatótávolságú fegyverzet szállításának lehetősége, annak érdekében, hogy elejét lehessen venni az ukrajnai civil lakosság elleni tüzérségi támadásoknak — fogalmazott a londoni miniszterelnöki hivatal illetékese.

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és az orosz invázió február végi kezdete óta is több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, páncéltörő rakétákat, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek.

A béke oldalán állunk, és segítünk — jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az orosz—ukrán háborúval kapcsolatban a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. Megerősítette, Magyarországnak — mely történetének valaha volt legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja — ebből a háborúból ki kell maradnia. A kormányfő célnak nevezte, hogy a felek mihamarabb kössenek azonnali tűzszünetet, majd kezdődjenek meg a béketárgyalások. Felidézte: a béke érdekében utazott a háború kitörése előtt Moszkvába, de a francia elnök és a német kancellár sem járt sikerrel.

„A fegyverszállítással távolodunk a békétől, nem közeledünk hozzá, aki pedig fegyvert szállít, bajt hoz a saját fejére is, különösen, ha a háborúban álló ország a szomszédja” — értékelt Orbán Viktor.


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Hoppál Péter, Pécs és térsége fideszes országgyűlési képviselője (b) és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója (j) (fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

A baranyai kistelepülések 8 tonnányi adományt gyűjtöttek az Ukrajnából menekülőknek, a fagyasztott, tartós élelmiszerekből és vegyi áruból álló felajánlást csütörtökön adták át a Katolikus Karitásznak Budapesten. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a Híd Kárpátaljáért program már két hónapja segíti a Kárpátaljából, Belső-Ukrajnából és Kelet-Ukrajnából menekülőket.

Hoppál Péter, Pécs és térsége fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, Baranya a tizenkilenc magyarországi megye GDP-hez való hozzájárulási sorrendjében az utolsó, a legszegényebb, a baranyai kistelepüléseken élők mégis a háború kitörése után azonnal cselekedtek, jótékonysági esten gyűjtést tartottak, és négy nappal később már a határon voltak az adományaik. A mostani adománnyal összefüggésben azt hangsúlyozta: a hét település polgármestere azért fogott össze, mert úgy gondolták, az első lendület után, amikor alábbhagy az adakozókedv, fontos lenne, hogy adományt juttassanak el a rászorulóknak.

Hoppál Péter szerint abból fakadhat a szolidaritás, hogy Baranya megyében magas szintű a nemzetiségi együttélés, megtanulták: vagy összefognak, vagy elvesznek.


Hoppál Péter (fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

Az ukrán—magyar határszakaszon 5699 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, míg a román—magyar határszakaszon belépők közül 6508-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 476 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, mely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért — tájékoztatott a rendőrség. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 551 ember, köztük 156 gyermek érkezett Budapestre vonattal — tudatták.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..