home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pusztává vált a Postakopó
Zséli Ágnes
2020.09.25.
LXXV. évf. 39. szám
Pusztává vált a Postakopó

Mintegy 300 hektárnyi terület égett le szerda virradóra a Törökbecsétől 6 km-re található Sóskopó Speciális Természeti Rezervátum 976 hektárnyi területéből. A katasztrófa a ramsari listán is szereplő védett természeti szépséghez tartozó ún. Postakopón történt, mely teljes egészében a tűz martalékává vált.

A tisztázatlan okokból keletkezett tüzet a természetvédelmi őrök észlelték kedden éjfél körül, és azonnal riasztották a helyi tűzoltóságot. A katasztrófa megfékezése érdekében a terepre rövid időn belül többen is érkeztek segítségül.

Bitó Ottó, a törökbecsei Vadászegyesület vad- és természetvédelmi őre elmondta, a helyi tűzoltóság két kocsival érkezett a Postakopóra, de kétórányi sikertelen próbálkozás után a beodrai tűzoltók csapatát is hívni kellett. A tűz teljes eloltása öt órát vett igénybe. A csúnya látvány mellett a katasztrófa legnagyobb mértékben az ott élő gazdag állat-, de főként a több mint kétszáz fajt felölelő madárvilágra lesz rossz hatással, hiszen az eset miatt a környék legnagyobb szikes tavának számító Sóskopón felborulhat az élővilág egyensúlya.

A szakemberek arra is figyelmeztették a gazdákat, hogy a termés betakarítása után ne égessék a tarlót, hiszen a legtöbb esetben éppen az okozza a katasztrófát.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..