home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Püspökeink karácsonyi üzenete
2009.12.23.
LXIV. évf. 51. szám

Jézus - az atyáknak adott ígéret megvalósulásaKarácsony éjszakáján Jézus születésének történetét Szent Lukács evangélista elmondásában halljuk. Szent Lukács a Jézussal kapcsolatos eseményeket igyekszik - mindig - konkrét történelmi környezetbe helyezni. Jézus érkezése minden embert érint. Amikor az...

Jézus - az atyáknak adott ígéret megvalósulása

Karácsony éjszakáján Jézus születésének történetét Szent Lukács evangélista elmondásában halljuk. Szent Lukács a Jézussal kapcsolatos eseményeket igyekszik - mindig - konkrét történelmi környezetbe helyezni. Jézus érkezése minden embert érint.
Amikor az angyal megjelent a karácsony éjszakáján nyájukat őrző pásztoroknak, Isten dicsősége ragyogta be őket. Ez a mozzanat mi mást akar mondani a papok évében, mint azt, hogy azok a személyek, akik teljes szívvel őrködnek a rájuk bízott hívek felett, megérdemlik elsőként látni a magasztos dolgokat.
Jézus születése Betlehemben - Dávid városában - királyi származásának és különleges küldetésének a jele. Az å uralma azonban nem katonai, és nem is anyagi dolgokhoz köthető. Uralma a béke jegyében kezdődik, és nem félni kell tőle, hanem örvendeni neki. Isten dicsősége és az emberek békéje ugyanaz a valóság. A magyarázatot Isten emberek iránti szeretetében kell keresnünk, hisz Istent dicsőíteni csak akkor tudjuk, ha békében élünk. Jézus a békét hozza közénk születésével, és megkezdődik a kegyelem időszaka.
Legyünk hát a béke hordozói mindazoknak, akikkel élünk és szenvedünk. Ezekkel a gondolatokkal kívánok áldott karácsonyi ünnepet és áldott új esztendőt mindenkinek!
Dr. Pénzes János szabadkai megyés püspök

Kövessük a Betlehemi csillagot

A karácsonyi események főszereplője mindig is Jézus, Mária és József fia, aki Betlehemben született.
Ennek a csodás eseménynek azonban, amikor Isten belépett a történelmünkbe, voltak mellékszereplői is. Olyanok, akikről megemlékeznek az evangélisták, akik kapcsolatban vannak Jézus születésével. Ilyen mellékszereplők az angyalok és a pásztorok. Angyalok jelezték a pásztoroknak a Kisgyermek születését és vezették el őket a jászolhoz. Az angyalok kórusa dicsőítette Istent, és békét hirdetett az embereknek a földön. Habár a pásztorok a társadalmi élet létrájának a legalacsonyabb fokán álltak, mégis nekik jelentették az angyalok, hogy megszületett a várva-várt Messiás, Jézus Krisztus.
Az égen egy teljesen új csillag jelent meg, amelynek fényességét sokan megcsodálták, de kevesen követték.
Kedves keresztény testvéreim és jóindulatú emberek! Kívánom, hogy az angyalokhoz hasonlóan dicsőítsük Istent, mint emberek pedig építsük a békét a földön! Vegyük észre a csillagot, amely el fog vezetni minket a kis Jézushoz. Ezekkel a gondolatokkal kívánok áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!
Dr. Német László SVD, nagybecskereki megyés püspök

Karácsonyi üdvözlet az Úr 2009-ik esztendejében

,,Az Ige testté lett és lakozott közöttünk' (János. ev. 1)
A világegyetem legnagyobb csodája Isten Igéjének, a Logosnak testté válása, Jézusként való megszületése, küldetése és magát a bűnösökért való feláldozása.
A földi, emberi történelemnek és egy-egy gyülekezet történetének is a tetté válása a legnagyobb csoda.
Isten azért teremtette a világot, hogy a jó, a szeretet, a békesség töltse be azt. Az embert is jónak teremtette, de bűnbe esett. A karácsony azt mondja el, hogy a ISTEN AZ EMBER HELYETT ÉS AZ EMBER JAVÁRA megújította, helyrehozta azt, amit az ember a bűnesetben elrontott.
Isten Igéje azért született meg kicsiny gyermekként, hogy senki se féljen, mert ha teljes szentségében jelent volna meg az Úristen, elemésztő tűz lett volna a bűnös ember számára, de Isten magát mindenkinél gyöngébbként mutatta meg.
Az év rohanó hétköznapjaiban is jó emlékezni erre, hogy van megsegítőnk, Megtartónk a mennyben, aki erőt, vigasztalást ad a hozzáfordulónak.
A biztonságot nyújtó örömért adjunk buzgó hálát megtartó Istenünknek az ünnepekben és a hétköznapokban.
Minden kedves olvasónknak áldott karácsonyi ünnepeket és Isten kegyelmével teljes, 2010-ik új esztendőt kívánunk!
Dr. Csete Szemesi István református püspök

Örömünnep

Köztudomású, hogy a karácsony az öröm ünnepe. Mi azonban a gondok ünnepévé tettük. Már hetekkel korábban elkezdődnek a gondok. Gondok a bevásárlással, a menü összeállításával, ajándékok beszerzésével, és végül a karácsony az adventi nagy hajrá áldozatává lesz.
Ha meglepő is, de Isten számára is gond volt a karácsony, attól a pillanattól kezdve, amikor eltervezte. Ugyanis látta, tudta, hogy baj van az emberrel és általa az egész világgal. Majd, ahogyan a Biblia írja, ,,Amikor eljött az idők teljessége, Isten elküldte Fiát...' Tehát azt az időt választotta, amikor az evangélium lángja végigfuthatott az akkori világon... Augusztus császár, az összeírásban dolgozó tisztségviselők, a betlehemi vendégfogadós és a többiek mind a karácsonyt eltervező és megvalósító Isten eszközei voltak. És mindez nem kis gondot okozott az Istennek.
A mi gondunk, hogy karácsony ,,a karácsony' legyen. Mert aggasztó az a tapasztalat, hogy az emberek képesek karácsonyozni Jézus nélkül. Sok helyen nincs idő, pedig kellene, hogy legyen énekre, imádságra, igeolvasásra, Istennel való közösségre.
A mi gondunk kellene, hogy legyen a Jézuskától, a jászolbölcsőtől eljutni a Krisztushoz. A Megváltóhoz, hogy általa tudjunk terheket levenni, egymáson ütött sebeket gyógyítani, a bizalmatlanság korlátait lebontani, egymásnak megbocsátani, egymást hitben, szeretettel elfogadni, elismerni.
Istentől megáldott karácsonyi ünnepeket és boldog, békés új esztendőt kívánok a magam és a családom nevében:
ThMgr. Dolinszky Árpád
evangélikus püspök
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..