home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Pusztító (közel)múlt
(—)
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám
Pusztító (közel)múlt

A Föld éghajlatváltozásának újabb egyértelmű jeleként is értékelhető a múlt heti Fülöp-szigeteki pusztító vihar. Erdélyben egymást érik a nyilatkozatok az autonómia ügyében. A világhálón az egyik legnagyobb online kereskedőportál kényszerült magyarázkodni, s lapzártánkkor úgy tűnt, hogy a közelmúlt is kísérteni kezdett: vélhetőleg gyilkosság áldozata lett Jasszer Arafat palesztin vezető. Snowden pedig a kollégái naivitását kihasználva jutott szupertitkos adatokhoz.

Teljes a káosz a Fülöp-szigeteken

Úttestre zuhant fák, összedőlt épületek és leszakadt villanyvezetékek nehezítik a Fülöp-szigetekre érkező segélyszervezetek munkáját, egyes települések egyelőre teljesen megközelíthetetlenek — írta a BBC. A helyi rendőrfőnök szerint a vihar az útjába kerülő építmények 80 százalékát lerombolta. A helyi Vöröskereszt vezetője „abszolút téboly”-ként jellemezte a 235 kilométeres óránkénti sebességgel érkező és olykor 275 km/h-s széllökést is magával hozó Haiyan tájfun utáni helyzetet a szigetországban. A vihar 15 méteres hullámokat korbácsolt, a szárazföldön pedig helyenként 40 centiméter eső esett. A meteorológiai előrejelzések szerint egy alacsony légnyomású, újabb esőzést hozó front közelít a szigetország felé, ezzel tovább nehezítve a mentésben résztvevők munkáját. A BBC-nek nyilatkozó Steven Godby, a Nottingham Trent University katasztrófamenedzsment-kutatója szerint habár a nyílt tengeren már többször tapasztaltak hasonló erejű viharokat, „elképzelhető, hogy ez volt a legintenzívebb és legerősebb tájfun, ami valaha elérte a szárazföldet”.

Az áldozatok számára vonatkozóan továbbra is csak becslések vannak: Tacloban városban több mint tízezren haltak meg, és a halálos áldozatok száma az ország többi részén is több százra tehető. Lapzártánk idején a Fülöp-szigeteki hatóságok hivatalos jelentése szerint 255 áldozatot azonosítottak, és mintegy 630 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A vihar csaknem 4,5 millió ember lakóhelyét érintette. (index.hu)

A román társadalom nélkül „esélytelen” az autonómia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) december végéig nyilvános vitára bocsátja Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, és arra készül, hogy azt február elején nyújtsa be a román parlamentben — nyilatkozta az MTI-nek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szövetség Kulturális Autonómia Tanácsa szombati kolozsvári ülése előtt. Jelenleg szakemberekkel dolgoznak a programon, mely a dél-tiroli autonómiamodellt tekinti kiindulópontjának. „December végéig befejezzük a műhelymunkát, és nyilvános vitára bocsátjuk a tervezetet. A nyilvános vitában más politikai szervezetek, civilszervezetek, egyházak és bárki más kifejtheti az álláspontját. Szándékaink szerint a februárban kezdődő tavaszi ülésszak legelején terjesztjük be a tervezetet a parlamentben” — mondta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke a Kulturális Autonómia Tanácsnak tartott politikai beszámolójában is kitért a törvényalkotás kérdésére. Kijelentette: a román társadalom meggyőzése nélkül esélytelen az autonómiaküzdelem. „Sem Brüsszel, sem Moszkva, sem Washington, sem Budapest nem fogja elhozni nekünk az autonómiát” — tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy az 1990-es években a román társadalom a nyelvi jogokat is ilyen határozottsággal utasította el, mint most az autonómiát, ám „bölcs és kiegyensúlyozott párbeszéd”-del sikerült törvénybe iktatni a nyelvi jogokat. „Az autonómia esetében is ez a feladat: feszegetni kell, de nem szabad felrobbantani a bizalmatlanság falait” — fogalmazott Kelemen Hunor. Az elnök szerint a Székelyek nagy menetelése segítette a folyamatot, mivel rámutatott a közösségi igényre. Sikerként könyvelte el a megmozdulás kedvező nyugati sajtóvisszhangját és azt, hogy akadtak olyan román értelmiségiek is, akik pozitívan értékelték a tömegmegmozdulást. Kelemen Hunor megemlítette továbbá, hogy az RMDSZ azért is küzd, hogy a parlament ne vegye elő a hét évvel ezelőtt — még a Tariceanu-kormány által — beterjesztett kisebbségi törvénytervezetet, melynek a kisebbségek kulturális autonómiáját kellene intézményesítenie. Félő ugyanis, hogy a parlamentben elakadt törvényt csak a kulturális autonómiára vonatkozó fejezet nélkül lehetne elfogadtatni a törvényhozással. (MTI)

Magyar Állandó Értekezlet

A nemzetpolitikai stratégia megújítása, az egyszerűsített honosítás és a jövő évi választásra való felkészülés szerepelt a Magyar Állandó Értekezlet XII. ülésének napirendjén.

