home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Püspökeink húsvéti üzenete
2010.03.31.
LXV. évf. 13. szám

AZ ÖRÖK ÉLET MAGJANehéz megfelelő szavakat találni, melyek le tudnák írni a húsvét örömét. Az egyház ezért ezen a napon ünnepélyesen énekli: ''Ujjongva zengjük!”. Mivel nem létezik ennek az eseménynek párhuzama a világegyetemben, a mi örömünk is mérhetetlen nagy, melyet ez a természetf...

AZ ÖRÖK ÉLET MAGJA
Nehéz megfelelő szavakat találni, melyek le tudnák írni a húsvét örömét. Az egyház ezért ezen a napon ünnepélyesen énekli: ''Ujjongva zengjük!”. Mivel nem létezik ennek az eseménynek párhuzama a világegyetemben, a mi örömünk is mérhetetlen nagy, melyet ez a természetfeletti esemény szerez. Ez az esemény annyira radikális és új, hogy nem lehetett a letört és szomorú tanítványok vigasza, akik folytatni akarták a Tanító művét. Nemcsak az életbe való visszatérésről van szó, hanem ennek az új életnek a lényegéről. Arról az új életről, amely Isten teremtő hatalmából és mindenhatóságából ered.
Ez az oka annak, hogy számunkra - keresztények számára - a világ egészen másmilyen húsvét után, mint azt megelőzően. A világ már nem csupán siralomvölgy, a megmaradásért való küzdelem helye, hanem igazán felkészít minket a mennyek országára. Mindazt, amit az ember és a világ képtelen megvalósítani, Jézus Krisztus feltámadásának hatalma és titka megadja. Áldozatával megszakította az erőszak folytonosságát, és megsemmisítette a halál uralmát az ember felett.
A húsvét tényébe és erejébe való hitünk alapvetően meghatároz minket. A feltámadásba vetett hit egyaránt érinti életünk elméleti és gyakorlati oldalát. A keresztény nyilvánosan megvallja Jézus Krisztusba vetett hitét. Nem követi azokat a modernnek tartott elképzeléseket, amelyek a túlvilági életről való sejtéseiket abból az időből veszik, amikor még az emberiség kereste az igazságot, és saját mulandóságát a természet körforgásával próbálta magyarázni. Húsvét gyakorlati megvalósulása az, amikor elfogadjuk, hogy minden jótettben, áldozatos szeretetben a feltámadás titkának magja van. Ebben az életben megvalósított minden közösség hirdeti azt az örök közösséget, amelynek ígéretét megkaptuk Jézus Krisztus feltámadásában.
Ezekkel a gondolatokkal kívánok minden jóakaratú embernek boldog húsvéti ünnepet és a Feltámadt Megváltó bőséges áldását!
Dr. Pénzes János szabadkai megyés püspök

A feltámadás örömhíre
A feltámadás pillanata és eseménye nincs megörökítve. Akkoriban még nem voltak digitális kamerák, sem fényképezőgépek. De ha lettek volna is, akkor sem örökíthették volna meg a feltámadás eseményét vagy pillanatát, mert ez az esemény felülmúlja az emberi és evilági tapasztalatokat.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy abban az időben az emberek nem tudták volna továbbadni a feltámadás örömhírét, és azt a tényt, hogy találkoztak a Feltámadt Jézussal. Ha ismerjük a Szentírást, azt, hogy a szent könyvek írói milyen módon adták tovább hittapasztalatukat, akkor közelebb tudunk kerülni a feltámadás titkához.
A szent hagyomány szerint a Feltámadt Jézus saját anyját, Máriát látogatta meg, neki jelent meg, de erről nincs írásos emlék, János sem említi.
Mária Magdolna ott sírt az üres sírnál, amikor az Úr megjelent neki. Amikor úgy tűnik, hogy minden elveszik, amikor a fájdalom elszorítja a szívünket, akkor a Feltámadt Mester eljön közénk, és minket is üdvözöl név szerint.
A Feltámadt Jézus megdicsőült testén látjuk, a sebhelyek megmaradtak a feltámadt testen. Nem a sebek, csak azok helye. Ha visszatekintünk életünkre, a rengeteg tapasztalatra, amit megéltünk, és végignézünk önmagunkon, láthatjuk, hogy mi is tele vagyunk különböző sebhelyekkel. De az is lehetséges, hogy még mindig találunk nyitott sebeket életünkben. A feltámadás csodája, hogy Jézus sebei meggyógyultak. Megbékült a világgal, mindenkinek megbocsátott, és mint örökké élő, békét és megbocsátást hozott mindenkinek. Jézus első szavai, amelyekkel a tanítványit üdvözölte, egyszerűen így hangzott: Béke veletek.
Megbocsátani, megengedni, hogy sebeink behegedjenek, ez az igazi keresztény hivatás! Engedjük meg a Feltámadt Jézus Krisztusnak, hogy gyógyítson meg minket, vezessen közelebb bennünket a mennyei Atyához, de egyben embertársainkhoz is.
Kedves Testvéreim! A Feltámadt Krisztus árassza rátok a megbocsátás és béke szellemét! Boldog húsvéti ünnepeket!
Dr. Német László SVD nagybecskereki püspök