A tanácskozáson beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, aki arra számít, hogy a következő parlamenti választás után jelentősen enyhülni fog az az ellenszél, amelyben kormánya az elmúlt három és fél évben végezte munkáját. A kormányfő azt is elmondta: a Kárpát-medencében élő magyarság számíthat arra, hogy egy sikeres anyaország áll majd a háta mögött a következő években. Az ülésre meghívót kapott Pásztor István és Dudás Károly a VMSZ, Korhecz Tamás a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében, Ágoston András pedig mint civil szakértő volt jelen. Közülük a VMSZ elnökének állt módjában felszólalni. (MTI/vajdasagma.info)

Holokausztáldozatok személyes tárgyai kerültek fel az eBay-re

Kelet-európai holokausztáldozatok fogolyruházatát és személyes használati tárgyait kínálta árverésre az eBay internetes aukciós portál — írta vasárnapi feltáró riportjában egy brit lap. Az eBay azonnal megszüntette a licitálás lehetőségét e tárgyakra, és nyilatkozatban kért elnézést. A konzervatív Mail on Sunday fotókkal illusztrált beszámolója szerint még a múlt héten is szerepelt a kínálatban egyebeken kívül egy csíkos fogolyruha, melyet egy Wolf Gierson Grundmann nevű lengyel zsidó viselt Auschwitzben. Grundmann a táborban halt meg, a neve szerepel a jeruzsálemi Jad Vasem intézet holokausztkutató központjának nyilvántartásában. A Viktor Kempf nevű, Kanadában élő ukrán eladó 18 ezer dolláros (csaknem négymillió forintos) irányáron kínálta a halott lengyel egykori tábori öltözetét egy olyan karszalaggal együtt, amelyet annak idején a dachaui koncentrációs tábor zsidó foglyai hordtak. A sárga karszalagon Dávid-csillag jelezte, hogy viselője zsidó. Kempf, aki magát történészként mutatja be, a Mail on Sundaynek elmondta, hogy a tárgyakat maga is egy „megbízható” amerikai kereskedőtől vásárolta. Kijelentette: nem nyerészkedési céllal, hanem a holokauszt „dokumentálása” és könyvírói tevékenységének finanszírozása végett hirdette meg eladásra az egykori holokausztüldözöttek személyes tárgyait. Az eBay a Mail on Sunday által idézett nyilatkozatban mélységes sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy saját előírásai ellen vétett. (MTI)

Megmérgezték Arafatot(?)

Nagy valószínűséggel polóniummérgezés következtében hunyt el Jasszer Arafat egykori palesztin vezető — jelentette be múlt szerdán az al-Dzsazíra katari hírtelevízió a svájci szakértők jelentésére hivatkozva. A svájci igazságügyi orvosszakértők közlése szerint az Arafat földi maradványaiból vett minta a 210-es polóniumot illetően az átlagértékhez képest tizennyolcszor magasabb radioaktivitást mutatott. A dokumentum alapján a Lausanne-i Jogi Orvostudományi Központ szerint a mérgezés valószínűsége 83 százalék. A 108 oldalas jelentésben olvasható, hogy természetellenesen magas volt Arafat bordáinak és medencecsontjának polóniumtartalma. Ugyanezt mutatták ki abból a földből is, amely összekeveredett lebomló szerveivel. A mintákat novemberben vették, miután a halott palesztin vezető testét exhumálták egy ciszjordániai mauzóleumból — adta hírül az al-Dzsazíra. Arafat 2004. október 12-én betegedett meg váratlanul, és az orvosa először influenzára gyanakodott. Mivel nem javult az állapota, Párizsba szállították, de ott sem tudtak rajta segíteni: kómába esett, majd november 11-én, 75 éves korában meghalt. (MTI/NOL)

Kollégái jelszavával szerzett NSA-adatokat Snowden

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa 20-25 kollégája számítógépes jelszavát felhasználva jutott hozzá illetéktelenül azokhoz a titkos információkhoz, amelyeket kiszivárogtatott a médiának — írta a Reuters. A brit hírügynökség értesülése szerint az Egyesült Államok titkos adatgyűjtési programja körüli nemzetközi botrányt kirobbantó Edward Snowden az NSA hawaii regionális központjában dolgozó kéttucatnyi kollégáját győzte meg arról, hogy adja meg neki felhasználónevét és jelszavát, mert rendszergazdaként szüksége van a kódokra munkája elvégzéséhez. Így kerültek Snowden birtokába a szigorúan titkos információk. 2013 tavaszán egy hónapig dolgozott külső, szerződéses munkatársként a hawaii központban. Ez alatt az idő alatt a NSA több tízezer titkos minősítésű dokumentumához fért hozzá, és töltötte le őket. (MNO)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..