Húsvéti üdvözlet
A mennyei követ szava így hangzott el: ,, Mit keresitek a holtak közt az élőt, nincs itt, mert feltámadott.' És a sziklasírhoz kiment asszonyok élete teljesen megváltozott.
Nekünk Krisztus-hívőknek is ez a legfontosabb üzenet, amit az asszonyok a csodát bejelentő angyal szavaként első tanúként hallottak.
Az élet Isten lényének kimondhatatlan csodája. Isten megmutatta, hogy az élet megsemmisíthetetlen.
Isten nem engedi, hogy teremtő titkaiba, a teremtését megőrző gondviselésbe a bűnös ember beavatkozzon. A kísértőtől elirányított ember állandóan a hatalmat akarja magáénak látni, pedig a hatalom egyedül Istené.
Az ember a másik ember életére tört azért, mert hatalmat és dicsőséget akart magának, de Isten a megtámadottat, a gyöngébbet védelmébe vette, majd kinyilvánította dicsőségét és hatalmát a visszaállított életben. Isten Jézus Krisztusban mutatta meg a két legnagyobb ellenség feletti győzelmét, a bűn és a halál feletti diadalát. Mindkettőt az Úr Jézus által a Golgotán, a kereszten nyilvánította ki.
Az emberi nemzet a rövidzárlat közelébe került Jézus korában. Tudjuk a gyakorlati életből, hogy a biztosíték leolvad az elektromos vezetékben, ha a feszültség átlépi a megengedett korlátot, így őrzi meg a házat, az értékeket, életeket a nagy kártól. Jézus volt a biztosítékunk, nem kell a kárhozat tüzére jutnunk, mert elszenvedte érettünk és helyettünk a halált és a kárhozat örök büntetését.
Életet adott nekünk ismét. Nemcsak å támadott fel, hanem a mi életünk is feltámadott vele együtt.
Ezzel a győzedelmes örömmel kívánok Országos Egyházunk minden tagjának és minden keresztyén-keresztény testvérünknek áldott Húsvéti ünnepeket és Feltámadott Urunk követését a hétköznapokban is!
Testvéri szeretettel:
Csete Szemesi István püspök

Feltámadás!
Feltámadás! Nem csupán Jézusnak a halálból való feltámadását jelenti, vagyis az első húsvétot, hanem a Krisztus-hívők életének megújulását és testüknek az utolsó napon történő feltámadását is. Jézus feltámadása tehát nem csupán egy önálló üdvtörténet, hanem egy olyan isteni cselekedet, amelynek minden hívő részese. Bizony, az első keresztyének a feltámadást nemcsak így értelmezték, hanem így is élték meg.
Az őskeresztyének egy olyan világban éltek, amely keményen magán viselte a halál hatalmának minden jelét. Mégis hitték, és meg voltak győződve, hogy Krisztus legyőzte e hatalmakat. Ezért, aki hisz őbenne, a feltámadt és élő Úrban, kiszabadulhat a gonosz erők uralma alól. Úgy éltek tehát, mint akik a feltámadás nagy titkát ismerik, és ezért tudják, hogy semmi és senki el nem választhatja őket az élő Úr szeretetétől.
Krisztus feltámadása nekünk is valóság, ma is működik bennünk, azokban, akik hiszünk. Az első húsvét történetéhez tartozik, hogy az asszonyok korán hajnalban mentek Jézus sírjához. Útközben azon tanakodtak, hogy mi lesz a nagy kővel, amely a sír bejáratát zárja el. Ki mozdítja el? A hívő keresztyén is sokat tanakodik magában, amikor felgyülemlenek a gondok, problémák, körülveszik az élet nehézségei. Csoda-e ha megkérdi: ki segít rajta? És megtörténik az első húsvét csodája, mert valaki közbelép, és szabaddá teszi az utat.
Áldja meg az Úr húsvéti ünneplésünket, adjon mindnyájunknak igazi bizonyosságot.
Er
Th. mgr. Dolinszky Árpád
evangélikus püspök
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..